Image

Ο Ποδονίφτης, μια ημερίδα κι η δημοτική αρχή

Τη Δευτέρα 11/12/2017 πραγματοποιήθηκε στο ΠΠΙΕΔ η ημερίδα για τον Ποδονίφτη και τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής. Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες επιστήμονες, ελάχιστα ενδιαφέροντα ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες πολιτικούς. Γι’ αυτό και αρκετοί από τους παριστάμενους πολίτες πήραν την πρωτοβουλία να πούνε τα πράγματα απλά για να συνεννοηθούμε καλύτερα.

Ο εκπρόσωπος του κράτους Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Γκανούλης στο δικό του προγραμματισμένο χαιρετισμό μάς είπε μεν ότι η γενική γραμμή της πολιτικής του υπουργείου περιβάλλοντος είναι τα ανοιχτά ρέματα (αυτό εξάλλου επιβάλλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία), αλλά δε σχολίασε επί της ουσίας τη μελέτη εγκιβωτισμού (“διευθέτησης”, τη λένε) των τελευταίων 800 μέτρων φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη στην περιοχή μας που ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής της Αρένας Δούρου, διότι αν καταλάβαμε καλά δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτήν.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής αντιπεριφερειάρχης κ. Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προσκλήθηκε απ’ τους διοργανωτές στο βήμα εκτός προγράμματος για να χαιρετίσει την ημερίδα. Από εκεί μας είπε τι καλός που είναι ο διάλογος και ότι θα πρέπει να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι όλοι μαζί να τα βρούμε. Δεν καταλάβαμε ποιοι θα ήμασταν οι όλοι: οι επιστήμονες που διαφωνούν με το έργο, οι πολίτες που διαφωνούν με το έργο, οι εργολάβοι που συμφωνούν, οι μηχανικοί της περιφέρειας που κινούνται πέραν των ευρωπαϊκών οδηγιών και της νομοθεσίας; Δυστυχώς δεν καταφέραμε και να τον ρωτήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, διότι εντέλει ο κ. Αναγνωστόπουλος έφυγε, χωρίς ν’ ακούσει. Είναι λογικό: Γιατί να κάτσει ν’ ακούσει πολίτες (αλλά και ψηφοφόρους του), την ώρα που έχει στο παρελθόν αγνοήσει πανηγυρικά τις επίσημες τοποθετήσεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας δια των πολιτικών του οργάνων στην κρίσιμη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου Μελισσανίδη; Αυτό που δεν είναι λογικό, αν οι διοργανωτές έχουν άποψη υπέρ των ανοιχτών ρεμάτων, είναι να καλούν στο βήμα τον πολιτικά υπεύθυνο για την καταστροφή που επίκειται στον Ποδονίφτη και να μην τρέχει κάστανο.

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος καθώς και άλλοι ανευθυνοϋπεύθυνοι αιρετοί, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καλαμπόκης τα πήγαν καλά στις γενικότητες (στο είδος του λόγου που συνιστά τα δελτία τύπου, δηλαδή), αλλά στο συγκεκριμένο δεν είχαν και πολλά να μας πουν κι ακόμη τους περιμένουμε: Ποιος ήταν ο λόγος που ο δήμος δεν παρενέβη πολιτικά και διοικητικά ώστε να μη γίνει κατά τον καταστροφικό τρόπο που έγινε το έργο της “αποκατάστασης καταπτώσεων πρανών” στο τέρμα της οδού Πανόρμου, μέσα στην κοίτη του Ποδονίφτη, ενώ ήταν ενήμερος σε όλα τα επίπεδα από τη μέρα που πρωτοεγκαταστάθηκε ο εργολάβος; Μια ερμηνεία υπάρχει, αν τα πολιτικά και διοικητικά στελέχη του δήμου δεν είναι ανίκανα: συμφωνούσαν με τον τρόπο της παρέμβασης, γι’ αυτό εξάλλου και επιχειρηματολόγησαν υπέρ της σε όσους τους επεσήμαναν ότι αυτό που πάει να γίνει είναι πολύ στραβό.

Αν αυτή είναι η ένταση του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής για τα ρέματα της περιοχής, δηλαδή καναδυό δελτία τύπου, μια ημερίδα με απευθείας ανάθεση (την οργάνωση της ημερίδας είχε αναθέσει το ΠΠΙΕΔ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ιάνθη της Χριστίνας Φίλιππα) και η αναιμική καλλικρατική διαδικασία διαβούλευσης που καταλήγει σε μια γνωμοδότηση που μπορεί ν’ αγνοηθεί, ενώ ταυτόχρονα οι εργολάβοι αλωνίζουν ρίχνοντας τόνους πέτρας και καταστρέφοντας τη φυσική κοίτη του ποταμού μπροστά στα μάτια μας, τότε … τα πιάσαμε τα λεφτά μας άλλη μια φορά σ’ αυτή την πόλη.

π.

2 Comments Text