Image

Γιάννη Βούρο, πες και καμιά φορά την αλήθεια!

4
λεπτά ανάγνωσης

Σε δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής για “εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για το σχέδιο απόκτησης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων”, διαβάζουμε την εξής δήλωση του Γιάννη Βούρου:

“Η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλο, αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά καλή. Θέλω να υπενθυμίσω με την ευκαιρία πως στις 4 Απριλίου δεσμεύθηκε από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 848.355€ συνολικά, και ο καθορισμός του Δήμου μας ως δικαιούχου στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις», για την χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης επιφάνειας 2.274,41 τ.μ., στα Κ.Χ.1 και 2, στην περιοχή Μπριτάνια και επί της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου”.

Ποιος είναι αυτός ο “ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος” που αποκτήθηκε από τον δήμο με 850.000 ευρώ; Είναι μια έκταση πάνω στο ρέμα του Γιαμπουρλά, για την οποία διέθεταν νόμιμους τίτλους ορισμένοι ιδιώτες, οι οποίοι αμφισβήτησαν με νομικά μέσα την πρόθεση της ΑΕΚ, του δήμου και της Περιφέρειας Αττικής να επιταχθεί (!) ο χώρος για τις ανάγκες της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Οι ιδιώτες κέρδισαν το δικαστήριο, κι αφού η επίταξη ατομικής ιδιοκτησίας τρίτου για την εξυπηρέτηση του γηπέδου δεν πέρασε, τον λογαριασμό τον πλήρωσε ο δήμος ΝΦ-ΝΧ, δια του Πράσινου Ταμείου – ούτε η Περιφέρεια που εκτελεί το έργο με δικούς της πόρους, ούτε η ΑΕΚ για την οποία γίνεται το έργο…

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως παρά το γεγονός της πρόσφατης επίλυσης της αντιδικίας, το εν λόγω “οικόπεδο επί ποταμού” έχει ήδη λάβει τη μορφή που αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

Η προηγούμενη μορφή του χώρου ήταν φυσική και οι ιδιοκτήτες του τον είχαν εγκαταλείψει επί πολλές δεκαετίες – μέχρι που μυρίστηκαν την ευκαιρία και επανεμφανίστηκαν. Η αποτύπωση με ημερομηνία 2022 στο Google Maps αποδεικνύει του λόγου μας το αληθές:

Ας μη σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή πώς μοίρασε στο παρελθόν το ελληνικό κράτος τίτλους ιδιοκτησίας πάνω στα ρέματα. Όμως δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ασχολίαστο ότι ο δήμος ΝΦ-ΝΧ είχε σήμερα μια ευκαιρία, έστω και πληρώνοντας τους ιδιοκτήτες για να φύγουν: να δώσει χώρο στο ποτάμι, να εξασφαλίσει πρόσβαση στο καθαρό νεράκι που τρέχει απ’ το βουνό προς τη θάλασσα, να δείξει αν έχει ενδιαφέρον για τους “κοινόχρηστους και κοινωφελείς” χώρους· όμως δεν έχει. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το μπαγιόκο πέφτει σε κάποιες τσέπες για να εξυπηρετηθούν κάποιες άλλες – και οι άλλες τσέπες που εξυπηρετούνται είναι, βεβαίως, οι ιδιοκτήτες του γηπέδου-ελέφαντα που δεν χωράει στο παραχωρηθέν δωρεάν οικόπεδο του αν δεν καταργηθούν τα πάντα γύρω του: δάσος, ποτάμι, δρόμος.

Τα όσα λέει ο Γιάννης Βούρος είναι ψέματα, λοιπόν. Υπάρχουν άνθρωποι που τον στηρίζουν και τον σιγοντάρουν, υπάρχουν άλλοι που δεν τον στηρίζουν προσωπικά, αλλά στηρίζουν απόλυτα τις επιλογές του (μεταξύ τους πρόσωπα όπως ο Παντελής Γρετζελιάς, στις μέρες του οποίου διαμορφώθηκε το σχέδιο για την περιοχή της Μπριτάνια) κι υπάρχει πάντοτε και το δημόσιο χρήμα που εδώ και μια δεκαετία στάζει κάθε τόσο για να εξυπηρετηθεί μια χρήση γης και ένα εμπορικό σχέδιο, αυτό της OPAP Arena. Το γιατί θα πρέπει όλοι εμείς να το προσδοκούμε και να το διεκδικούμε δεν έχει λάβει πειστική απάντηση. Αλλά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν ένας δήμαρχος με αμοιβή 3.700 ευρώ τον μήνα “ενημερώνει” δήθεν τους κατοίκους της πόλης που τον εξέλεξε σ’ αυτή την επικερδέστατη θέση ότι φρόντισε για τα συμφέροντά τους.

Τα 850.000 της απαλλοτρίωσης των δυόμισι στρεμμάτων στην αποδώ όχθη του Γιαμπουρλά στην Μπριτάνια θα πρέπει να τα αθροίσουμε στον λογαριασμό της ΑΕΚ, του Μελισσανίδη και των άλλων επιτήδειων που έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη μας εδώ και μια δεκαετία!

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, αν η τιμή στην οποία αξιολογήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο τα δυόμιση στρέμματα πάνω στην όχθη του Γιαμπουρλά ισχύει και για την άλλη πλευρά της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, η δωρεάν παραχώρηση προς την ΑΕΚ των 29 στρεμμάτων του βασικού οικοπέδου πλησιάζει τα 12.000.000 ευρώ. Αλλά δεν ισχύει: ο Σκλαβενίτης, για παράδειγμα, που αγόρασε πρόσφατα σε πλειστηριασμό (άρα σχετικά φτηνά) τα 7,5 στρέμματα της MAVA, πλήρωσε 11.200.000 ευρώ. Μια απλή αναγωγή στα 29 στρέμματα, μας δίνει αξία άνω των 40.000.000 ευρώ για το οικόπεδο. Ας τα βάλουμε κι αυτά στη λίστα των δωρεάν προνομίων του “επενδυτή”!

π.