Μικρασιάτες πρόσφυγες και ναυτιλία

shipping«Όσον αφορά εις την εμπορικήν ναυτιλίαν και δη εις την υπερπόντιον ναυτιλίαν, η επίδρασις των (Μικρασιατών) προσφύγων επ’ αυτής είναι σε όλους γνωστή. Υπομιμνήσκεται ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης κατάγεται εκ Σμύρνης, ο Ευγένιος Ευγενίδης εγεννήθη εις Διδυμότειχον και εξελίχθη εις Κωνσταντινούπολιν, ο Νικόλαος Καβουνίδης κατάγεται εκ Τριγλίας Μικράς Ασίας, ο Γεώργιος Γιαννουλάτος εγεννήθη εις Κωνσταντινούπολιν, ο Νίκος Κονιαλίδης κατάγεται εξ Αξαρίου Μικράς Ασίας. Και μόνον η υπόμνησις του ονόματος των ως άνω εφοπλιστών είναι αρκετή δια να καταδείξη το μέγεθος της συμβολής των ανταλλαγέντων ομοεθνών εις την ανάπτυξιν του σπουδαιοτάτου τούτου κλάδου της Ελληνικής οικονομίας».

Τα παραπάνω, που κατέγραψα σήμερα στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας», είναι ένα απόσπασμα ενός κειμένου του Καθηγητή της Οικονομικής των Επιχειρήσεων της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντ. Δαμασκηνίδη με τίτλο «Η συμβολή των (Μικρασιατών) προσφύγων στην ανάπτυξη της Ελλάδος». Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος», αρ. φύλλου 992, 26 Απριλίου 1973, σελ. 19-20 και 22.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.