Image

Και τον Παντελή Ραπτάρχη αποσιώπησε ο κύριος Σερετάκης

Ο Παντελής Ραπτάρχης (δεύτερος από δεξιά) στη Βίνιανη Ευρυτανίας, μαζί με τον Ηλία Τσιριμώκο, Γραμματέα Δικαιοσύνης, στελέχη της ΕΛΔ και αντάρτες της Ρούμελης

Ο Παντελής Ραπτάρχης γεννήθηκε το 1900 στη Μαγνησία, κοντά στη Σμύρνη. Με την Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε κατ’ αρχήν στην Αθήνα και μετά διορίστηκε γραμματέας του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αρχές του 1926 επανήλθε στην Αθήνα και τελείωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, εργαζόμενος στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια και το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, γράφοντας για θέματα της οικονομίας.

Άσκησε τη δικηγορία, έγραψε επί της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδος, ενδιαφέρθηκε για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας – έργο του οι 112 τόμοι του Κώδικος Διαρκούς Νομοθεσίας.

Ο Παντελής Ραπτάρχης εκ των πρώτων οργανώθηκε στο ΕΑΜ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης των Αθηνών, πήρε ενεργό μέρος στη διοργάνωση όλων των διαδηλώσεων των χρόνων της Κατοχής, εστάλη στην Ελεύθερη Ελλάδα την άνοιξη του 1944 προς υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) – της Κυβέρνησης του Βουνού δηλαδή, και ειδικότερα της Γραμματείας Δικαιοσύνης (του Υπουργείου Δικαιοσύνης δηλαδή). Ο Παντελής Ραπτάρχης, που ήταν του κλίματος του Καθηγητή Αλέξανδρου Σβώλου (Προέδρου της Κυβέρνησης του Βουνού), επανήλθε από την Ελεύθερη Ελλάδα οκτώ μήνες μετά, με την Απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς.

Ο Παντελής Ραπτάρχης τον Νοέμβριο του 1954 και τον Απρίλιο του 1959 μετείχε στις δημοτικές εκλογές και εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας με το προοδευτικό δημοκρατικό ψηφοδέλτιο που είχε επικεφαλής τον δραστήριο, παλαιό γνωστό φιλελεύθερο και αντιστασιακό με τον ΕΔΕΣ Νικόλαο Τρυπιά. Ο Παντελής Ραπτάρχης ήταν επί 10 χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου· έγνοια του τα Σχολικά Κτίρια, το Δάσος και η Λίμνη του, οι Δενδροστοιχίες, το Νεκροταφείο, ο Συνοικισμός των Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας…

Ο Παντελής Ραπτάρχης βιογραφήθηκε στην εκπομπή “Μονόγραμμα” του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη (ΕΡΤ2) στις 10 Ιανουαρίου 1986. Πέθανε ένα χρόνο μετά.

Κώστας Π. Παντελόγλου