Image

Η δεύτερη όψη του Γιάννη Ουσταμπασίδη

Η μία όψη του Γιάννη Ουσταμπασίδη σημειώθηκε στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” την 1η Μαρτίου 2021, φανερώθηκε όμως μετά από λίγες ώρες και μια δεύτερη όψη της πλάκας Γιάννης Ουσταμπασίδης.

Εκείνη του … ρεαλιστή πολιτικού μηχανικού: τι μου δίνεις για ό,τι σου δίνω – το ΚΑΠΗ, τον “Κένταυρο”…

Απευθυνόμενος προφανώς στο μεγάλο Αφεντικό, που δεν τολμά ούτε το όνομά του να προφέρει.

Όμως αυτό που δίνει είναι στρέμματα του Δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας, που δεν είναι προσωπική του περιουσία. Είναι όλων μας ο πνεύμονας της πόλης, και φυσικά εκτός συναλλαγής, και τούτο διότι πρόκειται για αξία ανεκτίμητη!

Αξία ανεκτίμητη, που φρόντισαν να δημιουργηθεί δύο μηχανικοί, ο Ανδρέας Κορδέλλας και ο Φωκίων Νέγρης, και ένας Δασολόγος, ο Κωνσταντίνος Σάμιος. Αυτοί δημιούργησαν τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και φύτευσαν δι’ αυτής εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα στην Αττική μαζί και στις παρά τον Ποδονίφτη και οδό Τατοΐου εκτάσεις, επιστρατεύοντας για τον σκοπό αυτό ως και μέλη της βασιλικής οικογενείας (γι’ αυτό και το Δάσος μας μέχρι κάποια στιγμή λεγόταν “Βασιλίσσης Σοφίας”).

Και να σκεφτεί κανείς ότι, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα επιχειρούνταν και πραγματοποιούνταν τα παραπάνω, υπήρχε ακόμη του Δάσος του Αθηναϊκού Ελαιώνα με 160.000 δένδρα (15 χιλιόμετρα μήκος και 3,5 χιλιόμετρα πλάτος – από την Κηφισιά ως την φαληρική θάλασσα), πολλά και στην περιοχή μας.

Και κάτι τελευταίο: τα στρέμματα του Δάσους που με τόση άνεση χαρίζονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ, είναι στρέματα που αναδασώθηκαν μετά την Κατοχή, όταν δημάρχευε διορισμένος ο δεξιός Τσιλιμίγκρας, με παρουσία της Φρειδερίκης…

Τι να πει κανείς για την κατάντια του καιρού μας!

Κώστας Π. Παντελόγλου