Image

Γιατί δεν εγκρίθηκε χθες η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου;

Τα μέσα ενημέρωσης, οπαδικά της ΑΕΚ και μη, γέμισαν το απόγευμα της Πέμπτης 20/10/2016 με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι εγκρίθηκε την προηγούμενη μέρα η υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, που είναι απαραίτητη για το σχεδιαζόμενο γήπεδο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όλα τους παραθέτουν την παρακάτω παράγραφο από έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής προς το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας (το οποίο, φυσικά, κανείς δε δημοσιεύει ολόκληρο, ούτε γράφει από ποια υπηρεσία προέρχεται, διότι σ’ αυτά τα μέσα δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι, αλλά φερέφωνα):

Κατά συνέπεια με την έγκριση της Προμελέτης έχουν καθοριστεί τα υψόμετρα της οδού και η οριστική μελέτη του έργου “ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια” θα εγκριθεί και παραληφθεί, μετά την οριστικοποίηση των υψομέτρων κατασκευής του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» με την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Τι λέει η εν λόγω παράγραφος; Ότι κάποτε εγκρίθηκε μια προμελέτη του έργου “ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια”. Όμως αυτό δεν έγινε τώρα, έγινε πριν δυο χρόνια. Για του λόγου το αληθές, να το έγγραφο που είχε στείλει τότε η Dimand ΑΕ (long time no see, Mr. Andriopoulos) προς το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για να επισημάνει το ίδιο· αυτό το έγγραφο είχε βέβαια τότε δημοσιευτεί μετά βαΐων και κλάδων από τα ίδια μέσα “ενημέρωσης”:

2014-11-dimand

Προς τι, λοιπόν, η πρεμούρα; Ποιο ακριβώς είναι το “νέο” και γιατί προκύπτει το συγκεκριμένο δημοσίευμα;

Κρίνοντας από τη δημοσιευόμενη παράγραφο (κι όποιος έχει έστω κάποιο δημοσιογραφικό τσαγανό, ας δημοσιεύσει ολόκληρο το έγγραφο για να μας διαψεύσει), η Περιφέρεια απαντά με δυο χρόνια καθυστέρηση σ’ αυτό που ο Δήμος υποστήριζε στο έγγραφό του της 17/10/2014, όπου ζητούσε απ’ την “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” πρόσθετα δικαιολογητικά για να προχωρήσει στην έγκριση της υψομετρικής μελέτης (να θυμίσουμε ότι το εν λόγω έγγραφο είχε δοθεί τότε στη δημοσιότητα από το Συντονιστικό Κατοίκων). Εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ι. Καλαμπόκης έγραφε:

Μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας η ύπαρξη και οι εγκρίσεις της αναφερθείσης μελέτης υπογειοποίησης και της διαμόρφωσης των υφισταμένων οδών και κοινοχρήστων χώρων πέριξ του γηπέδου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι για την υπογειοποίηση δεν υπήρχε παρά μόνο μια απλή προμελέτη, αποτελούσε τότε για το Δήμο λόγο να μην εγκρίνει την υψομετρική όπως είχε κατατεθεί από την πλευρά Μελισσανίδη. Σήμερα, η Περιφέρεια (ποια υπηρεσία της, όμως;) εμφανίζεται να υποστηρίζει την άποψη ότι αρκεί η προμελέτη, χωρίς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να εγκρίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου την υψομετρική. Κι αυτό είναι το μόνο “νέο” της είδησης όπως δημοσιεύτηκε.

Είναι όμως “νέο”; Η Περιφέρεια Αττικής της Αρένας Δούρου έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής και δεν εκπλήσσει κανέναν με τις μελισσανιδικές απόψεις της.

Νέο θα ήταν αν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, υπό τον Καλαμπόκη και με τη σύμφωνη γνώμη Βασιλόπουλου, ενέκρινε την υψομετρική. Νέο θα ήταν να δούμε κάποιο πρόσφατο έγγραφο του Δήμου προς την Περιφέρεια γι’ αυτό το ζήτημα (που η πλευρά του Δήμου υποστηρίζει καταρχάς ότι δεν υφίσταται – ωστόσο δε φαίνεται και πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να υπάρχει, αν διαβάσει κανείς την εισήγηση του αντιδημάρχου Καλαμπόκη προς το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της μεταφοράς του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Άρα το ζήτημα είναι αλλού κι όχι στην υποτιθέμενη “έγκριση της υπογειοποίησης”, που γράφουν όλα τα μέσα “ενημέρωσης”: Γιατί κάτι που “κόλλησε” πριν από δυο χρόνια σήμερα ξαναμπαίνει σε κίνηση; Ποιοι είναι σήμερα πρόθυμοι να λήξουν το όλο θέμα; Τι μας λένε για την άποψη της δημοτικής αρχής οι τοποθετήσεις που ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της 12/10/2016;

Επί του τελευταίου θα επανέλθουμε άμεσα. Ελπίζουμε, μόνο, να μη μας προλάβουν οι καλοθελητές εντός της δημοτικής αρχής – με τόσες “επιτυχίες” το τελευταίο διάστημα, όλα να τα περιμένουμε…

Η ανάγκη και η προσπάθεια να “σηκωθεί” αυτή η μη είδηση τώρα, κατά τον τρόπο που δημοσιεύτηκε, προκύπτει από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Κόντρα” ότι η πλευρά Μελισσανίδη επιδιώκει σήμερα, με δυο χρόνια καθυστέρηση, να καλύψει τις απαιτήσεις που έθεσε το 2014 ο Δήμος για να εγκρίνει την υψομετρική (Γεράσιμε, γιατί ανυπόγραφο το ρεπορτάζ αυτή τη φορά;).

Η δημοσιευόμενη παράγραφος του εγγράφου της ανώνυμης υπηρεσίας της Περιφέρειας (δημοσιεύστε το ολόκληρο, λέμε…) λέει και κάτι που δεν “κουμπώνει” με τίποτα απ’ όσα έχουν εγκριθεί σχετικά με το έργο σήμερα: ότι δηλαδή πρώτα θα βγει η άδεια για το γήπεδο και μετά θα εγκριθεί η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Αυτό βέβαια δεν έχει νόημα. Χωρίς έγκριση της υπογειοποίησης, το έργο Μελισσανίδη δεν μπορεί να υπάρξει και κανείς νοήμων “επενδυτής” δε θα μπει στον κόπο να πάει να εκδώσει άδεια. Αυτό το πιστοποιεί δια της απαίτησής της η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου:

Για την λειτουργία των εγκαταστάσεων του «Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής», σύμφωνα με τον προτεινόμενο από τη μελέτη σχεδιασμό, απαιτείται η υλοποίηση του έργου «Ταπείνωση και κάλυψη τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Τα αδιέξοδα είναι αδιέξοδα· αλλά ακριβώς επειδή αυτοί που επιδιώκουν το συγκεκριμένο έργο δεν είναι γραφειοκράτες κι ούτε όλοι οι υπόλοιποι λεγκαλιστές, ένα είναι το ερώτημα: Ποιος ακριβώς είναι ο ελιγμός που βρισκόμαστε σήμερα;

π.

ΥΓ. Η “Κόντρα” υποστηρίζει, και σωστά, πως τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια απ’ την πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων για την έγκριση της υψομετρικής. Λέει, επίσης, ότι εν πολλοίς δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι το σχέδιο Μελισσανίδη είναι καταδικασμένο να ματαιωθεί από μόνο του. Ωστόσο είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς την κινητικότητα της πλευράς Μελισσανίδη και τους ελιγμούς όλων των εμπλεκόμενων. Είναι επίσης αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς την αναφορά του εγγράφου που αποκαλύπτει η “Κόντρα” (να ‘ναι καλά και οι πηγές της στο Δήμο που το διέρρευσαν!) στο ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή του Κάκκαβα, που εκτείνεται πολύ πέρα από την διαφιλονικούμενη έκταση (βλ. σχέδιο σελίδας 7553 του ΦΕΚ). Οι βλέψεις των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ στο έδαφος της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν πίσω τους δεκαετίες “επανεκκινήσεων” και παραλλαγών. Άραγε η “Κόντρα” δεν το βλέπει ή απλώς θέλει να καθησυχάσει, για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δικά της συμφέροντα, όσους ανησυχούν;

7 Comments Text
 • Σε ιστοσελίδα που διαχειρίζεται Πολιτικός Μηχανικός, συνεχίζονται τα ανόητα ερωτήματα επι πολεοδομικών θεμάτων!Ωιμέ!Αλλο η έκδοση της οικοδομικής αδείας για την ΑΝΕΓΕΡΣΗ του γηπέδου και άλλο η υπογειοποίηση που απαιτείται για την έγκριση ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του έργου. Το λέει άλλωστε και το κείμενο σε πολύ απλά Ελληνικά, αρκεί κάποιος να ξέρει να διαβάζει.

  “Για την λειτουργία των εγκαταστάσεων…….”. Κρίμα, κάθε φέτος και θλιβερότερος

 • Πέσ’ το όπως θες. Η ουσία μένει η ίδια. Αλλο οικοδομική άδεια άλλο άδεια λειτουργίας. Δεν απαιτώ να ακριβολογήσεις βέβαια γιατί δεν μπορείς. Κατανοητό

  • και το προφανές ερώτημα παραμένει: ποιος τρελός θα χτίσει σήμερα γήπεδο χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει;
   π.

 • Αφού καταλήξαμε στο ορθό της διατύπωσης (φαντάζομαι) και εν τέλει στην ουσία των διαδικασιών απο που προκύπτει οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ή οτι δεν έχει αυτό εξασφαλιστεί; Για την υπογειοποίηση άλλωστε η Δημοτική αρχή ήταν το μόνο θέμα για το οποίο όχι μόνο δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις αλλά ήταν και αναφανδόν υπερ αυτής

  • απορώ που δυο και βάλε χρόνια μετά δεν έχεις καταλάβει και πολλά πράγματα μάλλον.

 • Είπε αυτός που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πιάσει ούτε το λήγοντα. Ελα μη φοβάστε αφού ο επιχειρηματίας δεν έχει λεφτά. Και να πάρει τις αδειοδοτήσεις δεν θα το κάνει. Ή μήπως όχι;