Image

1994: Το Άλσος-“Μόντε Κάρλο” του Παντελή Γρετζελιά

Όπως γράψαμε και στις 21 Μαρτίου 2021, ο Παντελής Γρετζελιάς έχει διατυπώσει ήδη από το 1994 ένα σχέδιο “Μόντε Κάρλο” για το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Το σχέδιο διατυπώθηκε κοντά στο τέλος της πρώτης θητείας του Παντελή Γρετζελιά (Μάιος 1994), αποσύρθηκε γρήγορα και δεν επανήλθε στα χρόνια ως το 2002, που τελείωσε η τρίτη διαδοχική θητεία του ως δημάρχου. Πώς κι έτσι; Μα οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν αρκετές για να κατανοήσει ο τότε δήμαρχος ότι δεν τον έπαιρνε…

Αλλά ας θυμίσουμε ορισμένα χρήσιμα και για σήμερα στοιχεία.

Στις 29 Μαΐου 1994 το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες κλήθηκαν να παραστούν σε “ανοιχτή συνεδρίαση” του οργάνου στο περίπτερο έναντι του Ζωολογικού Κήπου του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, με θέμα “Συζήτηση-λήψη απόφασης για το πλαίσιο οικολογικής ανάπλασης και αξιοποίησης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας – Αποδοχή της Μελέτης”.

Ποιας Μελέτης, όμως; Ως τότε δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα καμία “Μελέτη οικολογικής ανάπλασης και αξιοποίησης” του Άλσους, ώστε να υπάρχει κάποια βάση σοβαρής συζήτησης. Διαβάζοντας τα πρακτικά εκείνου του δημοτικού συμβουλίου, μαθαίνουμε ότι η μελέτη ήταν τετράτομη και την είχε εκπονήσει η εταιρεία M.I.T. (“Management and Information Technology, Training”), στην οποία η δημοτική αρχή Παντελή Γρετζελιά είχε αναθέσει μελέτη με σκοπό τη “διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας ως πόλου ανάπτυξης όλου του Δήμου”. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν διαβάσει τη μελέτη, μια που δεν είχαν διανεμηθεί με τις εισηγήσεις παρά λίγες σελίδες της.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κασίμης, ζητώντας τον λόγο επί της διαδικασίας διαμαρτύρεται ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το περιεχόμενο της μελέτης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζαχαρίας Χωρινός του απαντά: “Κύριε Κασίμη, τουλάχιστον εσείς δεν έπρεπε να βάλετε τέτοιο ζήτημα, διότι το Προεδρείο λειτούργησε στα πλαίσια που όφειλε να λειτουργήσει. Και καλεστήκατε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να μελετήσετε τα θέματα, ως γίνεται συνήθως. Τη μελέτη και ειδικότερα εσείς, και είπα προηγουμένως τουλάχιστον εσείς δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθείτε, διότι σε ώρες απογευματινές που δεν είχαμε καμμία υποχρέωση, βάλαμε υπάλληλο του Δήμου να έχει ανοικτό το Δημαρχείο, προκειμένου εσείς να μελετήσετε την μελέτη και το θέμα που συζητάμε σήμερα”.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παντελής Γρετζελιάς θέτει το πλαίσιο: “Σήμερα ήρθαμε ενώπιόν σας και με τη συμμετοχή σας να κουβεντιάσουμε νηφάλια, ήρεμα και ουσιαστικά για το πλαίσιο ανάπτυξης του πρασίνου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Άλσους. […] Εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός επισκέψεων στο Άλσος [των 450 περίπου στρεμμάτων] κυμαίνεται στις 300.000 άτομα. […] Υπάρχει πάρκο 80 στρεμμάτων στο Ρίμινι της Ιταλίας, με αξιόλογα ιστορικά μνημεία, ολόκληρης της Ιταλίας και της Ευρώπης σε κλίμακα 1:25. Άλλες λειτουργίες είναι οι καφετέριες, το εστιατόριο, οι παιδότοποι. Επισκέπτες 700.000 άτομα τον χρόνο. Τιμή εισιτηρίου 1.700 δρχ. το άτομο. […] Σημαντικό στοιχείο βιωσιμότητας ενός πάρκου είναι, μεταξύ των άλλων, και ο χρόνος λειτουργίας λόγω καιρικών συνθηκών, ο οποίος βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα είναι από τους μεγαλύτερους. Τα έσοδα [των πάρκων του εξωτερικού] προέρχονται κυρίως από εισιτήρια, εστίαση, αγορά δώρων, ενθυμίων, παιγνιδιών, εκθέσεις συνεδρίων και δωρεές. […] Η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής, θα εξασφαλίσει σε όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης την δωρεάν παροχή υπηρεσιών και παροχών, που θα παρέχονται μέσα από τις λειτουργίες αξιοποίησης του Άλσους”.

Ποιες ήταν οι λοιπές δραστηριότητες που θα έφερναν επισκέπτες από άλλες περιοχές, που θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν εισιτήριο; Αντιγράφουμε από τις λιγοστές δημοσιοποιημένες τότε σελίδες της μελέτης της M.I.T.:

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (έκταση 40 στρέμματα):

Περιλαμβάνει βοτανικό κήπο, 2 θερμοκήπια, βοτανικό μουσείο.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΠΙΟΥ (έκταση 400 στρέμματα):

Η παρέμβαση αφορά στη γενική εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση της βλάστησης κυρίως και περιλαμβάνει:

  • εμπλουτισμό της βλάστησης σε είδη και ποικιλία
  • δημιουργία χώρων με χλοοτάπητα και λιμνών
  • δημιουργία φυσικού εξωτερικού φράκτη με αναρριχώμενα

Κυρίαρχο στοιχείο στην παρέμβαση θα αποτελεί το ξύλο, η πέτρα και το κεραμίδι.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (έκταση 40 στρέμματα):

Περιλαμβάνει δημιουργία κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων, πολυκέντρο για συνέδρια, παγοδρομίες κλπ., διαδρομές για δρομείς με δυνατότητα χρήσης από αθλητές και από μη αθλητές, ιατρείο, γήπεδα τέννις, μπάσκετ κλπ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (έκταση 35-40 στρέμματα):

Το ιστορικό πάρκο περιλαμβάνει μακέτες σε κλίμακα 1:10 μνημείων από όλη την Ελλάδα και ενδεικτικές του εξωτερικού. [σ.σ. Στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται και παραδείγματα: Ακρόπολη, Βεργίνα, Λευκός Πύργος, Κνωσσός, Δελφοί, Ολυμπία…]

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (έκταση    στρέμματα [σ.σ. Δεν αναφέρεται αριθμός])

Περιλαμβάνει υδροψυχαγωγικό πάρκο (πισίνα, τσουλήθρα κλπ), παιδούπολη, κινηματογράφο, λούνα παρκ, carting, δύο τραινάκια (ένα που θα διασχίζει την παιδούπολη και ένα εναέριο όλο το πάρκο), χώρους εστίασης, δεύτερη λίμνη σε χαμηλότερο επίπεδο από την υπάρχουσα ώστε να δημιουργείται καταρράκτης κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ (έκταση    στρέμματα [σ.σ. Δεν αναφέρεται αριθμός])

Πρόκειται για τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου, χώρων για εκθέσεις, διαμόρφωση του χώρου της εκκλησίας, κιόσκια κλπ.

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (έκταση    στρέμματα [σ.σ. Δεν αναφέρεται αριθμός])

Ο Ζωολογικός Κήπος έχει ήδη διαμορφωθεί σε κάποιο βαθμό. Εκείνο που χρειάζεται είναι η μελέτη ενός ειδικού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζώων. Αυτό ίσως οδηγήσει σε κάποιες διαμορφώσεις των κλουβιών και εμπλουτισμού της βλάστησης.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Το ενυδρείο θα τοποθετηθεί κάτω από την ήδη υπάρχουσα λίμνη και θα διαθέτει σπάνια είδη σε όσο το δυνατό φυσικότερο περιβάλλον

ΥΠΟΔΟΜΗ

Θα δημιουργηθούν όλα τα απαιτούμενα δίκτυα για την ομαλή λειτουργία του Άλσους (ύδρευση, άρδευση, φωτισμός κλπ) καθώς επίσης ειδική υπηρεσία για την ασφάλεια και προστασία του Άλσους. Κύριο χαρακτηριστικό της παρέμβασης αυτής θα είναι η χρήση νέων τεχνολογιών”.

Αυτά τα ολίγα σκεφτόταν ο Παντελής Γρετζελιάς να φτιάξει στο δάσος: Από νέους Παρθενώνες και Βεργίνες, μέχρι πίστες καρτ και νεροτσουλήθρες. Δεν τα κατάφερε, φυσικά. Απ’ το σχέδιο αυτό μάς έμεινε ο αυθαίρετος Κένταυρος των δεξιώσεων γάμων, το ανεπαρκές σύστημα πυρόσβεσης, η ανακαίνιση του κτιρίου της δεξαμενής για να στεγαστεί το ΠΠΙΕΔ, τα 120 κομμένα δέντρα για τη λεγόμενη παιδούπολη, το τρενάκι (αυτό θα είχε σαπίσει, αλλά το αναβίωσε η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου) και, βεβαίως, η γνώση του κ. πρώην δημάρχου για τη θέση των παράνομων αποχετεύσεων…

π.

ΥΓ. Ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1994, ο Κώστας Π. Παντελόγλου τοποθετήθηκε για το ζήτημα στις 28 Μαΐου 1994 με αυτό το κείμενο. Μια άλλη φορά θα δώσουμε στη δημοσιότητα ολόκληρα τα ξεχασμένα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, που είναι ενδιαφέροντα από πολλές απόψεις.