Image

Καλύπτει τον εργολάβο της καταστροφής ο Ηλίας Τάφας

Ο έμμισθος αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Τάφας επιχείρησε να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις που θέσαμε προ ημερών στη δημοτική αρχή, με ένα άρθρο του που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα και οδηγεί σε ορισμένα δυσάρεστα για την πόλη συμπεράσματα.

Πρώτο και κύριο ως προς το θέμα που θίξαμε: Ενώ είναι διαπιστωμένη η ζημιά που υπέστησαν τα πρόσφατα φυτεμένα δέντρα στο νότιο όριο του Άλσους ΝΦ από τον εργολάβο που ανέλαβε το κόψιμο των ξερόχορτων στο Άλσος, ο Ηλίας Τάφας αποσιωπά τη ζημιά και τον καλύπτει πλέκοντας το εγκώμιό του: “η απευθείας ανάθεση που κάναμε ήταν ουσιαστικά με όρους συνοπτικού διαγωνισμού, ζητήθηκε ISO διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικό ISO, τεχνοοικονομική επάρκεια και η επιλογή έγινε βάσει της χαμηλότερης τιμής προσφοράς”. Το τι σημαίνουν τα … ISO του εργολάβου το δείχνουν οι φωτογραφίες.

Αν και αναρμόδιος για την αξιολόγηση του εργολάβου (γράψαμε ήδη στο προηγούμενο άρθρο ποια είναι η επιτροπή παραλαβής και από πού ελέγχεται ο εργολάβος κατά την εκτέλεση του έργου),  ο έμμισθος αντιδήμαρχος Ηλίας Τάφας προκαταλαμβάνει έτσι την άποψη της υπηρεσίας πρασίνου και του άμισθου αρμόδιου αντιδημάρχου  Σπύρου Γραμμένου (στον οποίο, παρεμπιπτόντως, χρεώνει την καθυστέρηση 22 ημερών της έγκρισης της σχετικής μελέτης της υπηρεσίας βάσει της οποίας έγινε η ανάθεση).

Σαν να μη φτάνει αυτό, συμπεριφέρεται ως πιο γεωπόνος από τους γεωπόνους της υπηρεσίας πρασίνου, όπως προκύπτει και από την αποστροφή του κειμένου του, σύμφωνα με την οποία “το 2019 το ξεχορτάριασμα έγινε νωρίτερα ενόψει εκλογών, με αποτέλεσμα τα χόρτα να «φουντώσουν» φέτος γρηγορότερα”. Η διατύπωση προκάλεσε δικαίως θυμηδία στα κοινωνικά δίκτυα, κρινόμενη ως ανοησία, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Ηλίας Τάφας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες καταργεί τη νόμιμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου με τα στελέχη τους. Το ξανάκανε όταν έβαλε αναρμόδιο υπάλληλο να υπογράψει για προμήθεια που η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας δεν έκρινε ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από την ελεύθερη αγορά. Εν ολίγοις, χρησιμοποιεί την ανοησία ως όπλο, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

Πέρα απ’ αυτά τα ουσιώδη για το πώς λειτουργεί στην πράξη η διοίκηση Βούρου-Κωνσταντινίδη-Κοπελούσου σε σχέση με τις δημοτικές υπηρεσίες που είναι στελεχωμένες με επιστήμονες τους οποίους πληρώνουμε για τη γνώση τους (πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα μετά την υπόθεση Σγουράκη, την υπόθεση Κλοκίτη και την υπόθεση Καραντάνη/Ντιούδη), ο έμμισθος αντιδήμαρχος Ηλίας Τάφας λέει επίσης ότι θα ήθελε η αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τα μέσα που της επιτρέπει ο νόμος. Τι είδους δημοκρατική αντίληψη επιτρέπει στον κ. Τάφα να καλεί σε επιλεκτική εφαρμογή των νόμων; Χρησιμοποιεί αυτή την αντίληψη κατά την άσκηση των καθηκόντων του;

Τέλος, πετάει και την μπάλα στην κερκίδα για τα ανταποδοτικά τέλη, λέγοντας ότι το καθάρισμα των ξερόχορτων δεν καλύπτεται απ’ αυτά. Και λοιπόν; Η πόλη, κύριε Τάφα, έχει προϋπολογισμό, και έχει ετήσια έσοδα 36 εκατομμύρια ευρώ. Εσείς είστε αντιδήμαρχος οικονομικών με ετήσια αμοιβή 23.940 Ευρώ και είναι δουλειά δικιά σας, εφαρμόζοντας το νόμο, να βρείτε πώς θα λυθούν τα προβλήματά της με αυτό το ποσό ή πώς θα αυξηθεί αυτό το ποσό – εν προκειμένω πώς θα βρείτε 25.000 ευρώ περίπου, που θα κοστίσουν τελικά τα ξεχορταριάσματα. Μια λύση είναι να παραιτηθείτε από την αμοιβή σας, αν δεν μπορείτε να λύσετε το γρίφο μέσα στα 36 εκατομμύρια. Ως προς την αποδοτικότητά σας, ελέγχεστε απ’ αυτούς που σας πληρώνουν, και αυτός δεν είναι ο Γιάννης Βούρος (που εισπράττει τα διπλάσια, παρεμπιπτόντως), αλλά αυτοί που σας εξέλεξαν.  Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

ΥΓ. Ο Ηλίας Τάφας αποφάσισε να απαντήσει στα όσα του λένε οι πολίτες με άρθρο του στο F-X News του ανεξάρτητου Βασίλη Βέττου. Φαίνεται πως ή δεν ήθελε να κουράσει τον αμειβόμενο από δημοτικό χρήμα Ρένο Αρβανίτη που είναι υπεύθυνος του γραφείου τύπου της δημοτικής αρχής ή ο Γιάννης Βούρος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις αιτιάσεις του Τάφα για τις απανωτές αποτυχίες. Μία η άλλη όμως…

π.