Δυο λόγια για το περιοδικό «Ο Κόσμος» της Σμύρνης

Προμετωπίδα από τη δεύτερη φάση της κυκλοφορίας του "Κόσμου" της Σμύρνης ως καθημερινής εφημερίδας.
Προμετωπίδα από τη δεύτερη φάση της κυκλοφορίας του «Κόσμου» της Σμύρνης ως καθημερινής εφημερίδας.

«Σημαντική θέση στην ιστορία του Σμυρναϊκού περιοδικού τύπου κατέχει το δεκαπενθήμερο εικονογραφημένο περιοδικό «Ο Κόσμος» των Μιχαήλ και Νίκου Νικολαΐδη. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1908 και τυπωνόταν με εξαιρετική επιμέλεια στο τυπογραφείο «Ο Τύπος», ιδιοκτησίας των εκδοτών. Περιείχε εγκυκλοπαιδική και φιλολογική ύλη, θεατρική ανασκόπηση, ευθυμογραφήματα και αθλητικά από τον πρόεδρο του Πανιωνίου Δημ. Δάλλα. Υπήρξε το πρώτο περιοδικό της Ανατολής που δημοσίευσε τρίχρωμες φωτογραφίες (τεχνική τσιγκογραφίας) με έργα διάσημων ζωγράφων. … Η έκδοσή του συνεχίστηκε τακτικά ως το 1916, οπότε μετατράπηκε σε καθημερινή εφημερίδα».

Όσα παραπάνω καταχώρησα σήμερα στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας» απόσπασμα είναι από δημοσίευμα του Διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γιώργου Α. Γιαννακόπουλου, το οποίο είχε τον τίτλο «Ο Ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη» και περιλαμβανόταν στο «Ε-Ιστορικά», τεύχος 148, 29 Αυγούστου 2002, σελ. 38-43, που ήταν αφιερωμένο στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή.

Σε σημείωσή του στο τέλος του δημοσιεύματος αυτού, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος διευκρινίζει ότι τούτο βασίζεται στη μελέτη του «Η Ελληνική εκδοτική δραστηριότητα στη Σμύρνη», που περιλαμβάνεται στο έργο «Σμύρνη: Η πρωτεύουσα του Μικρασιατικού Ελληνισμού», Αθήνα 2001, σελ. 163-186.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.