Image

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης στη Νέα Φιλαδέλφεια σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ – Δάσος ΝΦ/ΑΕΚ . 2

4
λεπτά ανάγνωσης

Διαβάζοντας στις σελίδες 202-203 του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ τα σχετικά, νομίζει κανείς πως το θέμα της παραχώρησης των 9 στρεμμάτων του Δάσους ΝΦ στην ΑΕΚ τέθηκε για πρώτη φορά επί Δημαρχίας Σάββα Σταματιάδη. Όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

Σε στιγμές έλλειψης συνοχής των “Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων”, του νικηφόρου ψηφοδελτίου υπό τον Τάσο Αμπατζή στις Δημοτικές Εκλογές του 1975 και ενώ ο Τάσος Αμπατζής νοσηλευόταν λόγω ασθενείας, επιχειρήθηκε στο διάστημα 29 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου 1977 η παραχώρηση 9 στρεμμάτων του Δάσους ΝΦ στην ΑΕΚ επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου.

Ούτε αυτό το πληροφορήθηκε ο συντάκτης του κεφαλαίου “Η Νέα Φιλαδέλφεια στη Μεταπολίτευση” από τις Πηγές που η συγγραφική ομάδα σημείωσε στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ;

Ούτε οι δηλώσεις του τότε Προέδρου της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Μάριου Τσαγκά κρίθηκαν αξιοσημείωτες – είχε τότε αυτός δηλώσει:

“Είμαστε αντίθετοι – τόσον το Κοινοτικό Συμβούλιο όσον και εγώ – σε οποιαδήποτε παραχώρηση εκτάσεως από το Άλσος.

Το Άλσος δεν είναι είδος συναλλαγής και οποιαδήποτε πρόταση για παραχώρηση είναι απαράδεκτη.

Το Άλσος είναι πηγή υγείας και σαν τέτοιο αφορά τον πληθυσμό και των γύρω περιοχών. Και σκέψη μόνο για παραχώρηση θα βρει αντίθετους όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, που είναι γνωστό πόσο αγώνα κάνουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το Πράσινο”.

Κατά της παραχώρησης των 9 στρεμμάτων στην ΑΕΚ το φθινόπωρο του 1977 είχαν στραφεί και ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας και ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης.

Κατά της παραχώρησης των 9 στρεμμάτων στην ΑΕΚ είχε στραφεί και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στο ενεργητικό της οποίας οφείλεται όχι μόνο το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής μεταπολεμικά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλ΄ακαι η φύτευση των παρά την οδό Τατοΐου και τον Ποδονίφτη εκτάσεων στις αρχές του 20ου αιώνα – ούτε αυτό έτυχε μνείας στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ.

Δεν έτυχαν μνείας και εκείνοι και εκείνες που κατά εκατοντάδες, με την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 1977 και το βροντερό σύνθημά τους “το Άλσος ανήκει στον λαό”, απέτρεψαν να ληφθεί απόφαση παραχώρησης 9 στρεμμάτων Δάσους ΝΦ στην ΑΕΚ, και έτυχαν άδικων χαρακτηρισμών από τον τότε Δημαρχεύοντα, εις αντικατάστασιν του ασθενούντος Τάσου Αμπατζή, αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συναφώς με τα παραπάνω, μου κάνει εντύπωση πώς στις Πηγές της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ πρόσφατα, δεν περιλαμβάνεται η “Δημοτική Επιθεώρηση” του Φιλαδελφειώτη γιατρού Θανάση Μάλλιου, ο οποίος επί δεκαετίες έδωσε το παρόν στην πόλη μας, όντας του αυτού πολιτικού κλίματος, και επιπλέον ηγήθηκε καταρχήν της “Δύναμης Πολιτών”, για να αντικατασταθεί εντέλει από τον Αριστείδη Βασιλόπουλο, που ασφαλώς δεν γνωρίζει τα υπό του Θανάση Μάλλιου δημοσιευθέντα και λεχθέντα περί του Δάσους ΝΦ ή τα γνωρίζει και τα αγνοεί, δηλώνοντας χαρούμενος για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ.

Έχουμε όμως κι άλλα σχετικά να πούμε. Η συνέχεια επί της οθόνης καταρχήν, και μετά ίσως σ’ ένα βιβλίο-αντίλογο, που τόσο πολύ φαίνεται να ταράζει μερικούς…

ΥΓ. Οι της ΑΕΚ (Προεδρία Λουκά Μπάρλου) δεν επιχείρησαν μόνο την παραχώρηση 9 στρεμμάτων του Δάσους ΝΦ τον καιρό που ο Τάσος Αμπατζής ασθενής νοσηλευόταν, ολίγον προ του θανάτου του, ο οποίος επισυνέβη στις 23 Νοεμβρίου 1977. Ζήτησαν την εκ νέου παραχώρηση των 27 στρεμμάτων που τους είχε παραχωρήσει η δικτατορία των συνταγματαρχών, ζώντος του Τάσου Αμπατζή.

Επί μήνες τότε, μετά το σχετικό υπόμνημα της ΑΕΚ, το θέμα απασχόλησε τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας και τους γύρω Δήμους και Κοινότητες, με αρνητική την τοποθέτηση όλων για την παραχώρηση. Στη συνεδρίαση τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας στις 22 Νοεμβρίου 1976 δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο σκοπός των διοικούντων την ΑΕΚ – εξ ου και η νέα αίτηση, αργότερα σε δύο στάδια, για παραχώρηση και καλά μόνο 9 στρεμμάτων.

Είναι ν’ απορεί κανείς πώς δεν τα συναπάντησε αυτά, και άλλα πολλά, και στις σελίδες των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας, ο συντάκτης του κεφαλαίου “Η Νέα Φιλαδέλφεια στην Μεταπολίτευση”…

Κώστας Π. Παντελόγλου