Image

Ο Ποδονίφτης στη Νέα Χαλκηδόνα

2
λεπτά ανάγνωσης

Ο “Παρατηρητής” (απ’ τον οποίο δανειζόμαστε και τη φωτογραφία) σημειώνει ορθά τα τεχνικά λάθη του δήθεν “αντιπλημμυρικού” τοιχίου του Ποδονίφτη στην οδό Περισσού στη Νέα Χαλκηδόνα, μ’ αφορμή και τη γενικότερη συζήτηση περί πλημμυρικών κινδύνων, που πυροδοτήθηκε απ’ τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Προφανώς οφείλουμε να κάνουμε στα σοβαρά αυτή τη συζήτηση και για την πόλη μας, σε συνέχεια των προηγούμενων επεισοδίων, ειδικότερα της περιόδου 2017-2019 (έργο οδού Πανόρμου, οδός Ζαΐμη, ανατραπέν σχέδιο Δούρου για Ποδονίφτη), αλλά και της τρέχουσας κατάστασης (εγκιβωτισμός Κηφισού). Και θα την κάνουμε.

Ωστόσο εδώ θέλουμε να μείνουμε σε μία παρατήρηση γύρω απ’ τον συνδυασμένο χαρακτήρα των έργων που σχετίζονται με την απορροή των ομβρίων, την παροχετευτική δυνατότητα των φυσικών ρεμάτων αλλά και των τεχνικών παρεμβάσεων.

Ως προς το συγκεκριμένο έργο της οδού Περισσού, θα πρέπει να δούμε ποιος μηχανικός σχεδίασε και υπέγραψε αυτή τη λύση, που αποκλείει την πρόσβαση των ομβρίων προς το ποτάμι και τα ρίχνει στη γούβα της Περισσού. Εδώ υφίσταται συγκεκριμένη τεχνική ευθύνη, πέραν της πολιτικής.

Και ακόμη, να φέρουμε στη συζήτηση μια πληροφορία που μάλλον έχει διαφύγει ως σήμερα από τους τοπικά ασχολούμενους με τον Ποδονίφτη. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων μέσα στο καλοκαίρι, αυτές τις ημέρες δημοπρατείται έργο “αντιπλημμυρικής προστασίας” της Ριζούπολης, το οποίο φέρνει όλα τα όμβρια απ’ την οδό Ηρακλείου και τον Απόλλωνα στον Ποδονίφτη. Αυτά, επιπλέον στον υφιστάμενο αγωγό ομβρίων του Προμπονά που τερματίζει στη γέφυρα της οδού Χαλκίδος. Τα έχουμε μετρήσει όλα αυτά μαζί, έχει εικόνα αυτών των έργων ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ή θα ψάχνουμε να βρούμε τι μας βρήκε την ώρα του σφουγγαρίσματος;

Αναμένουμε απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους πολιτικά και υπηρεσιακά. Για τους πρώτους, υπάρχει και το φίλτρο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, αν δεν ξέρουν να απαντήσουν. Για τους δεύτερους;

π.