Image

Ποιος εκθέτει τους υπαλλήλους του δήμου;

Προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, αντί να εξηγηθεί για τα όσα γράψαμε στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” για τις θρυλούμενες ως χρηματοδοτήσεις του δήμου (πρώτο άρθρο, δεύτερο άρθρο), ο Θάνος Λέκκας μάς ονομάζει λασπολόγους που αναφέρουμε τα ονόματα των υπαλλήλων του δήμου, τα οποία αναφέρονται στα δημόσια έγγραφα που δημιουργούν τα ερωτήματα περί αμφιλεγόμενων διαδικασιών.

Δεν θα επιμείνουμε στο προφανές απ’ τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του δήμου, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται από τον εργοδότη τους για τη δουλειά που κάνουν, και ο εργοδότης, οι αιρετοί της δημοτικής αρχής εν προκειμένω, είναι οι πρώτοι που τους εκθέτουν, όταν τους αφήνουν απλήρωτους ή τους παρακινούν να αναζητήσουν μετάταξη.

Θα κοιτάξουμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες μια υπόθεση με την οποία ξανασχοληθήκαμε προ ημερών, ώστε να δούμε ποιος εκθέτει ποιον στο στενότερο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων που έχουν αιρετοί και υπάλληλοι κατά τη διαδικασία της διοίκησης, δηλαδή κατά την άσκηση εξουσίας.

Το παράδειγμά μας είναι ένα στηθαίο του Ποδονίφτη, που κατασκευάστηκε προ μηνών. Πριν λίγες ημέρες, ο “Παρατηρητής” επεσήμανε σε ανυπόγραφη ανάρτησή του τις τεχνικές αστοχίες του δήθεν “αντιπλημμυρικού” τοιχίου, το οποίο πλημμυρίζει τον δρόμο αντί να τον αποσυμφορεί από τα νερά όταν βρέχει. Σημειώσαμε κι εμείς σχετικά ορισμένα πράγματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει τεχνική ευθύνη του μηχανικού που το σχεδίασε.

Ας ανατρέξουμε, όμως, στα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής της 20ης Δεκεμβρίου 2022, που αποφάσισε το έργο, για να δούμε πώς πρόκυψε αυτό το έργο και πώς ο δήμαρχος εκθέτει τους υπαλλήλους του, ενώ ετοιμάζει τις επόμενες πλημμύρες:

ΒΟΥΡΟΣ: Υπήρχε μια πάγια απαίτηση των κατοίκων της οδού Περισσού κατεβαίνοντας τη Δοξάτου δεξιά και μέχρι τη Χαλκίδος, υπάρχει μια πολύ μεγάλη επικινδυνότητα που έχει να κάνει και με τα πρανή και κυρίως κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων μια αύξηση του υδάτινου όγκου [του Ποδονίφτη], όπου καβαλάει τα ανύπαρκτα πρανή και μπαίνει το νερό στα σπίτια, στα γκαράζ, στα υπόγειά τους. Ξεκινήσαμε και κάναμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Περιφέρεια, είχε έρθει και η Περιφέρεια πέρσι και ο κ. Πατούλης ήταν παρών, η κα Σγουράκη, ο κ. Κίτσιος, σύσσωμη η Τεχνική Υπηρεσία και μπήκαμε σε μια λογική να προστατεύσουμε τις περιουσίες των κατοίκων με αυτή την προσθήκη κάποιων αναχωμάτων σε εκείνο το σημείο. […] Τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο της ανάληψης της θητείας μας με κάλεσαν οι κάτοικοι εκεί, είδα πράγματι ότι υπήρχε πρόβλημα, μας έδωσαν και φωτογραφίες από καταστροφές που υπήρχαν στα υπόγειά τους και στα γκαράζ. Καλέσαμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και την κα Δεληγιώργη που είναι υπεύθυνη για τα ρέματα, παρευρέθηκε ο κ. Δημόπουλος, ο κ. Πατούλης, έγινε μια σύσκεψη επί τόπου, έγινε μια δεύτερη σύσκεψη στην Περιφέρεια και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να γίνει κάτι συγκεκριμένο, όπως αυτό. […]

ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Η κα Δεληγιώργη που είπατε από την Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τα ρέματα, θα μας δώσει κάποια σχετική άδεια γι’ αυτό;

ΒΟΥΡΟΣ: Δεν ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή με το ρέμα. Ασχολούμαστε με το δρόμο.

ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι, απλά επειδή εφάπτεται του πρανούς, είναι ακριβώς πάνω στο όριο του πρανούς από ό,τι κατάλαβα…

ΒΟΥΡΟΣ: Αυτό εδώ [η εισήγηση] μιλάει για το δρόμο. Δεν μιλάει για κανένα πρανές και για κανένα στηθαίο. […]

ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Η απόσταση από το κέντρο του ρέματος είναι μικρότερη των 20 μέτρων, οπότε θέλεις έγκριση από την Υπηρεσία Ρεμάτων για να κάνεις ένα έργο.

ΒΟΥΡΟΣ: Εξηγήστε τι εννοείτε 20 μέτρα.

ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Από το κέντρο του ρέματος μέχρι εκεί που θα κάνεις οικοδομικό έργο, πρέπει να έχεις απόσταση 20 μέτρα, αλλιώς χρειάζεται έγκριση από την Υπηρεσία Ρεμάτων.

ΒΟΥΡΟΣ: Στο δρόμο;

ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Οπουδήποτε, και σε ιδιωτικό οικόπεδο ακόμη. Εγώ θα ψηφίσω ναι, αλλά θα πρέπει να έχουμε την απαραίτητη έγκριση από την Υπηρεσία Ρεμάτων. […]

Π. ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ: Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Όλες οι παραρεμάτιες περιοχές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

ΒΟΥΡΟΣ: Σε σχέση με το δρόμο ξαναρωτάω ή με το πρανές;

Π. ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ: Κανονικά απαγορεύεται και σε απόσταση 50 μέτρων η ανοικοδόμηση, άσχετα αν έχουν φτάσει μέχρι τα 10. Δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση από το Δήμο, όπως δεν επιτρέπεται στο εθνικό δίκτυο κυκλοφορίας. Πώς συμμετέχει η κα Δεληγιώργη σε συσκέψεις, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα;

Η συζήτηση των … ιθυνόντων στους οποίους οι κάτοικοι βασίζουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους συνεχίζεται, για να μάθουμε από επίσημα χείλη σε επίσημη, καταγραφόμενη διαδικασία ότι:

  • Το προϋφιστάμενο στηθαίο 20 εκατοστών δεν υπάρχει γραμμένο πουθενά, άρα προκείται για παλαιότερη αυθαίρετη κατασκευή χωρίς άδεια της Υπηρεσίας Ρεμάτων της Περιφέρειας
  • Το μπάζωμα που έγινε στα πρανή του Γιαμπουρλά δεν έχει αντιστήριξη και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει μέσα στο ποτάμι και να προκαλέσει πλημμύρα.

Και ο τραγέλαφος συνεχίζεται:

Π. ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ: Εγώ είμαι υπέρ του έργου με μια διαφορά. Με 27.000 Ευρώ δεν αντιμετωπίζεται το σημείο αυτό, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο σε μια μεγάλη κατεβασιά του ρέματος του Ποδονίφτη. Δεν μπορεί η Περιφέρεια να ξεφεύγει και να λέει “αντιμετωπίστε εσείς το δρόμο”. Δηλαδή τι πρέπει; Να πνιγεί ο κόσμος για να αντιμετωπιστεί μετά; Κατόπιν εορτής; Λέω λοιπόν ας δώσουμε προτεραιότητα και με το Τεχνικό Πρόγραμμα που ακόμη είναι ενόψει ψήφισής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, πριν θρηνήσουμε και θύματα, όπως σε άλλες περιοχές κατά καιρούς έχουμε δει στις τηλεοράσεςι να πνίγεται ο κόσμος.

ΒΟΥΡΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Γρετζελιά. Είναι ένα ημίμετρο, είναι σαφές αυτό. […] Επειδή είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη μελέτη και επειδή αναφέρθηκε ο κ. Ουσταμπασίδης για τα παραρεμάτια μέτρα και όλα τα σχετικά που ακουμπούν σε συγκεκριμένες νομικές καλύψεις και διαδικασίες, θεωρώ πως πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτό γιατί χειμώνας έρχεται, καταιγίδες έρχονται… ως, το τονίζω, ημίμετρο. Αλλά κάτι να προσπαθήσουμε να κάνουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε μια πιθανή καταιγίδα και έναν υδάτινο όγκο που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε.

Στη συνέχεια της διαδικασίας υπέρ του εν λόγω έργου τοποθετούνται οι Κουτσάκης, Λέκκας, Σαραντόπουλος (γενικός γραμματέας Δήμου), ενώ η απόφαση βγαίνει ομόφωνη, με ψήφο και των Τάφα, Κοπελούσου και Κώστα Τομπούλογλου (αλλά με αποχή του Γιώργου Ανεμογιάννη).

Τι έχουμε λοιπόν; Ένας δήμαρχος μιλάει με κάποιους κατοίκους, ψάχνει να βρει μια ερμηνεία των νόμων που θα εξυπηρετεί τη διάθεσή του να κάνει αυτό που θεωρεί ρουσφέτι και επιβάλλει στην τεχνική υπηρεσία μία απόφαση, η οποία, όπως βλέπουμε εκ του αποτελέσματος (τα έγραψε αναλυτικά ο “Παρατηρητής”), δεν βασίζεται “στους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης”, όπως έγραψε προσφάτως στην παραγγελία για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Ένας ηθοποιός, ένας ιδιοκτήτης καφενείου, ένα στέλεχος της ΕΕΤΑΑ, ένας συνταξιούχος, ένας ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ένας δικηγόρος, ένας απόστρατος αξιωματικός συμφωνούν πώς θα επιλυθεί ένα τεχνικό ζήτημα. Ο μόνος μηχανικός της παρέας, ο Γιάννης Ουσταμπασίδης δεν φαίνεται ικανός να προβλέψει ότι τα όμβρια θα συγκεντρώνονται στο σημείο της παρέμβασης. Για να μη μας βγει το νερό απ’ το ποτάμι, εγκλωβίζουμε το νερό της βροχής που πάει να πέσει στο ποτάμι. Ο απόλυτος παραλογισμός!

Ποιος έχει υπογράψει τη μελέτη γι’ αυτό το έργο; Μια μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, της οποίας το όνομα αναφέρει ο δήμαρχος στα πρακτικά μιας επόμενης Οικονομικής Επιτροπής. Αυτή θα την πληρώσει, λοιπόν, για τις δήθεν εξυπηρετήσεις του αδαούς δημάρχου μετά την επόμενη πλημμύρα της οδού Περισσού; Αυτά ως προς το ποιος εκθέτει τους υπαλλήλους όταν εκτελούν τις εντολές που τους έδωσε η δημοτική αρχή…

π.