Image

Η Νέα Φιλαδέλφεια ως αποικία

Ακούστε, χωριανοί, τι υποχρεώσεις ανέλαβε για λογαριασμό μας ο δήμος μας, ενόψει του τελικού του UEFA Europa Conference League που θα διεξαχθεί στην OPAP Arena του Μελισσανίδη τον προσεχή Μάιο του 2024.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας:

  • Αναγνωρίζει και συμφωνεί να συμμορφωθεί, αναλαμβάνοντας το κόστος, με ό,τι συμπεριλαμβάνεται στις απαιτήσεις της αρχικής υποψηφιότητας με τα παραρτήματά της, και να υλοποιήσει (ο Δήμος!) τις λειτουργικές και οργανωτικές υποχρεώσεις της οργανωτικής αρχής του αγώνα (δηλαδή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ΕΠΟ).
  • Υποστηρίζει πλήρως και χωρίς όρους την προσφορά της ΕΠΟ να φιλοξενήσει τον τελικό του Conference League και οποιαδήποτε επιπλέον εκδήλωση και θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνεργάζεται με την ΕΠΟ και την UEFA σε σχέση με την προετοιμασία, την προώθηση και την ολοκλήρωση (dismantling) του τελικού του Conference League και κάθε άλλης εκδήλωσης, μεταξύ άλλων διαθέτοντας τους εργαζόμενους, το έδαφος, τα κτίρια και τις υποδομές του ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
  • Αποζημιώνει, απαλλάσσει και υπερασπίζεται την ΕΠΟ και την UEFA έναντι κάθε ευθύνης, απαιτήσεων, βλαβών ή κόστους (περιλαμβανομένων των εύλογων αμοιβών δικηγόρων και των δικαστικών εξόδων) που ενδέχεται να προκύψουν από αποτυχία της ΕΠΟ να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως προς την πραγματοποίηση και την οργάνωση του τελικού του Conference League και των πρόσθετων εκδηλώσεων.
  • Οφείλει να παραχωρεί, εφόσον ζητηθεί από την UEFA και τις θυγατρικές της και τους εμπορικούς της συνεργάτες (τους χορηγούς, δηλαδή), την άδεια χρήσης της πνευματικής του ιδιοκτησίας για τον σκοπό της επιτυχούς πραγματοποίησης και οργάνωσης του τελικού του Conference League.
  • Οφείλει να δώσει στην ΕΠΟ και την UEFA, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, κάθε άδεια και συναίνεση που απαιτείται για τον τελικό του Conference League και τις πρόσθετες εκδηλώσεις με ταχύτητα, με την προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι απαιτήσεις των σχετικών νόμων.
  • Δεν θα χρησιμοποιήσει σήματα, λογότυπα ή άλλη πνευματική ιδιοκτησία που ανήκει στην UEFA σε σχέση με τη διοργάνωση, τον τελικό και τις πρόσθετες εκδηλώσεις χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της UEFA.

Ο δήμος δεσμεύεται επίσης ότι:

  • Θα απαγορευθεί η είσοδος σε όσους θέλουν να υλοποιήσουν εμπορικές δραστηριότητες και δεν έχουν την έγκριση της UEFA
  • Θα απαιτήσει απ’ τους θεατές και τους λοιπούς φιλοξενούμενους να δείχνουν τα εισιτήρια και τις διαπιστεύσεις τους
  • Θα εξασφαλίσει ότι σε όσους μπαίνουν θα γίνεται σωματικός έλεγχος και θα κατάσχεται ότι η UEFA δεν επιτρέπει να μπει στο γήπεδο (εμπορικά έντυπα, φυλλάδια, πανό κλπ.).
  • Θα απαγορεύσει την είσοδο σε όσους θέλουν να μπουν για “προπαγάνδιση πολιτικών, θρησκευτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή προσβλητικών ιδεών”.

Αυτά υπέγραψε ιδιοχείρως ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Βούρος σε έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων του δήμου, και χωρίς καμία ενημέρωση των οργάνων του δήμου.

Αυτά επιβεβαίωσε και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου, συμμετέχοντας προ ημερών αδιαμαρτύρητα στη συνέντευξη τύπου για τον τελικό – χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο να δημοσιοποιήσει τόσο τις δεσμεύσεις του δήμου έναντι της UEFA, όσο και τον όποιο προβληματισμό της νυν δημοτικής αρχής για την αποικιακού τύπου αντιμετώπιση της πόλης, αν αυτός ο προβληματισμός υπήρξε:

Αυτό που θέλω να πω στη σημερινή μας συνάντηση, είναι ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, με βάση τις αντικειμενικές μας δυνατότητες, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ώστε να αποδειχθούμε καλοί οικοδεσπότες για τις δυο ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο και τους φιλάθλους τους. Ελληνική επινόηση είναι και ο Ξένιος Δίας, κι αυτό θέλουμε να το αποδείξουμε για μια ακόμα φορά στον μεγάλο τελικό του Μαΐου.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η συνέντευξη τύπου έγινε στον δήμο Αθηναίων και ο υφυπουργός αθλητισμού ευχήθηκε στον τελικό να βρεθεί ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ…

Κατά τύχη τα μάθαμε κι εμείς – επειδή, προχωρημένου του Φεβρουαρίου 2024, έπιασε λόξιγκας τη Λαϊκή Συσπείρωση και ζήτησε λογαριασμό για τον τελικό του UEFA Europa Conference League από τη νέα δημοτική αρχή. Σωστό, θα έλεγε κανείς, έστω και οψίμως. Αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ζήτησε λογαριασμό από τον Γιάννη Βούρο ούτε όταν προέκυψε η υποψηφιότητα, ούτε όταν στα μέσα του Ιουνίου του 2023 δημοσιοποιήθηκε ότι ο δήμος υπέγραψε κάποια συμφωνία με την UEFA, ούτε και με αφορμή τα τρομακτικά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου. Ίσως επειδή έρχονταν εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, η δημοτική αρχή του Γιάννη Τομπούλογλου, δια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λευτέρη Αντωνόπουλου, δίνει μεν στη δημοσιότητα το έγγραφο που μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε παραπάνω, αλλά επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της, ήτοι να πετάξε την μπάλα στην κερκίδα, λες κι είναι ακόμη αντιπολίτευση. Στο email της δημοτικής αρχής με ημερομηνία 27/2/2024 προς την ΕΠΟ, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει (σ.σ. η δημοτική αρχή προς την ΕΠΟ, δηλαδή), παρατηρείται σοβαρό έλλειμα πληροφόρησής μας για το θέμα της διοργάνωσης του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή Βούρου ουδεμία ενημέρωση μας παρείχε για το εν λόγω μεγάλο αθλητικό γεγονός και αγνοούμε βεβαίως ποιες ακριβώς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις είχε αναλάβει έναντι της UEFA και της ΕΠΟ, χωρίς όμως ούτε η νέα πολιτική ηγεσία του Δήμου, ούτε και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας να έχουν ενημερωθεί ως θα έπρεπε στα πλαίσια της συνέχειας διοικητικής δράσης του Δήμου και για να υπάρξει – το λιγότερο – καλύτερη οργάνωση και συντονισμός των ενεργειών μας δεδομένης της έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων του Δήμου.

Ότι ο Γιάννης Βούρος και οι συν αυτώ απλώς θα υπέγραφαν ό,τι τους έδινε η πλευρά Μελισσανίδη και, βεβαίως, η ΕΠΟ, δεν υπήρχε αμφιβολία. Ούτε που τα διάβασαν – ούτε τα placeholders των σχεδίων δεν αξιώθηκαν ν’ αντικαταστήσουν πριν υπογράψουν. Υπήρχε άραγε κανείς που μπορούσε να διαβάσει αυτά τα χαρτιά στην προηγούμενη δημοτική αρχή;

Το να εμφανίζεται η νυν δημοτική αρχή ως έκπληκτη, αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση ως επισπεύδουσα στα τέλη του Φεβρουαρίου 2024, θολώνει την πραγματικότητα της αδράνειας και των δύο. Καταρχάς, γιατί ο Γιάννης Βούρος υπήρξε περήφανος για τις δεσμεύσεις του και δεν έκρυψε ότι τις ανέλαβε. Πήρε ωστόσο μήνες ολόκληρους να τεθεί το προφανές ερώτημα απ’ αυτούς που λένε ότι εκπροσωπούν και εκφράζουν τα συμφέροντα των κατοίκων. Ουδείς εκ των συμμετεχόντων στην τοπική πολιτική ζωή (αιρετών ή όχι) δεν έθεσε κάποιο ζήτημα στους πολλούς μήνες που μεσολάβησαν – τουλάχιστον όχι δημόσια και προς τους κατοίκους αυτής της δύσμοιρης πόλης.

Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας”, με αφορμή τα τρομακτικά γεγονότα του Αυγούστου, είχε θέσει μια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, η οποία, όπως εξάλλου είχαμε προβλέψει, πήγε άπατη: Ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ να αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία για τον τελικό του Conference League, μέχρι να λάβει η πόλη εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων της.

Δυστυχώς καμία Λαϊκή Συσπείρωση δεν την έλαβε υπόψη της και δεν την έθεσε προεκλογικώς στη βάσανο του δημόσιου διαλόγου. Στον περιδινοζόμενο χώρο του πρώην ΣΥΡΙΖΑ, ουδέν. Στην άλλη πολιτική μπάντα, στελέχη της δημοτικής αρχής που τώρα κάνει τον Κινέζο για το πρόβλημα, επιχείρησαν να την απαξιώσουν. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Διαμαντής Σεϊτανίδης, σήμερα υπεύθυνος τύπου της δημοτικής αρχής Τομπούλογλου, στις 11 Αυγούστου 2023, “η πρόταση είναι για γέλια […]. Τι θα ωφελήσει, λοιπόν, να μην γίνει ένας τελικός ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο γήπεδο της ΑΕΚ;”.

For a start, που λένε και στο χωριό μου, τη Νέα Φιλαδέλφεια, αν δεν γίνει, δεν θα χρειαστεί να τον πληρώσουμε από την τσέπη μας.

Ειδικά μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής διάλυσης και γιγαντιαίων αυξήσεων των δημοτικών τελών, ενώ επιχειρήσεις όπως η ΠΑΕ ΑΕΚ και η Δικέφαλος ΑΕ καλούνται να πληρώσουν ψίχουλα, καμιά πενηνταριά ψωροχιλιάρικα τον χρόνο, ενώ μία και μόνη μεγάλης κλίμακας εκδήλωση, σαν τον τελικό του Conference League εύκολα μπορεί να κοστίσει περισσότερο.

Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση μέσα στην οποία καλούνται να ζήσουν οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας από εδώ και στο εξής; Τα έχουμε ξαναγράψει, αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε πριν μια δεκαετία και τη βασική πολιτική ευθύνη φέρει το τοπικό πολιτικό προσωπικό διαρκείας που δεν έβαλε κανέναν όρο υπέρ της κοινωνίας – σε αυτό το τοπικό πολιτικό προσωπικό διαρκείας συμπεριλαμβάνεται, βεβαίως, και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου, όσο κι αν προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στον Γιάννη Βούρο και τη στενή του ομάδα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης κι όσοι δεν έκαναν αυτά που μπορούσαν. Μεταξύ τους, η Λαϊκή Συσπείρωση και η μήτρα της, το ΚΚΕ.

Εν ολίγοις, ένα είναι το μόνο θετικό της διεξαγωγής του τελικού του Conference League στην OPAP Arena τον ερχόμενο Μάιο: ότι όποιος ως σήμερα δεν έχει πάρει γραμμή πως η Νέα Φιλαδέλφεια μετατρέπεται από περιοχή λαϊκής κατοικίας σε περιοχή με τουριστικές και εμπορικές χρήσεις κατανάλωσης, με το κόστος να αναλαμβάνεται κατά βάση απ’ τους άτυχους κατοίκους, θα το ζήσει στο πετσί του και, εκ των πραγμάτων, θα το καταλάβει. Βεβαίως κάπως αργά, την ώρα που θα πληρώνουμε συλλογικά τον λογαριασμό. Εκτός αν…

π.