Image

Σχετικά μ’ αυτά που είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον Μίκη Θεοδωράκη

3
λεπτά ανάγνωσης

Αναρωτιέμαι: Πότε σκέφτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αυτά που είπε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021;

Και θεωρώ εύλογο το ερώτημα, διότι στον ογκώδη τόμο των σχεδόν 800 σελίδων του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968 (Σύγχρονη Εποχή, τρίτη έκδοση, Αθήνα 2012), πέραν της τυπικής αναγραφής του ονόματός του, και ισχνής, ισχνότατης αναφοράς του, ουδεμία αξιολογική εκτίμηση της δημιουργικής και εκρηκτικής θα έλεγα μουσικοπολιτικής παρουσίας του υπάρχει, αν και τα χρόνια στα οποία αναφέρεται το Δοκίμιο, Ο Μίκης έδωσε το περισσότερο συμφωνικό έργο του και φυσικά το γνωστότερο στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού – τι να πρωτοσημειώσω; Τον Επιτάφιο, το Άξιον Εστί, τα Επιφάνεια, τον Ένα Όμηρο, το Μαουτχάουζεν, τη Ρωμιοσύνη, την Όμορφη Πόλη, τον Νεκρό Αδελφό κλπ. Κλπ. Η “Δραπετσώνα”, αμέσως μετά τον Επιτάφιο (ποιητική δημιουργία του Τάσου Λειβαδίτη), θα είχε τη θέση της ασφαλώς σε ένα άλλο, διαφορετικά γραμμένο Δοκίμιο. Όπως και η πετροβολημένη συναυλία της Νάουσας κλπ. Κλπ. Και φυσικά ο θρυλικός Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), το στήριγμα του Μίκη Θεοδωράκη και του έργου του, το φυτώριο ανάδειξης και νέων δυνάμεων (Λοΐζος, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Μαυρουδής, Μάνος Ελευθερίου, Φώντας Λάδης, Μάρω Λήμνου, Μαρία Φαραντούρη κά.).

Στο χρονολόγιο του Δοκιμίου στέκομαι σε μια ημερομηνία: 11 Μάρτη 1963. Εκεί έχει σημειωθεί: “Συναυλία των Μάνου Λοΐζου και Χρήστου Λεοντή στο θέατρο “Ακροπόλ”. Τα έσοδα διατέθηκαν για το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο” (βλ. σελ. 728 του Δοκιμίου). Αποσιωπάται μ’ αυτό τον τρόπο πως η ιστορική αυτή συναυλία ήταν του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής με Πρόεδρο τον δραστήριο Φιλαδελφειώτη δημοκράτη Αλοΐζιο (Ζάκη) Κουνάδη, που με τη δράση του αυτή κέρδισε με το σπαθί του να είναι ένας από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης”, πράγμα που επίσης αποσιωπάται στο Δοκίμιο, τοποθετώντας στη θέση του τον μουσικοσυνθέτη Αργύρη Κουνάδη, παραπέμποντας μάλιστα στον Νέο Κόσμο της υπερορίας, τεύχος 7, Ιούλης 1963, σελ. 109), αγνοώντας την πραγματικότητα και τις ελληνικές εφημερίδες της εποχής (βλ. σελ. 517 του Δοκιμίου).

Δεν σας κρύβω πως, συγκρίνοντας αυτά που ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη με τα του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968, έκανα τη σκέψη μήπως επίκειται ένα νέο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968…

Γιατί από το νυν κυκλοφορούν Δοκίμιο αυτά που ειπώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό από τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν τεκμαίρονται…

Κώστας Π. Παντελόγλου