Image

Αναφορά σε μια Έκθεση για τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη και το έργο του

Μια Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, τέλος του 2006 αρχές του 2007, όπου παρουσιάστηκαν σχέδια, μελέτες, φωτογραφίες καθώς και σύντομες ταινίες με στιγμιότυπα από τη ζωή και την εποχή του διεθνούς ακτινοβολίας Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Κεντρικό άξονα της Έκθεσης αποτελούσε η ενασχόληση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη με τον σχεδιασμό και την ανάπλαση πόλεων και οικισμών στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα.

Στις υπόλοιπες ενότητες της Έκθεσης σκιαγράφονταν η εικαστική και φωτογραφική δημιουργία του, η δουλειά για το θέατρο που σφράγισε τα νεανικά του χρόνια, ο ρόλος του ως Υφυπουργού Ανοικοδόμησης αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος, καθώς και ο διεθνής του ρόλος στο πεδίο της επιστήμης.

“Η συμβολή του Δοξιάδη συνδέεται με την αποαποικιοποίηση και την ανάδυση του αναπτυσσόμενου κόσμου, τον αμερικανικό φιλελευθερισμό της δεκαετίας του ’60 και τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης των αμερικανικών πόλεων και βέβαια με τις εξελίξεις στην Ελλάδα”, σημειωνόταν στην αναγγελτική της Έκθεσης ανακοίνωση.

Όσα εντός και εκτός εισαγωγικών παραπάνω καταχώρησα, άντλησα από το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ (βλ. τεύχος 2421, 25 Δεκεμβρίου 2006, σελ. 55).

Κώστας Π. Παντελόγλου