Image

Γύρω από τη συνταγματική προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μια μελέτη του Φαίδωνα Βεγλερή, σχετική με το σημερινό τίτλο, είδε το φως της δημοσιότητας το 1935 στο περιοδικό Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, το επίσημο όργανο των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος. Στον επίλογο της μελέτης, ο Φαίδων Βεγλερής, τον οποίο από κοντά γνώρισα τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης (1974-1975) στην Κίνηση για την Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση (ΚΙΝ.ΟΥΣ.Α.), σημείωνε τα παρακάτω σημαντικά:

“Η πραγματική προστασία της Αυτοδιοικήσεως έγκειται εις την προληπτικήν συμμετοχήν των Τοπικών Οργανισμών και των εκπροσωπούντων τα συμφέροντα αυτών και τα ιδεώδη της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Οργανώσεων, εις την προπαρασκευήν και την ψήφισιν των κοινωνικών και φορολογικών νόμων”.

Τη μελέτη αυτή του Φαίδωνα Βεγλερή έχω επικαλεστεί στις εργασίες μου 1) Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εθνική Ζωή και 2) Περί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως λόγος ουσιαστικός. Την έχω επικαλεστεί και σε δημοσιεύματά μου στα υπ’ εμού συντασσόμενα 1) Δημοτικά Ζητήματα και 2) Δελτίο της Μονάδας Τεκμηρίωσης & Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κώστας Π. Παντελόγλου