Μετά την συνέντευξη των επιχειρηματικών συμφερόντων με τον μανδύα της ΑΕΚ (Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014).3

«Γι’ αυτό το Άλσος ξεσηκώθηκαν κάτι τύποι για… 52 δέντρα. Αν δεν είναι υποκρισία αυτό, τι είναι;». Κι αυτά που έθεσα μέσα σε εισαγωγικά λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι, όχι δικά μου.

Και τα είπε αφού μας πληροφόρησε για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Άλσος, η οποία και τον τρόμαξε όπως τόνισε – κι από κοντά τον σιγοντάρησε σχετικά ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Αυτό που δεν φαίνεται όμως να κατάλαβε ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ότι και για την όποια εγκατάλειψη του Άλσους μας τους αναλογεί, ο κόσμος της Πόλης μας αφαίρεσε την καρέκλα της Δημάρχου από την Έφη Γαϊτανά-Αποστολάκη, και φρόντισε κατά τις δυνάμεις του να χάσει την καρέκλα του Περιφερειάρχη ο Γιάννης Σγουρός, και δεν έδωσε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Πασόκ ούτε το 25% των έγκυρων ψήφων του.

Ο κόσμος της Πόλης μας γνωρίζει ότι στην διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αυτής που είχε αναδειχθεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 με Δήμαρχο τον Σταύρο Κόντο, εκπονήθηκε μελέτη για το Δάσος μας, η οποία δεν εφαρμόστηκε – οι υπεύθυνοι γι’ αυτό σημείωσα πιο πάνω ποια τύχη είχαν!

Αυτά για να ξέρετε και λίγο από την ιστορία του πράγματος, που κρατά ένα αιώνα τώρα, κι αν κάθε φορά που ζητούσε κάποιος έπαιρνε μερικά στρέμματα για κάποιο σκοπό, καλό σκοπό κατά τη γνώμη του, τώρα Δάσος δεν θα υπήρχε ούτε για δείγμα – τόσο πολλοί είναι όσοι ζήτησαν να πάρουν μερτικό 100 χρόνια τώρα!

Με θλίψη μας διαπιστώνουμε ότι μέσα στους πολλούς από τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά, με ιδιαίτερη την επιμονή τους μάλιστα, είναι και η οικογένεια της ΑΕΚ, η οποία συν τοις άλλοις κάνει πως ξεχνά ότι ο χώρος που κατέχει έχει δοθεί για την άθληση των παιδιών των προσφύγων, γι’ αυτό και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που στον χώρο αυτό υπήρχαν, ήταν πάντοτε ελεύθερες στην χρήση τους, επί παραδείγματι από τον μαθητόκοσμο της Πόλης μας, ενώ εφιλοξενούντο και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Δεν είναι λοιπόν κάτι τύποι που ξεσηκώθηκαν για… 52 δέντρα αυτοί που ξεσηκώθηκαν – είναι η συνείδηση αυτής της Πόλης: και την δεκαετία του ’70 ξεσηκώθηκαν, και την δεκαετία του ’80 ξεσηκώθηκαν, και την δεκαετία του ’90 ξεσηκώθηκαν, και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεσηκώθηκαν, και την δεύτερη δεκαετία αυτού του αιώνα και πάλι ξεσηκώθηκαν. Τρεις φορές ξεσηκώθηκαν για επιδιωκόμενα από την Οικογένεια της ΑΕΚ, και τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 για επιδιωκόμενα από τις τότε Δημοτικές Αρχές.

Και δεν είναι που ξεσηκώθηκαν, αλλά είναι και επώνυμοι, με υπόσταση επιστημονική, κοινωνική, πολιτική, παρασάγγες απέχουσα απ’ αυτήν όσων αποτελούν την Οικογένεια της ΑΕΚ ή την ακολουθούν – κι όμως δεν μίλησαν ποτέ υποτιμητικά γι’ αυτούς, ούτε τους έβρισαν, ούτε τους απείλησαν, ούτε συμπεριφέρθηκαν σ’ αυτούς κατά τον δικό τους τρόπο όλων αυτών των μηνών και ιδίως της 20ης Ιουνίου 2014, που φυσικά και δεν την συγχωρούμε (ευτύχημα είναι που δεν υπήρξαν νεκροί απ’ αυτήν την συμπεριφορά).

Δεν είναι λοιπόν κάτι τύποι που ξεσηκώθηκαν για… 52 δέντρα αυτοί που ξεσηκώθηκαν – έχουν περπατήσει τον χώρο του Δάσους σπιθαμή προς σπιθαμή από τα μεταπολεμικά χρόνια του ’40 παιδιά, όταν το Δάσος μας είχε υποστεί όσα είχε υποστεί κατά την Κατοχική περίοδο και τότε το ξανααναστήσαμε, και το ζήσαμε τα χρόνια του ’50 και του ’60 με Δήμαρχο τον προοδευτικό εκ Βουρλών της Μικράς Ασίας δημοκράτη Νικόλαο Τρυπιά και την ακούραστη φροντίδα του Δημοτικού Συμβούλου της ΕΔΑ Τάσου Αμπατζή, επί των ημερών τους το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν το ένα από τα δύο αξιοθέατα της Πόλης μας, το άλλο ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη…

Το Δάσος μπορεί να έλθει στην κατάσταση των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Θα το φέρει στην κατάσταση αυτή η νέα γενεά της Πόλης μας – οι συνειδητοί εκ των παλαιοτέρων το έσωσαν, οι νεώτεροι επιφορτίζονται και με το να συνεχίσουν να
το σώζουν, αλλά και να διεκδικήσουν εικόνα αυτού αντάξια της ιστορίας του!

Δεν χρειάζονται προς τούτο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον μανδύα της ΑΕΚ ή όχι, που το εποφθαλμιούν (όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κλπ., τα Παραρτήματα και την Χωροταξική, Πολεοδομική και Περιβαλλοντική θεώρηση που το συνοδεύουν)!

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text
  • Παππού τελείωσε το αλσος. Τα σύνορα σας ειναι στο γηπεδο μας. Ζητώ το μητροπολιτικό παρκο!