Image

Μια σκιαγράφηση του Δημάρχου ΝΦ Νικολάου Τρυπιά

Αφορμής δοθείσης, ο εκ Βουρλών εκλεκτός της Μικρασιατικής Γραμματολογίας Νίκος Ε. Μηλιώρης σκιαγράφησε τον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, τον ατρόμητο προοδευτικό δημοκράτη Νικόλαο Τρυπιά, τον πρώτο καιρό της δεύτερης θητείας του, σημειώνοντας στον Προσφυγικό Κόσμο της 10ης Απριλίου 1955 μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Είναι πράγματι μια ζωηρή μόνη, χαρακτηριστική, φυσιογνωμία του κόσμου των Μικρασιατών προσφύγων, μια μοναδική στο είδος της προσωπικότητα και με αναμφισβήτητη και ευρύτερη ήδη προβολή. Κάποιος μου είπε ότι θυμίζει τον Αλέξη Ζορμπά. Μπορεί, νομίζω κι εγώ, από μια ωρισμένη γενικότητα να παρουσιάζει μερικές αναλογίες με τον σπάνιο ανθρώπινο τύπο του Καζαντζάκη· συγκεκριμένα για τον αδίστακτο ηθικό και φραστικό αυθορμητισμό, την γενναιότητά του, την λαϊκή θυμοσοφία του. Κυρίως συνδυάζει σε μια καταπληκτική σύνθεση και μορφή την παλληκαροσύνη την Βουρλιώτικη – του τόπου που γεννήθηκε – με την ευλύγιστη Αιγαιοπελαγίτικη εξυπνάδα, την Ναξιώτικη του τόπου της προγονικής του καταγωγής. Μια εντυπωσιακά έντονη φυσιογνωμία και ως φυσικός άνθρωπος· χαρακτηριστικά αδρότατα, χρώμα βαθύ μελαχροινό, μάτια μεγάλα διαπεραστικά που τα σκιάζουν πυκνά, τόσο πυκνά σαν του Παλαμά φρύδια, κορμί μέτριο, αλλά στερεό, γεροδεμένο, χειρονομίες πλατειές και ορμητικές. Και κοντά σ’ αυτά, … μια ιδιότυπη φρασεολογία, ένας τελείως δικός του τρόπος συμπεριφοράς με τους άλλους, ενδεικτικός ενός πλούσιου συναισθηματισμού· ίσως το βασικότερο στοιχείο της επιβολής του. Είναι ένας κοινός επαγγελματίας, ένας χασάπης· και βγήκε Δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας κατά την προηγούμενη τετραετία και ξαναβγήκε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου (1954). Οι Φιλαδελφειώτες τον καμαρώνουν και για ό,τι είναι και για ό,τι έκαμνε ως σήμερα γι’ αυτούς. Και δεν έχουν άδικο”.

Ο Νικόλαος Τρυπιάς εξελέγη Δήμαρχος και στις εκλογές του Απριλίου 1959 και σε εκείνες του Ιουλίου 1964 – απέθανε στις 7 Ιουλίου 1965 σε ηλικία 63 χρόνων. Τον Φεβρουάριο του 1965 εξελέγη και Πρόεδρος της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής.

Κώστας Π. Παντελόγλου