Image

Και ξαφνικά η τηλεοπτική οθόνη γέμισε Νέα Φιλαδέλφεια

trypiasΑντιγράφω από τον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” (Ιανουάριος 1986, Σελ. 10-11):

“Ήτανε Παρασκευή 10 Ιανουαρίου (1986), 11 και κάτι το βράδυ, όταν ξαφνικά η τηλεοπτική οθόνη γέμισε Νέα Φιλαδέλφεια.

Το χρωστάμε στον παλαιό Φιλαδελφειώτη, άξιο πνευματικό άνθρωπο, δικηγόρο Παντελή Ραπτάρχη, που βιογραφείτο εκείνη την ώρα στην εκπομπή “Μονόγραμμα” της ΕΡΤ2.

Ο Παντελής Ραπτάρχης δεν αναφέρθηκε μόνο σε πλευρές του δικού του βίου, στην συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, σε πλευρές του πολύτιμου έργου του, έργου ζωής που είναι οι 112 τόμοι του “Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας” -περιλαμβάνει την νομοθεσία από το 1833 με όλες τις μέχρι σήμερα αλλαγές και τροποποιήσεις- μα αναφέρθηκε, και όχι επ’ ολίγον, και στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στην κάμερα να καταγράψει κύριες συνιστώσες του χαρακτήρα της Πόλης και γνωρίσματα της αισθητικής της (τα διόροφα κεραμοσκεπή σπίτια, τους φαρδείς δενδροφυτευμένους δρόμους, το Δάσος…) και ακόμα δόθηκε η δυνατότητα να γίνει αναφορά -σε μια τέτοια εκπομπή- στον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας την περίοδο 1951-1965 Νίκο Τρυπιά.

Νομίζω πως μπορώ να διαβεβαιώσω τον Παντελή Ραπτάρχη ότι οι Φιλαδελφειώτες νοιώσαμε ευχάριστη έκπληξη.

Προσωπικά είχα την ελπίδα πως έτσι θα γινόταν. Ήταν όμως γιατί ήξερα πριν ακουστεί από το “Μονόγραμμα”, ότι ο υπερ 85χρονος σήμερα Παντελής Ραπτάρχης είχε υπηρετήσει 10 χρόνια την Νέα Φιλαδέλφεια και τους ανθρώπους της από την έπαλξη του Δήμου -και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου- έχοντας εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος της Νέας Φιλαδέλφειας στις δημοτικές εκλογές του 1954 και του 1959 με το ψηφοδέλτιο που είχε επικεφαλής τον Νίκο Τρυπιά. …”

Κώστας Π. Παντελόγλου