Μπορεί τα λόγια του ύμνου του ΕΛΑΣ να είναι του αντιφασίστα δημοσιογράφου Νίκου Καρβούνη, όμως η μουσική είναι ενός εκλεκτού τέκνου της Νέας Ιωνίας, του Άκη Σμυρναίου (το πραγματικό του όνομα ήταν Γαληνός Κιοσόγλου), που είχε γεννηθεί στη Σπάρτη Μικράς Ασίας το 1918.
Για τις μουσικές του σπουδές, την επαγγελματική του επίδοση, την οικογενειακή του κατάσταση, την πολιτική του διαδρομή μάς έχει πληροφορήσει η πνευματική κολώνα της Νέας Ιωνίας, ο γιατρός Βάσος Βογιατζόγλου στο έργο του Ιωνική Φιλοκαλία (Τόμος Ι, σελ. 382-388, Ιωνικός Σύνδεσμος 2006).
Από την Ιωνική Φιλοκαλία η φωτογραφία του Άκη Σμυρναίου και η παρτιτούρα του ύμνου του ΕΛΑΣ (“Στ’ άρματα, στ’ άρματα”) και τα ακόλουθα του Βάσου Βογιατζόγλου:
“Ευτύχησα να τον γνωρίσω προσωπικά καθώς συχνά τον συναντούσα στο φωτογραφείο του θείου μου Λευτέρη Βογιατζόγλου στη Νέα Ιωνία, που ουδέποτε ο Σμυρναίος λησμόνησε. Θυμάμαι πάντα έναν σεμνό και ανοιχτόκαρδο άνθρωπο με λεβέντικη κορμοστασιά. Πάντα προσηνής, με βαθειά αίσθηση του ανατολίτικου χιούμορ, χαμογελαστός, αφοπλιστικά ειλικρινής, αεικίνητος ο Άκης Σμυρναίος υπήρξε ένα μοναδικό φαινόμενο αυτοδημιούργητου καλλιτέχνη με απαράμιλλη εργατικότητα, πίστη στη ζωή και στην αξία της μουσικής, γεμάτος θάρρος και ανθρωπιά.
Ο ίδιος έπαιζε πολλά όργανα, όχι μόνο πνευστά αλλά και έγχορδα. Το πιάνο, η μάντολα, το αρμόνιο, το μαντολίνο, η τρομπέτα, το σαξόφωνο υπήρξαν αχώριστοι σύντροφοί του. … Παρά τις εξαιρετικές του επιδόσεις στη συμφωνική μουσική, ο Άκης Σμυρναίος έγινε, και παραμένει μέχρι σήμερα, γνωστός για τις επιτυχίες του στην ελαφρά μουσική όπου πολλά από τα πρελούδιά του διατηρούν ακόμη την ανάμνηση της επιτυχίας…”.
Παιδιά του Αστραπόγιαννου (ψευδώνυμο του Άκη Σμυρναίου Γαληνού Κιοσόγλου στην Αντίσταση) ο Στάθης Κιοσόγλου, κλαρινετίστας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Σμαράγδα Σμυρναίου, ηθοποιός του θεάτρου.
Κώστας Π. Παντελόγλου