Image

Μ’ αφορμή ένα κείμενο του Σπύρου Χαλβατζή, που διετέλεσε επικεφαλής της ΚΝΕ, για τον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του

Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων “Επί του … Περιστυλίου” – διαπίστωσα την αναδημοσίευσή του στο “Ατέχνως” και τον “Ημεροδρόμο”, με κάποια καθυστέρηση ότι αναδημοσιεύθηκε και στο 902.gr.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα σημειώνονται στο κείμενο αυτό – αν και ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση το σημειούμενο από τον Σπύρο Χαλβατζή: “Γνώριζα τη ζωή και τα τραγούδια του από το 1960”.

Αυτό που με προβληματίζει όμως, όπως και στην ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μητρόπολη1, είναι ότι τίποτε από αυτά που γράφει ο Σπύρος Χαλβατζής στο κείμενό του δεν βρήκε τη θέση του στο βιβλίο του με τίτλο Η Πορεία της Νεολαίας, έκδοση της Σύγχρονης Εποχής 1986, το οποίο εκτείνεται σε 296 σελίδες, αν και λόγω του περιεχομένου του και ακόμη της δομής του δεν του έλειψαν οι ευκαιρίες γι’ αυτό.

Το ερώτημά μου είναι πώς δικαιολογείται αυτό, και μια απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θαρρώ επιβεβλημένη2.

Κώστας Π. Παντελόγλου

  1. Έχω ήδη σημειώσει πως τα λεχθέντα του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μητρόπολη δεν έχουν το αντίκρυσμά τους στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968.
  2. Έτερον εκάτερον ότι η δική μου γνώση για τα συμβάντα περί τον Μίκη Θεοδωράκη και του έργο του δεν μου επιτρέπει να συμφωνήσω τόσο με τα λεχθέντα του Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και με τα γραφέντα από τον Σπύρο Χαλβατζή