Image

Τι είναι πρόβλημα και τι δεν είναι;

Κύριον Κατερίνη και Σία, ενταύθα

Πρόβλημα δεν είναι η γνήσια απλή αναλογική, προβλήματα είναι τα εξής:

  1. Πέντε χρόνια που ασκούσατε διοίκηση στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας δεν παραπονεθήκατε ποτέ ότι το εκλογικό σύστημα που σας έφερε στην εξουσία ήταν καλπονοθευτικό και υπερενισχυμένης εκπροσώπησης. Λέγατε μόνο ότι ο Καλλικράτης έκοβε τα φτερά της αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα θάβατε χωρίς εξηγήσεις τις προεκλογικές σας εξαγγελίες που θα οδηγούσαν σε υψηλότερου επιπέδου συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα (π.χ. συμμετοχικός προϋπολογισμός). Ευχάριστη αλλαγή που παραδέχεστε το πλαίσιο εντός του οποίου ασκήσατε εξουσία το διάστημα 2014-2019.
  2. Για να θεωρεί κανείς υποχώρηση της δημοκρατίας την κατάργηση των ρυθμίσεων περί απλής αναλογικής (μένει να δούμε την ακριβή ρύθμιση Θεοδωρικάκου, την οποία βεβαίως ήδη σχολιάσαμε και μάλιστα όχι μόνο από την όψη που λέτε), θα έπρεπε να έχει προλάβει να εφαρμοστεί. Κι όταν λέμε να εφαρμοστεί, εννοούμε να εφαρμοστεί στο πεδίο των αποφάσεων του ΔΣ. Γιατί τώρα, το μόνο απτό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής κατά ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντίδραση του πολιτικού προσωπικού της μικρής μας πόλης: το ντιλ Βούρου-Γρετζελιά-Κοπελούσου.
  3. Οι υπερεξουσίες του δημάρχου είναι πρόβλημα, είτε τις έχει ο Βούρος, είτε τις έχει ο Βασιλόπουλος. Αλλά πιο μεγάλο πρόβλημα από τις υπερεξουσίες του δημάρχου σε τυπικό νομικό επίπεδο, τις οποίες αντιπαλεύει κανείς αν θέλει σε πολιτικό (κι εδώ θα κριθείτε από 1η Σεπτεμβρίου), είναι η εν λευκώ ανάθεση από τους δημοτικούς του συμβούλους της άσκησης εξουσίας στο δήμαρχο, οι ισορροπισμοί, η πολιτική των διαδρόμων κλπ. Απ’ αυτή τη σκοπιά, τι είχαμε, τι χάσαμε.
  4. Oι δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με απλή αναλογική στα χαρτιά και ενισχυμένη αναλογική στην καρδιά των υποψήφιων. Το αποτέλεσμα εκφράζει ή δεν εκφράζει τη βούληση του λαού, κατά τη γνώμη σας;
  5. Τέλος, μην τσιμπάτε: η “τραβηγμένη από τα μαλλιά” ανάλυση δεν αφορούσε την αριστερά, αφορούσε τη “μεγάλη προοδευτική παράταξη”, το χώρο δηλαδή που θέλει να καταπιεί τα όποια αριστερά αισθήματα.

π.