Image

Ένοχη σιωπή για άλλο ένα έργο με δημόσιο χρήμα δίπλα στην OPAP Arena

Την περασμένη Τετάρτη, 19/5/2021, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (παρόντες: Βούρος, Τάφας, Κουτσάκης, Μπερδέσης, Γραμμένος, Κ. Τομπούλογλου, Σερετάκης, Εμμανουήλ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αποδοχή των μελετών που εκπόνησε η ΑΕΚ για την υπογειοποίηση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, της λεγόμενης και “δεύτερης υπογειοποίησης” δίπλα στην OPAP Arena.

Γιατί δεν το μάθατε;

Διότι πέραν του Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας, κανείς άλλος δεν προτίθεται πλέον να ενημερώνει τους κατοίκους αυτής της πόλης για τις σοβαρότερες των εξελίξεων που επηρεάζουν τις πρακτικές μορφές της ζωής στη γειτονιά μας – το είδαμε αυτό και με τις ανύπαρκτες αντιδράσεις για το καταστροφικό σχέδιο για πάρκινγκ στο Πάρκο Μικρασιατών.

Η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη αν και δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει πόσα κάνει για να γίνει το γήπεδο, το έκανε γαργάρα, για να μην μπλέξει με την κοινή γνώμη της πόλης, όπως έμπλεξε με την υπόθεση των αναβαθμών στο Άλσος προ ολίγων μηνών. Είναι κι αυτό μια εκδήλωση του γεγονότος ότι το συνονθύλευμα που διοικεί τον δήμο αποκτά επαφή με την πραγματικότητα, αν και, βεβαίως, το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι Βούρος-Κωνσταντινίδης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ, θα το τηρήσουν μέχρι το τέλος.

Πού ήταν όμως όσοι διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους στη συνεδρίαση και καταψήφισαν την αποδοχή της μελέτης (“Δύναμη Πολιτών”, “Πόλη της Καρδιάς μας” και “Λαϊκή Συσπείρωση”); Γιατί δεν τόλμησαν να ενημερώσουν σχετικά τους πολίτες αυτής της πόλης, ώστε να μάθουμε, κι εμείς οι ιθαγενείς, τι μέλλει γενέσθαι; Δεν είναι ότι είχαν πάει διακοπές: και οι τρεις παρατάξεις έκαναν δημόσιες τοποθετήσεις για άλλα ζητήματα αυτές τις μέρες. Γιατί δεν μας είπαν και τα σχετικά με τα πέριξ της OPAP Arena έργα;

Η απάντηση είναι απλή: Κανείς στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει διάθεση ν’ ανοίγει πραγματικά ζητήματα σε κοινωνικό επίπεδο. Απ’ τη μια ο φόβος των χουλιγκάνων, που αναζωπυρώθηκε με τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του Κώστα Τομπούλογλου, απ’ την άλλη η επίγνωση πως η τοπική κοινωνία ασφυκτιά κι ενδέχεται να εκφραστεί χωρίς να ελέγχεται από τις παρατάξεις οδηγούν την αντιπολίτευση σε μια τακτική “ασφαλείας”: διατυπώνει μεν τις αντιρρήσεις της, αλλά το κάνει μόνο πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες μιας διαδικασίας στην οποία έτσι κι αλλιώς έχει μειοψηφική θέση και άρα ξέρει ότι θα χάσει. Διατυπώνει αναλυτικά τις αντιρρήσεις, αλλά τις κρατά κρυφές. Αν αύριο-μεθαύριο κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους κατοίκους αυτής της πόλης, θα πουν ότι “εμείς τα είπαμε στα αρμόδια όργανα” (που εν προκειμένω ήταν και αναρμόδια, όπως επιχειρηματολόγησαν οι ίδιοι στη συνεδρίαση).

Οι δύο αυτές στάσεις, δημοτικής αρχής απ’ τη μια και αντιπολίτευσης απ’ την άλλη είναι στην πραγματικότητα μία, και είναι αυτή που, με ολίγες σημειακές εξαιρέσεις (υπόθεση αναβαθμών), ισχύει από την εποχή του “συλαλλητηρίου για τη δημοκρατία” της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου: στο διάβολο η Νέα Φιλαδέλφεια ως περιοχή λαϊκής κατοικίας, στο διάβολο η Νέα Φιλαδέλφεια των κατοίκων – το αύριο αυτής της πόλης είναι η εστίαση και ο τουρισμός, η μετατροπή της πραγματικής ζωής σε κιτς ντεκόρ με εσάνς κεμπάμπ και δήθεν προσφυγιάς.

Η δεξιά μας δεν μάς εκπλήσσει. Η οργανωμένη “αριστερά” μας, “κομμουνιστική” ή άλλη, που δεν αποφασίζει ούτε μια ανακοίνωση να βγάλει και γι’ αυτό το θέμα, είναι θλιβερή και δείχνει για άλλη μια φορά πόσο λίγο της αρέσει να ανησυχούν οι κάτοικοι, να οργανώνονται και να διεκδικούν. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, βέβαια: στο βαθμό που οι κοινωνικές δυνάμεις, οι ίδιοι οι θιγόμενοι κάτοικοι δηλαδή, δεν κινητοποιούνται και δεν οργανώνονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ο δρόμος είναι στρωμένος για όλους αυτούς τους στενόμυαλους χειρισμούς στα δεξιά και αριστερά “κεφάλια” της πόλης. Μην πει όμως κανείς στο τέλος ότι “δεν ξέραμε”…

Για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων, παραθέτουμε παρακάτω την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου καταγράφονται αναλυτικά οι αρνητικές τοποθετήσεις των τριών ντροπαλών παρατάξεων (που καλά τα είπαν, ως προς την ουσία του θέματος) και το αναμενόμενο λογύδριο ενός διακοσμητικού δημάρχου, ανίκανου, προφανώς, να καταλάβει τι συμβαίνει.

ΩΧΩΑ46ΜΩ0Ι-2ΦΧ

ΥΓ. Ηχηρή και πάλι η απουσία του Παντελή Γρετζελιά. Αν ο πρώην δήμαρχος νομίζει ότι αφήνοντας την ουρά του απέξω σήμερα θα βρει χώρο για να καλύψει τις φιλοδοξίες ιδίου και τις ανάγκες επαγγελματικής αποκατάστασης του περιγύρου του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πλανάται πλάνην οικτράν…

π.