Image

Ορισμένα ακόμη για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη)

Ζωγράφος Ζωγράφος (αρχείο Βασίλη Αποστολίδη)
Ζωγράφος Ζωγράφος (αρχείο Βασίλη Αποστολίδη)

Λάβαμε από το φίλο και άλλοτε δημοτικό σύμβουλο της Νέας Φιλαδέλφειας Βασίλη Αποστολίδη το παρακάτω γράμμα, που αναφέρεται στα όσα γράψαμε για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη), συμπληρώνοντάς τα με αναφορά σε σχετική με αυτό το Σχολείο δραστηριότητα του Διευθυντή του Ζωγράφου Ζωγράφου.

“Αγαπητέ μου Κώστα,

Διάβασα με ενδιαφέρον την αναφορά σου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας.

Επειδή -από πρώτο χέρι- γνωρίζω ότι βασικός μοχλός κινητοποίησης προς όλες τις -τότε- εξουσίες- υπήρξε, αναμφίβολα, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Ζωγράφος Ζωγράφος, πατέρας της συζύγου μου Ρίτσας, σπεύδω να σου το υπογραμμίσω.

Έχοντας “χτίσει” -μέχρι τότε- δύο Σχολεία, ένα στο χωριό του, την Τοπόλια Παρνασσίδος και ένα στην πόλη της Άμφισσας, “ανατρίχιασε” όταν αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, το έτος 1955, διαπίστωσε την αλήθεια των όσων και εσύ έγραψες για τις διαπιστώσεις του Παντελή Ραπτάρχη και του Κώστα Ι. Μπαζαίου. Και άρχισε να τρέχει! … Πρώτα στο Δήμαρχο Νίκο Τρυπιά, που όχι μόνο τον άκουσε αλλά και τον βοήθησε με στοργή και ενδιαφέρον. Απευθύνθηκε ακόμη και προς την -τότε- πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και προς την -τότε- Βασίλισσα Φρειδερίκη, με ένα 4σέλιδο Υπόμνημά του από τις 15 Ιανουαρίου 1956, λίγο καιρό μετά από τον ερχομό του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό το Υπόμνημα το έχω -μέχρι και σήμερα- στο Αρχείο μου. Δεν αμφισβητώ καθόλου τη σύμπραξη όλων όσων ανέφερες. Αξίζει όμως να αναφέρουμε και εκείνον τον ξεχωριστό Δάσκαλο! Μήπως άλλωστε όλοι οι δάσκαλοι “έχτιζαν” τότε σχολεία; Ας σημειωθεί ακόμη ότι ο Ζωγράφος βοήθησε ακόμη και για τη στέγαση της “άτυχης” -μέχρι τότε- Αγίας Τριάδας, παίρνοντας την ευθύνη της εκποίησης -όσο πιο φτηνά γινόταν- της ξυλείας του παλιού “Σπαθάρη” προς την -τότε- Εκκλησιαστική Επιτροπή της.

Ναι, ήταν συντηρητικός ο Ζωγράφος Ζωγράφος. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να έχει άριστες σχέσεις με το Νίκο Τρυπιά και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Γιατί -από τη φύση του- υπήρξε -για την εποχή του- ένας σπάνια δημιουργικός Δάσκαλος και Νοικοκύρης, που τίμησε το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Αποστολίδης”