Image

Γιατί διευκολύνει η δημοτική αρχή το σχέδιο Μελισσανίδη;

Δύναμη ΠολιτώνΣτο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή του Άρη Βασιλόπουλου φέρνει ένα θέμα όπου ομολογεί ξεκάθαρα τη διάθεσή της να διευκολύνει το γήπεδο Μελισσανίδη. Μαζί μ’ αυτό βεβαίως, όπως συνηθίζει, φέρνει κι ορισμένα θέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφερόμαστε στο 15ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης (“Στέγαση μονάδας συλλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (Μεγάλο Πράσινο Σημείο) και σταθμού μεταφόρτωσης Δήμου Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος”). Η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, με την υπογραφή του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Καλαμπόκη χαρακτηρίζει επείγουσα τη μεταστέγαση των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών καθαριότητας από το Άλσος, διότι λέει, άκουσον-άκουσον, τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ επιδιώκουν αυτό τον καιρό την έκδοση της οικοδομικής άδειας και άρα… ας τους αδειάσουμε τη γωνιά μια ώρα αρχύτερα! Δεν μπορούμε παρά να δώσουμε τα σχετικά συγχαρητήρια για την ειλικρίνεια της δημοτικής αρχής ως προς τις προθέσεις της.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η σχεδιαζόμενη μεταφορά των εγκαταστάσεων της διεύθυνσης καθαριότητας από το χώρο του Άλσους συντελεί στην αναβάθμιση του νότιου τμήματος του Άλσους· αλλά, βέβαια, αυτό θα ίσχυε μόνο αν ο χώρος ξαναγινόταν δασικός κι αποδιδόταν σε δημόσια χρήση, όχι αν μεταβληθεί σε τζάμπα περίβολο του γηπέδου Μελισσανίδη, όπως προβλέπει ο Ν. 4277/2014. 

Έτσι όπως μας τα λέει ο κ. Καλαμπόκης και ο δήμαρχος, θ’ αρχίσουμε ν’ αμφιβάλλουμε και για το ζήτημα της υψομετρικής μελέτης, κι ας μας διαβεβαιώνουν παράγοντες της δημοτικής αρχής ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη σ’ αυτό εδώ και δυο χρόνια. Ενδιαφέρον έχει και ότι πήγαν περίπατο τα περί αντισταθμιστικών μέτρων, ανάληψης του κόστους της μεταφοράς από την πλευρά Μελισσανίδη και άλλα ωραία που έχουμε ακούσει κατά καιρούς. Αργά μα σταθερά, η πλευρά Μελισσανίδη κερδίζει πόντους, κατά τον τρόπο που είθισται σε ανάλογες επενδύσεις. Σταθερά, επίσης, η Δύναμη Πολιτών, ή έστω αυτοί που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις εντός της, μετακινούνται προς εκεί που έλεγαν ότι δεν έχουν μετακινηθεί – αλλά… ποιος θυμάται τώρα τα προεκλογικά προγράμματα και τις θέσεις αρχής;

Στην “άλλη όψη” της ημερήσιας διάταξης, φιγουράρει πρώτο-πρώτο το θέμα της “έγκρισης υποβολής αιτήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παραχώρηση της κυριότητας του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας”: πώς να αρνηθεί κανείς αυτό το χρόνιο αίτημα; Βέβαια η εισήγηση ξεχνά ν’ αναφέρει το μικρό πρόβλημα ότι 71 στρέμματα του χώρου αυτού ανήκαν μέχρι πρότινος στο υπουργείο Οικονομικών και σήμερα στην ΕΤΑΔ ΑΕ, όπως αποκάλυψε προ καιρού ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας”. Έτσι, είναι απίθανο να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και η πόλη στα σοβαρά για το αν, πότε και πώς θα γίνει εφικτή αυτή η παραχώρηση. Άραγε ζητάει ο δήμος την έκταση απ’ το σωστό υπουργείο; Η εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν δίνει απάντηση.

Το δεύτερο θέμα του σημερινού ΔΣ, η “έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος για το έργο «Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00 € (συμ/νου ΦΠΑ 24%)”, αποδεικνύει, κατά την αντίληψη της δημοτικής αρχής, τους επιτυχείς χειρισμούς της στα ζητήματα του Άλσους. Ωστόσο η πρόταξη εύκολων εργολαβιών, στο σύνολο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο Άλσος, όπως έχουμε ξανασημειώσει δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Το κερασάκι στην τούρτα συναντάμε στα “ψιλά” της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού (θέμα 10): ποια ακριβώς κυκλοφοριακή μελέτη πρόκειται ν’ αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται (200.000 ευρώ ως το τέλος του χρόνου, 1 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά);

Για να δούμε αν θα βρεθεί κάποιος ή κάποια απ’ τους δημοτικούς συμβούλους που να θέσει τα αναγκαία ερωτήματα στην αποψινή διαδικασία. Όχι πως έχουμε καμιά τρομερή προσδοκία, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

π.

3 Comments Text