Image

Και στον Στάθη Μαργετίδη δεν αναφέρθηκε ο κύριος Σερετάκης

Ο Στάθης Μαργετίδης στον Άη Στράτη το 1950. Εικονίζονται επίσης οι Φιλαδελφειώτες εξόριστοι Καμαρόπουλος, Βασίλης Γεωργιάδης, Σαράντης Γιαννακακίδης, Ανδρέας Περιστεράς, Θανάσης Κουμαριανός και Βύρωνας Βερνέζης, απ’ το αρχείο του οποίου προέρχεται και η φωτογραφία.

Ο Στάθης Μαργετίδης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1909. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή κατέληξε εντέλει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον Πόλεμο του 1940-41 στρατεύθηκε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, συνέβαλε στην ίδρυση της “Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Πολέμου 1940-41” της οποίας αναδείχθηκε πρόεδρος. Μέλημά του η επιβίωση των εφέδρων αξιωματικών, με την παροχή επιδομάτων, με νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών. Τον καιρό εκείνο έφεδροι αξιωματικοί τοποθετήθηκαν ως έκτακτοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ.

Ο Στάθης Μαργετίδης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ· έπεισε αρκετούς εφέδρους αξιωματικούς να τον ακολουθήσουν στον ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στην οργάνωση των απεργιών και διαδηλώσεων της Κατοχής, ενώ βοήθησε και στη σύνταξη, αλλά και την εκτύπωση του παράνομου τύπου.

Στο τέλος του 1945 παντρεύτηκε την Μαρίκα Λεοντίδη, αδελφή του Επονίτη Γιάννη Λεοντίδη. Κόρη τους η Φωτεινούλα Μαργετίδη, η οποία και κατέθεσε τεκμήρια σχετικά με τον πατέρα της στο Αρχείο του ΚΚΕ (φωτογραφίες και την απόφαση παράτασης του εκτοπισμού του στον Άη Στράτη της 25ης Φεβρουαρίου 1952).

Ο Στάθης Μαργετίδης απολύθηκε από το ΙΚΑ, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και εξορίστηκε στη Σάμο, τη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, απ’ όπου απολύθηκε το 1954. Έζησε βαρειά άρρωστος έως ότου πέθανε το 1959. Συνεργάστηκε με την Επιθεώρηση Τέχνης. Όταν ο Στάθης Μαργετίδης πέθανε, ο Γιάννης Λεοντίδης συνέχισε μόνος του, μέχρι τον θάνατό του το 1993, την επιχείρηση μονώσεως κτιρίων που είχε βάλει μπροστά ο Στάθης Μαργετίδης μετά την απόλυσή του από το ΙΚΑ.

Κώστας Π. Παντελόγλου