Image

Αναφορά σε δημοσιεύματα των χρόνων του ’60 για τον Λεκορμπυζιέ

410x480_2049_2007Γεώργιος Κανδύλης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, “Ο Le Corbusier και η Ελλάδα”, Εφημ. Το Βήμα, 7 Σεπτεμβρίου 1965

(“Η επίδραση του ελληνικού πνεύματος στο Vers une Architecture είναι κυρίαρχη. Από τις πρώτες γραμμές ο Le Corbusier, τον οποίο τόσο συχνά έχουν κατηγορήσει ως ρασιοναλιστή, ως καθαρό φονξιοναλιστή, σπεύδει, αντίθετα, να διευκρινίσει πως η Αρχιτεκτονική αρχίζει εκεί όπου φανερώνεται ως φροντίδα για την ομορφιά. …”)

Πάτροκλος Καραντινός, Αρχιτέκτων, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, “Le Corbusier – Ομιλία στην εκδήλωση της 7ης Σεπτεμβρίου 1965, που οργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ) και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) για να τιμήσουν τη μνήμη του”, Σύγχρονα Θέματα, Χρόνος Γ’, 1965, Τεύχος 17-18, σελ. 601-602.

Κώστας Π. Παντελόγλου

2 Comments Text
  • ο Λε Κορμπυζιέ υπήρξε καιροσκόπος επαγγελματίας και ιδεολογικά ολοκληρωτικός αρχιτεκτονοκεντρικός, η ιδεολογία του ήταν πλήρως φασιστική. Είναι γνωστή η συνεργασία του με τον Μουσολίνι, τον Πεταίν, καθώς και τα καλά λόγια που έλεγε γιά τον Χίτλερ ( Εκθεση των έργων του στην Λωζάννη πριν λίγα χρόνια ματαιώθηκε ακριβώς γι’ αυτό). Το 1936 δυό μήνες μετά την κατάληψη της Αιθιοπίας από τα φασιστικά στρατεύματα έστειλε στον Μουσολίνι “σχέδιο γιά μιά φασιστική Αντίς Αμπέμπα” . μετά τον Μάη του ’68 έχουν γραφεί πολλά για την ναζιστική και φασιστική δράση και ιδεολογία του, και τελευταία δυό ογκώδη βιβλία που τον ξεσκεπάζουν με αδιάσειστα ντοκουμέντα :Xavier de Jarcy, Le Corbusier, un fascisme francaise, Paris 2015, (280 σελ. ) Francois Chaslin, Un Corbusier, Paris 2015 Editions Seuil (520 σελ.). Χειραγώγησε μαζί με την ομάδα των ιταλών φασιστών (Bardi, Terrani κ.α ) το περίφημο 4ο CIAM κατασκευάζοντας την γνωστή Χάρτα της Αθήνας η οποία τελικά αποδείχτηκε τεχνοκρατικό κατασκεύασμα, και οι πραγματοποιήσεις της κατεδαφίστηκαν ήδη ως “απάνθρωπες”. Στην αρχιτεκτονική του, σε ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες και θρησκευτικά κτήρια υπήρξε πολύ καλός και αναμφισβήτητος συνθέτης (villa Savoy, La Tourette, Ronchamb, και η δική του κατοικία κ.α) , όμως στα σπίτια “γιά τους άλλους” σχεδίαζε απάνθρωπες “τρύπες” ελαχίστου εμβαδού (θεωρητικοποιημένες με το Modulor!) όπως στην Μασσαλία, την Νάντη , το Βερολίνο. Η πολεοδομία του υπήρξε “πολεοδομία της μακέττας” όπως π.χ. η Chandigarh), σε μιά άψυχη, απάνθρωπη και αντικοινωνική πολεοδομική δομή. Περισσότερα, στα βιβλία που ανέφερα, επίσης στου Κένεθ Φράμπτον ελλ. μτφρ. Αθήνα 1987, γιά περισσότερα και αναλυτική βιβλιογραφία δες τα άρθρα μου Πολεοδομία και Ιδεολογία, καθως και την εισήγησή μου στο Συνέδριο “ελληνική Αρχιτεκτονική στον 20ο και 21ο αιώνα, Πρακτικά , Αθήνα 2016, όλα ανηρτημένα στο http://www.GreekArchitects.gr (πλήρη κείμενα, με όλη την εικονογράφηση και τις υποσημειώσεις με βιβλιογραφία κλπ)

    • Άρκεσε η βιβλιογραφική καταγραφή από μέρους μου δύο μόνο δημοσιευμάτων των χρόνων του ’60 για τον Λεκορμπυζιέ, ώστε να διατυπωθεί άλλη μια φορά η γνωστή αντιλεκορμπυζιέ γνώμη του θεματοφύλακα του μαρξισμού-λενινισμού και αντιφασισμού Γεωργίου Μ. Σαρηγιάννη.
      Τι θα είχα να πω: καλά θα κάνει να συγγράψει, εάν το μπορεί, αντιμετωπίζοντας όσα θετικά έχουν γράψει για τον Λεκορμπυζιέ σημαντικοί Έλληνες αρχιτέκτονες, ανάμεσά τους και εκείνοι που τον γνώρισαν από κοντά, υπήρξαν συνεργάτες του, και είχαν στρατευθεί στο ΕΑΜικό κίνημα και πολεμήσει το φασισμό-ναζισμό με τ’ όπλο στο χέρι, ως ΕΛΑΣίτες.
      Σε ό,τι με αφορά, τη βιβλιογραφική καταγραφή που άρχισα, θα τη συνεχίσω.

      Κώστας Π. Παντελόγλου