Image

Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Τάσος Αμπατζής το έτος 1976 για το Δάσος της Πόλης μας και το Γήπεδο της ΑΕΚ (Ένα παλαιό δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”)

Ο Τάσος Αμπατζής ορκίζεται Δήμαρχος (αρχείο Νίκου Αμπατζή)
Ο Τάσος Αμπατζής ορκίζεται Δήμαρχος (αρχείο Νίκου Αμπατζή)

Ο τίτλος ήταν “Κάτω τα χέρια από το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας” και ο υπότιτλος “Δήμος και λαός της συνοικίας θα εμποδίσουν την παραχώρηση των 27 στρεμμάτων (στην ΑΕΚ)” – ο λόγος για ένα παλαιό δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”, δημοσίευμα της 31ης Οκτωβρίου του έτους 1976, το οποίο καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”. Το δημοσίευμα αυτό περιλαμβάνει συν τοις άλλοις και την τοποθέτηση του τότε Δήμαρχου που ήταν ο Τάσος Αμπατζής, από τις Δημοτικές Εκλογές του 1954 Δημοτικός Σύμβουλος της Πόλης μας εκπροσωπών την προδικτατορική ΕΔΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο και διαδεχθείς τον Δήμαρχό μας Νικόλαος Τρυπιά, μετά τον θάνατο του τελευταίου το έτος 1965. Ο Τάσος Αμπατζής ξεχωριστή είχε καταβάλλει προσπάθεια, με καλό το αποτέλεσμα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, για το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Αλλά ας δούμε τι έγραφε ο “Ριζοσπάστης” στις 31 Οκτωβρίου 1976:

“Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Ιωνίας από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ιθύνοντες του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου της ΑΕΚ να καρπωθούν 27 στρέμματα από το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργήθηκε εδώ και 6 χρόνια.

Το 1970, με χαριστικό νόμο της δικτατορίας ο χουντικός υπουργός Γεωργίας παραχώρησε στην ΑΕΚ τα 27 στρέμματα για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του Γηπέδου της. Μετά τον Ιούλη του 1974, η παραχώρηση ακυρώθηκε και τα 27 στρέμματα ξαναδόθηκαν στο Δημοτικό Άλσος της συνοικίας.

Πρόσφατα καταβάλλονται προσπάθειες από τους ιθύνοντες της ΑΕΚ να της παραχωρηθεί και πάλι ο πευκόφυτος αυτός χώρος.

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, με τον οποίο συζητήσαμε το θέμα, μας είπε χαρακτηριστικά:

“Το Δημοτικό Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, που έχει έκταση 400 στρεμμάτων, συντηρείται από τον Δήμο και τους κατοίκους με μεγάλες θυσίες. Η σημερινή Κυβέρνηση, με το Διάταγμα 340/20.5.1975 ανακάλεσε την χουντική δωρεά ως παράνομη. Διερωτώμαι: Τι μεσολάβησε μέσα στον χρόνο ώστε η παραχώρηση αυτή να γίνει πάλι σήμερα και να νομιμοποιηθεί από τους αρμόδιους; Σαν Δήμαρχος προειδοποιώ όλους όσους ανακινούν το θέμα ότι δεν θα τους αφήσω να μας αφαιρέσουν τον αέρα που αναπνέουμε. Μαζί με τον λαό της συνοικίας μου θα παλέψουμε ενάντια στον εφιάλτη που θέλουν να μας επιβάλουν”.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Κυβέρνηση διακήρυσσε ότι θα προστατεύσει τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής και θα δημιουργήσει πάρκα και δάση όπου δεν υπάρχουν. Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται στον λαό;”

Κώστας Π. Παντελόγλου

3 Comments Text
  • Από συντήρηση του άλσους άλλο τίποτα βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι αλήθεια με τα αυθαίρετα εκεί μέσα που έγιναν και κόπηκαν αρκετά δένδρα δεν θα πείτε ποτέ τίποτα ??

    • αν τους πεις οτι τα εκοψε ο μελλισανιδης με το στρατευμα του,τους οπαδους της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ!(τους ποναει το ΚΩΝΑΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ!) τοτε ισως και να ξεκινησουν να ασχολουνται και με αυτα!μεχρι τοτε μουγκα στην στρουγκα και αρθρα για την ΑΕΚ μπας κι παρουν κανενα φραγκο απο το μελισσανιδη και το βουλωσουν!τετοιοι ξεφτιλες ειναι!σκατογαυροι!

  • Παντέλογλου στα εγκάινια του γηπέδου θέλουμε κάποιον να καθαρίζει τις τουαλέττες. Θάχει και πολυκοσμία. Τι λες είσαι;