Με αφορμή τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), μια έκκληση του ΚΚΕ προς τον Ελληνικό λαό (Ιούνιος 1967) .1

5
λεπτά ανάγνωσης

Διάβασα πολλά περίεργα στην ομιλία του Μάκη Μαΐλη για την συμπλήρωση 40 χρόνων από το τέλος της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, και σκέφθηκα πως ίσως σταθεί χρήσιμο, όχι στον ίδιο, αλλά κυρίως σ’ αυτούς που απευθύνεται, μάλιστα στους νεότερους εξ αυτών, το διάβασμα μιας έκκλησης του ΚΚΕ προς τον Ελληνικό λαό, έκκλησης της 11ης ολομέλειας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, η οποία είχε συνέλθει τον Ιούνιο του 1967.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κίνημα της “ορθόδοξης” Αριστεράς στην Ελλάδα από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Χώρας, ωστόσο αυτό τα χρόνια του ’50 και του ’60 δεν είχε αποσπαστεί από την κοινή λογική και την εκτίμηση προσώπων και πραγμάτων τόσο, όσο σήμερα με τα καμώματα της Μαΐλειας πλευράς συμβαίνει – μια σύγκριση της ομιλίας του Μάκη Μαΐλη που επικαλέστηκα, με την έκκληση του ΚΚΕ προς τον Ελληνικό λαό, που παρακάτω καταχωρώ στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, σύγκριση κατά το πνεύμα και το γράμμα αυτών, αποδεικνύει θαρρώ του λόγου μου το αληθές:

“Πατριώτες και πατριώτισσες

Στις 21 του Απρίλη, μια φασιστική χούντα ξενόδουλων συνταγματαρχών κατέλυσε κάθε ίχνος ελευθερίας στην πολύπαθη πατρίδα μας. Στην καταλυτική μανία της ανέτρεψε θεσμούς και ποδοπάτησε δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αίμα και θυσίες του λαού. Μετέβαλε την Ελλάδα σε χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Σύνταγμα, Βουλή, Αυτοδιοίκηση καταλύθηκαν. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του λαού διαλύθηκαν. Ο Τύπος φιμώθηκε. Η αυτονομία της Ελλάδας παραβιάστηκε. Το δικαίωμα της απεργίας καταργήθηκε. Και η ζωή χειροτερεύει μέρα με την μέρα.

Με την στάση και τα έργα της, η χούντα, πειθήνιο όργανο των ιμπεριαλιστών, μετατρέπει την χώρα μας σε εστία προκλήσεων και συνεχούς απειλής κατά της ειρήνης στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο. Οργανώνει την άμεση ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. Η ιερή υπόθεση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Μεγαλονήσου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πολλές δυνάμεις συνεργήσανε για ν’ ανακοπεί η δημοκρατική πορεία της χώρας που είχε αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια με τιτάνιους αγώνες του λαού και των δημοκρατικών του δυνάμεων: η ολιγαρχία του πλούτου, τα ξένα μονοπώλια, το παλάτι, οι έξαλλοι της στρατοκρατίας και της δεξιάς. 

Μα η δύναμη που κατεύθυνε τα νήματα των συνωμοτών της 21ης του Απρίλη είναι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, οι μυστικές υπηρεσίες τους, είναι αυτοί που τροφοδότησαν τον εμφύλιο πόλεμο, αυτοί που ματοκυλάνε τους λαούς από το Βιετνάμ ως το Κογκό και τον Άγιο Δομίνικο. Αυτοί που, αντιδρώντας σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης στην Ευρώπη, προετοίμασαν, μέσω του Ισραήλ, την επίθεση κατά των Αραβικών λαών στην Μέση Ανατολή. Για να κατοχυρώσουν και ενισχύσουν τις θέσεις τους, για τις τυχοδιωκτικές κοσμοκρατορικές επιδιώξεις τους, επίσπευσαν το φασιστικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.

Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία της χούντας είναι η δικτατορία των πιο αντιδραστικών και ξενόδουλων κύκλων της ελληνικής πλουτοκρατίας και των πατρώνων της και έχει σκοπό να παραδώσει τον λαό της Ελλάδας στην άπληση εκμετάλλευση των ξένων και εγχώριων μονοπωλίων και να δέσει ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας στα φιλοπόλεμα σχέδια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ.

Το πραξικόπημα των μισθοφόρων της Ουάσινγκτων κρατά σε αγανάκτηση τον υπερήφανο Ελληνικό λαό και ανησυχεί τους άλλους ειρηνόφιλους λαούς της Ευρώπης και του Κόσμου.

Όλοι οι φίλοι της ελευθερίας βλέπουν τώρα πως, πίσω από το ψέμα της σωτηρίας του Τόπου από δήθεν κομμουνιστική συνωμοσία, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ, έκρυβαν την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση, την επιβουλή κατά των ελευθεριών του Ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Μετατρέποντας τον ελληνικό στρατό σε ξένο μισθοφορικό στρατό εμφύλιου πολέμου, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε φασιστική εστία. Και θέλουν να επεκτείνουν το σχέδιό τους και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τραυματίστηκε βαθύτατα η εθνική φιλοτιμία των Ελλήνων. Μέσα όμως από την πικρία για το κατάντημα της πατρίδας μας αναπηδά μια καινούργια συνείδηση εθνικής αυτοτέλειας και ένα καθολικό και ακατανίκητο πάθος για την ελευθερία.

Κομμουνιστές και συντηρητικούς, κεντρώους και ανεξάρτητους μάς χωρίζουν ζητήματα ιδεολογίας. Μα όταν, στο όνομα της καταπολέμησης του κομμουνισμού, συλλαμβάνονται και αρχηγοί των αστικών κομμάτων, αλλά και ανατρέπεται ακόμα και η Κυβέρνηση της ΕΡΕ και συλλαμβάνεται ο Αρχηγός της, ο κ. (Παναγιώτης) Κανελλόπουλος, γνωστός πολέμιος του κομμουνισμού, τότε και ο τελευταίος πολίτης είναι σε θέση να διακρίνει πόσο δόλιος είναι ο ισχυρισμός των στρατοκρατών και των πατρώνων τους ότι προστατεύουν την ελευθερία και σώζουν τους λαούς από τον δήθεν κομμουνιστικό κίνδυνο. Τώρα περισσότεροι Έλληνες βλέπουν πόσο θανάσιμο δηλητήριο είναι ο λυσσαλέος αντικομμουνισμός που θολώνει την σκέψη και εμποδίζει την ενότητα των δυνάμεων μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο της ελευθερίας. Πόσο εμποδίζει την δημοκρατική αναμέτρηση των ιδεών και των κομμάτων”.

Τελειώνει εδώ το πρώτο μέρος του γραφτού με το θέμα του τίτλου – αύριο πάλι εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” θα καταχωρήσω το δεύτερο μέρος.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text