Image

Μια Συγκέντρωση έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στις 11 Δεκεμβρίου 2002 για το Γήπεδο της ΑΕΚ και το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας

alsos_genΕίχαν τελειώσει οι Δημοτικές Εκλογές του 2002, Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας είχε εκλεγεί ο γιατρός Νίκος Αδαμόπουλος, δεν είχε όμως ακόμα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του (αυτό έγινε την 1η Ιανουαρίου 2003), δημάρχευε ο Παντελής Γρετζελιάς, κυβερνούσε το Πασόκ του Κώστα Σημίτη, και η διοίκηση της ΑΕΚ (Γιάννης Γρανίτσας) επιχειρούσε για ένα ανοσιούργημα “κατεδαφιστικό και της αθλητικής ιδέας”, σε βάρος της Μικρασιατοπροσφυγούπολης της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, στην βάση του άρθρου 19 του Ν. 3044/2002 – μια Συγκέντρωση έλαβε τότε χώρα στο χώρο και το χρόνο που σημείωσα στον τίτλο της σημερινής καταχώρησης στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, που είναι όσα δημοσιεύθηκαν τότε στην εφημερίδα “Χ-τύπος” (Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2002, Σελ. 5) και φέρουν την υπογραφή του Θανάση Μποδάκου.

Ας τα διαβάσουμε με προσοχή:

“Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, για την ανέγερση ενός νέου Αθλητικο-Εμπορικού Κέντρου στη θέση του σημερινού Γηπέδου του “Δικέφαλου”, εξέφρασαν εκατοντάδες πολίτες σε μια μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2002.

Είναι γνωστό ότι κάτοικοι, φορείς, αλλά και δημοτικές παρατάξεις της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν ταχθεί κατά της κατασκευής αυτού του νέου Συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει, πέραν των αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, πολυκαταστήματα, πολυκινηματογράφους, ξενώνες, συνεδριακά κέντρα και άλλες μη αθλητικές εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 24.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης παραχωρείται έκταση 3.100 τετραγωνικών μέτρων (3,1 στρεμμάτων δηλαδή) από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Μάλιστα, έχει σχηματισθεί μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή Φορέων και Πολιτών που συντονίζει τις προσπάθειες και τις κινήσεις των Φιλαδελφειωτών γύρω από αυτό το “καυτό” θέμα.

Στην Συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων καθώς και φορέων της Πόλης, όπως ο κ. Ντίνος Λάσκαρης από την “Φιλαδελφική Συνεργασία”, ο κ. Μάκης Γεωργούτης επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συνεργασίας”, ο κ. Ανδρέας Μόσχος επικεφαλής της “Ανθρώπινης Φιλαδέλφειας”, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάτος επικεφαλής της “Άλλης Πορείας” και ο κ. Χρήστος Τσερπάνης αντιπρόεδρος των “Φίλων του Δάσους”. Επίσης παρευρέθη και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Παναγιώτης Κοσιώνης.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και αναφερόμενοι στο άρθρο 19 του Ν. 3044/2002, που ψηφίστηκε από το Θερινό Τμήμα της Βουλής και επιτρέπει τις παραπάνω πολεοδομικές παρεμβάσεις, κατήγγειλαν την (αντισυνταγματικότητά του), επισημαίνοντας ότι στερείται περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών (προβλέψεων). Υποστήριξαν, επίσης, ότι η Πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας απειλείται με τεράστια περιβαλλοντική, πολιτισμική και κοινωνική υποβάθμιση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο (νεοεκλεγμένος) Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Νίκος Αδαμόπουλος, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Επιτροπή και διαβεβαίωσε τον λαό της Νέας Φιλαδέλφειας ότι θα μείνει πιστός στις θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά για το θέμα του Γηπέδου (της ΑΕΚ). Αυτές είναι: α) άρνηση σε οποιαδήποτε παραχώρηση μέρους του Άλσους, β) αποκλεισμός κάθε εμπορικής χρήσης μέσα στο Γήπεδο, γ) κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου Γηπέδου για την ΑΕΚ, “υπό τον όρο να συνάδει αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο, που είναι το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και ο Παραδοσιακός Προσφυγικός Οικισμός”.

Στην Συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της Νέας Φιλαδέλφειας και εκπρόσωποι φορέων. Μετά την λήξη των ομιλιών εξεδόθη Ψήφισμα, το οποίο ενεκρίθη από τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια θυροκολλήθηκε στο Δημαρχείο της Πόλης.

Σύμφωνα με (το ψήφισμα) η Επιτροπή Παρατάξεων Φορέων και Πολιτών δηλώνει την αντίθεσή της στους ειδικούς όρους δόμησης του άρθρου 19 του Ν. 3044/2002 και θεωρεί “απαράδεκτη την παραχώρηση μέρους της Δημόσιας και Δασικής Έκτασης του Άλσους και την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σύμφωνα με την οποία γίνεται επέκταση του Σχεδίου Πόλης μέσα στο Άλσος”.

Η Επιτροπή ζητάει από την Διοίκηση της ΑΕΚ να μην προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Αθλητικο-Εμπορικού Κέντρου και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει το άρθρο 19 του Ν. 3044/2002. Διακηρύσσει δε την απόφασή της να αγωνιστεί με κάθε ένδικο, κοινωνικό και πολιτικό μέσο που θα κρίνει απαραίτητο, για να μην εφαρμοστούν όσα ορίζει το παραπάνω άρθρο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου