Image

Υπάρχει κιτρινόμαυρη ψήφος στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Δεν υπάρχει, είναι η απάντηση, κι έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτό το θέμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Τα αριθμητικά δεδομένα και της φετινής σταυροδοσίας, παρά την αλεξιπτωτιστική υποψηφιότητα Βούρου και την έκταση της δημοσιότητας γύρω της, δεν αφήνουν αμφιβολία. Αν και ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ υπό τον Αριστείδη Βασιλόπουλο δεν ανακοίνωσε σταυροδοσία και κατά τμήμα αποτελέσματα (όπως είχε κάνει το 2014 υπό τη δημαρχία της Έφης Γαϊτανά που είχε έρθει πέμπτη σ’ εκείνες τις εκλογές), υπάρχουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύει το Υπουργείο Εσωτερικών – κι έχουμε ακόμη την προεκλογική ανακοίνωση της “ερασιτεχνικής” ΑΕΚ, η οποία στο πλαίσιο του … κιτρινόμαυρου no politica έδωσε γραμμή σταυροδοσίας πριν τον πρώτο γύρο:

  • Ανθή Παπακώστα (Γιάννης Βούρος, ΝΦ)
  • Ζαχαρίας Καμαρίκος (Γιάννης Βούρος, ΝΦ)
  • Μιχάλης Σιμιγδαλάς (Γιάννης Βούρος, τοπικό ΝΦ)
  • Μιχάλης Παυλής (Γιάννης Βούρος, ΝΦ)
  • Ηλίας Γκρίντζαλης (Γιάννης Βούρος, τοπικό ΝΧ)

Μια προφανής απουσία απ’ αυτή τη λίστα, ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, επισημάνθηκε άμεσα από τον κατά τ’ άλλα υποστηρικτή της Λαϊκής Συσπείρωσης αεκτζή δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη, με αποτέλεσμα η “ερασιτεχνική” ΑΕΚ να συμπληρώσει το όνομά του στην αρχική λίστα.

Ο Λύσανδρος Γεωργαμλής πρώτευσε στη σταυροδοσία του Γιάννη Βούρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (856 σταυροί στα 3.297 ψηφοδέλτια, 25,96%), παρά το γεγονός ότι η “ερασιτεχνική” ΑΕΚ δεν τον έβαλε αρχικά στη “γραμμή”, για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι τον απέρριψε ως υποψήφιο δήμαρχο, προτιμώντας να φέρει στην πόλη τον αλεξιπτωτιστή Βούρο.

Ο Γεωργαμλής, παρά τις προφανείς μας διαφωνίες με τον βίο και την πολιτεία του, δεν αμφισβητείται ότι είναι Φιλαδελφειώτης. Είναι κάτοικος της πόλης και επιχειρηματικά δραστηριοποιούμενος σε αυτήν, έχει υπάρξει αντιδήμαρχος, αρχηγός δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος. Κι αφού η ίδια η πλευρά Μελισσανίδη τον άφησε στον πάγκο και δεν σκέφτηκε ούτε από ευγένεια να τον βάλει στη λίστα των υποδεικνυομένων, νομίζουμε είναι αρκετά έγκυρο να μην τον προσμετρήσουμε στην κιτρινόμαυρη ψήφο και να θεωρήσουμε ότι οι συγκεκριμένες (κρίσιμες και για τον Γιάννη Βούρο) ψήφοι είναι δικές του.

Τι έκαναν οι υπόλοιποι της λίστας των εκλεκτών του Μελισσανίδη;

Εξελέγη μόνο η Ανθή Παπακώστα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ και αλεξιπτωτιστικό ταίρι του Γιάννη Βούρου η οποία πήρε 368 σταυρούς (11,16%) και κατετάγη τέταρτη πίσω από δύο γνωστούς κατοίκους κι επιχειρηματίες της πόλης με παρελθόν στα δημοτικά πράγματα. Εκτός δημοτικού συμβουλίου έμειναν ο Μιχάλης Παυλής που πήρε 280 σταυρούς και κατετάγη δέκατος (8,49%) και ο Ζαχαρίας Καμαρίκος που κατετάγη 19ος με 159 σταυρούς (4,82%). Για τους δύο υποψήφιους των τοπικών συμβουλίων δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένα στοιχεία – ωστόσο μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 2014 ο κύριος Σιμιγδαλάς είχε λάβει 43 σταυρούς ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Λύσανδρου Γεωργαμλή κι ο Ηλίας Γκρίντζαλης ήταν όγδοος με 180 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Έφης Γαϊτανά, ενώ στη Νέα Χαλκηδόνα είχε πάρει 131 σταυρούς.

Εν ολίγοις, η πρωτιά του Γιάννη Βούρου στην κάλπη του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών σε άλλο καζάνι μαγειρεύτηκε, όχι στο κιτρινόμαυρο. Όπως το σχέδιο Μελισσανίδη είναι πολιορκητικός κριός που πίσω του συνωστίζονται διάφοροι καλοθελητές και ενδιαφερόμενοι για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης, έτσι και η υποψηφιότητα Γιάννη Βούρου με τις ευλογίες του Τίγρη αξιοποιήθηκε από πολιτικές δυνάμεις εντός πόλης για να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων και να γείρουν τα πράγματα προς τα δεξιά, είτε συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιό του είτε όχι. Τα όσα έχουν συμβεί τόσο εν κρυπτώ όσο και δημοσίως τις μέρες ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο αυτό δείχνουν. Σ’ αυτό βοηθήθηκαν, βέβαια, από το αριστεριλίκι του ΣΥΡΙΖΑ και τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τις συνέπειες αυτού του μαγειρέματος θα κληθεί να αντιμετωπίσει η πόλη στο άμεσο μέλλον, με δεδομένο και το εκ των πραγμάτων συντηρητικότερο και πιο κομφορμιστικό δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

Και κάτι άλλο: Αν την παρτίδα την κερδίσει ο Γιάννης Βούρος, να μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ποιους θα ορίσει ως έμμισθους αντιδημάρχους και, ακόμη σημαντικότερο, ποιους θα προσλάβει ως έμμισθους ειδικούς συμβούλους. Αν την παρτίδα την κερδίσει ο Αριστείδης Βασιλόπουλος, παρά το ξεφύσημα ανακούφισης που μπορεί να ακουστεί στην πόλη, η αφετηρία του θα είναι το σημείο στο οποίο τελειώνει την τρέχουσα θητεία του κι όχι αυτό απ’ το οποίο την ξεκίνησε…

π.

2 Comments Text
  • Επειδη ειστε αριστος γνωστης των αυτοδιοικητικων, θα μπορουσατε να μας υπενθυμισετε με ποια νομοθετικη διαταξη υποχρεουται ο δημος να καταμετρα ο ιδιος και να ανακοινωνει επισημα τις σταυροδοσιες?

    • Αφού κι εσείς μοιάζετε έμπειρος (αν κρίνουμε απ’ την IP τουλάχιστον), θα ξέρετε ότι ο δήμος και μάζευε και ανακοίνωνε αποτελέσματα στο παρελθόν. Η παρατήρηση αφορά την πολιτική επιλογή που έκανε η Έφη Γαϊτανά και δεν έκανε ο Αριστείδης Βασιλόπουλος. Όπως και να ‘χει, ακόμη και … μπαγιάτικα, τα ακριβή αποτελέσματα των τριών εκλογών στην πόλη θα είναι αποκαλυπτικά και θα αναλυθούν. Δε θα τα κρατήσετε για πάντα…