Με αφορμή τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), μια έκκληση του ΚΚΕ προς τον Ελληνικό λαό (Ιούνιος 1967) .2

4
λεπτά ανάγνωσης

Καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” το δεύτερο μέρος του γραφτού με το θέμα του τίτλου – χτες καταχώρησα το πρώτο μέρος και τα εισαγωγικά σ’ αυτό με τα οποία και αιτιολόγησα την καταχώρηση:

“Η στρατιωτική φασιστική δικτατορία βρίσκεται σε ριζική αντίθεση με τον Ελληνικό λαό και όλες σχεδόν τις πολιτικές του δυνάμεις. Και κατατρώγεται από φαγωμάρες. Δεν θα την σώσει ούτε η βία, ούτε η δημαγωγία. Ο λαός αυτής της γωνιάς, από πάππου προς εγγονό, διδάχτηκε ν’ αντιπαλεύει την τυραννία. Ο λαός που κατέλυσε την απολυταρχία του Όθωνα και συνέτριψε όχι μια και δυο στρατιωτικές αντιλαϊκές δικτατορίες, διαθέτει όλη την δύναμη ν’ ανατρέψει και την σημερινή φασιστική χούντα του Αμερικανικού Πενταγώνου. Και έχει στην πάλη του την διεθνή συμπαράσταση. Λαοί, οργανώσεις τους, κοινωνικοί παράγοντες, κυβερνήσεις και διακρατικοί οργανισμοί στιγματίζουν το ανόσιο φασιστικό καθεστώς της χούντας, που έχει πέσει σε διεθνή ανυποληψία.

Έλληνες και Ελληνίδες:

Ψηλά το κεφάλι! Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ούτε στιγμή τους πράκτορες της Αμερικανικής ΚΥΠ να ασχημονούν σε βάρος της πατρίδας. Ο φασισμός δεν θα ριζώσει στον Τόπο που γέννησε την δημοκρατία. Και θα τον γκρεμίσει η ενωμένη δύναμη του Ελληνικού λαού. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να μην αφήσουμε την χούντα να δουλώσει τις ψυχές.

Ξεπερνώντας τις συνέπειες του ύπουλου αιφνιδιασμού, οι πατριώτες, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, καλούνται να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Να ανανεώσουν την σκέψη τους. Να αναβαφτίσουν την πίστη στην δύναμή τους. Και να δράσουν όλοι σαν ένα εθνικό σώμα.

Στην μακρόχρονη ιστορία του, το ΚΚΕ έδωσε αμέτρητες θυσίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Σήμερα είναι και πάλι έτοιμο για κάθε θυσία στον αγώνα για τις ελευθερίες του λαού. Το ΚΚΕ απευθύνεται προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες … και προτείνει να συγκροτήσουμε, όλοι μαζί και ισότιμα, την μεγάλη πατριωτική συμμαχία κατά της φασιστικής δικτατορίας.

Το σάλπισμά μας είναι:

Έλληνες, ενωθείτε, οργανωθείτε, αγωνιστείτε! Όλες οι καρδιές ας ενωθούν στον ίδιο παλμό. Όλες οι σκέψεις, όλες οι θελήσεις ας ενωθούν στον ίδιο στόχο, για τον ίδιο σκοπό:

Ανατροπή της στρατωτικοφασιστικής δικτατορίας! Αποκατάσταση των συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών! Ελευθερία δράσης όλων των κομμάτων και οργανώσεων! Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων! Γενική πολιτική αμνηστία! Διάλυση της χούντας! Ελεύθερες εκλογές με απλή αναλογική που θα διεξαχθούν από κυβέρνηση όλων των κομμάτων!

Ας συγκροτήσουμε σε κάθε Ελληνική γωνιά επιτροπές και ομάδες του Πατριωτικού Μετώπου κατά της δικτατορίας. Στα εργοστάσια και τις συγκοινωνίες. Στις συνοικίες και στα χωριά. Στις σχολές και τα γραφεία. Ας κινηθούν οι εργάτες και οι υπάλληλοι. Δίπλα τους η θρυλική νεολαία του 114. Οι αγρότες. Οι γυναίκες. Ο κλήρος. Οι πατριώτες αξιωματικοί και τα στρατευμένα παιδιά του λαού.

Ας ξεκινήσει παντού μια καινούργια αντίσταση για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού. Ο καθένας ας πάρει με θάρρος την πρωτοβουλία, ας είναι και για την παραμικρότερη πράξη κατά της δικτατορίας.

Πριν απ’ όλα, ας σώσουμε τους γενναίους πολιτικούς κρατούμενους, σ’ όποιο κόμμα κι αν ανήκουν … Στέλνουμε τον πιο θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, χαιρετισμό τιμής και συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας.

Η φασιστική δικτατορία επωφελήθηκε από την έλλειψη ενότητας των δυνάμεων της δημοκρατίας και της ομαλότητας. Ό,τι δεν έγινε χτες, ας το κάνουμε σήμερα χωρίς χρονοτριβή, Η πατριωτική ενότητα λαού και στρατού είναι η δύναμη που θ’ ανατρέψει την δικτατορία της φασιστικής χούντας, θα ματαιώσει κάθε ψευτοκοινοβουλευτικό κατασκεύασμα και θα μπάσει την Ελλάδα σ’ ένα ανανεωμένο δημοκρατικό βίο.

Η ολομέλεια καλεί σε συναγερμό πρώτους τους κομμουνιστές. Ενωμένοι γύρω στο κόμμα τους και την κεντρική του επιτροπή ας ριχτούνε με θέρμη στον καινούργιο αγώνα. Ας συσπειρώσουν τις γραμμές τους, ας σταθούν παράδειγμα συσπείρωσης για όλους τους πατριώτες. Όλοι οι κομμουνιστές στρατευμένοι στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ζήτω το αντιδικτατορικό Πατριωτικό Μέτωπο! Κάτω η στρατιωτική φασιστική δικτατορία! Ζήτω η δημοκρατία!”

Κώστας Π. Παντελόγλου