Image

Τι μας είπε επιτέλους ανοιχτά η Δικέφαλος 1924 ΑΕ;

4
λεπτά ανάγνωσης

Στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας η Δικέφαλος 1924 ΑΕ με τίτλο “Μύθοι και πραγματικότητα, η υπογειοποίηση και η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για τη Νέα Φιλαδέλφεια” (30/10/2017), ειπώθηκαν κάποιες αλήθειες, χρήσιμες για να καταλάβουν οι Φιλαδελφειώτες και οι Φιλαδελφειώτισσες, αλλά και οι φίλοι της ΑΕΚ, ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο Μελισσανίδη.

Οι κύριοι Ανδριόπουλος και Ζέκος είπαν ανοιχτά πια αυτό που υποστηρίζουμε εξαρχής κι έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας και αλλού. Η Δικέφαλος 1924 ΑΕ παραδέχεται ότι η κριτική που τους κάνουμε δεν είναι ανυπόστατη, αλλά αντιθέτως είναι απόλυτα εύστοχη. Περιγράφουμε το ίδιο πράγμα, μόνο που η μεν Δικέφαλος 1924 ΑΕ κρίνει αυτό το πράγμα κατά τα συμφέροντά της ως θετικό και εμείς το κρίνουμε ως αρνητικό.

Η “Αγιά Σοφιά” και η συνοδή της υπογειοποίηση δεν αποσκοπούν στο ν’ αποκτήσει έδρα η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ (“ένα γήπεδο στο χωράφι μας”, όπως έλεγε κάποτε ο Δημήτρης Μελισσανίδης), αλλά είναι ένα έργο “ατμομηχανή”, όπως το χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Ζέκος, για την αλλαγή του κέντρου βάρους της πόλης προς ένα σημείο εκτός του κέντρου της: “Η σύνδεση με τον σταθμό του Περισσού είναι πολύ σημαντικό έργο με την προοπτική της κατάληξης της γραμμής 4 του Μετρό, όπως είναι προγραμματισμένο. Το έργο της ΑΕΚ θα αποτελέσει την ατμομηχανή για το επόμενο έργο. Όταν θα φτάσει η γραμμή του μετρό θα υπάρχει εκπληκτική προσβασιμότητα στην περιοχή”. Ο ουσιαστικός στόχος βρίσκεται στη σύνδεση του γηπέδου με το μελλοντικό σταθμό του Μετρό στον Περισσό, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να αλλάξουν οι αξίες γης στον άξονα Ηρακλείου-Παπαναστασίου-Μπριτάννια-“Αγιά Σοφιά” και να αναπτυχθούν εκεί νέες χρήσεις. Με τα λόγια του Δημήτρη Ανδριόπουλου, “το θέμα ήταν να είμαστε εδώ όλοι μαζί για να δούμε τι θα κάνουμε για να κάνουμε το μεγαλύτερο κέντρο ανάπλασης. Η σύνδεση του γηπέδου με τον σταθμό του Περισσού. Αυτή θα έπρεπε να είναι η απαίτησή σας”. Το τι θα συμβεί με την αξία γης, αλλά και κυρίως την αξία χρήσης των μικρών ιδιοκτησιών εντός του προστατευόμενου συνοικισμού εφόσον πραγματοποιηθεί το σχέδιο των κυκλικών κόμβων, οι κύριοι Ανδριόπουλος και Ζέκος δεν μπήκαν στον κόπο να το σχολιάσουν.

Ο άξονας Ηρακλείου-Παπαναστασίου-Μπριτάννια-“Αγιά Σοφιά” έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, γι’ αυτούς που σχεδιάζουν μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές με κτηματομεσιτική λογική: δε χαρακτηρίζεται από πολυιδιοκτησία, όπως ο προσφυγικός συνοικισμός και άρα είναι εύκολα διαχειρίσιμος, αφού αρκούν λίγες μόνο συμφωνίες για να δρομολογηθούν οι σχετικές κτηματομεσιτικές επενδύσεις, αλλά και η δημόσια χρηματοδότηση. Οι συμφωνίες αυτές έχουν ήδη συμβεί σε ένα βαθμό. Εκκρεμεί κυρίως το ζήτημα της Μπριτάννια, με το αγκάθι του προστατευόμενου ρέματος Γιαμπουρλά στη μέση αυτής της έκτασης (αλλά και των χρήσεων που προβλέπονται εκεί και δεν πολυταιριάζουν με το σχέδιο Μελισσανίδη).

Η συζήτηση για το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, τον προσφυγικό συνοικισμό, την καρδιά της πόλης, γίνεται μόνο με όρους κυκλοφορίας των οχημάτων από τη Δικέφαλος 1924 ΑΕ. Το είπε ο κύριος Ζέκος με σαφήνεια, αναφερόμενος στους κυκλικούς κόμβους στην πλατεία Πατριάρχου και το παλιό Τέρμα: “Όταν οργανώσουμε την κίνηση, με ή χωρίς φανάρια, θα έχουμε εξαιρετική εξυπηρέτηση εκτός από τους πεζούς και για τα αυτοκίνητα. Για αυτούς του λόγους προτείναμε τους κυκλικούς κόμβους”.

Ο κύριος Ζέκος είπε και μια ανακρίβεια και μας έκανε κι ένα χωρατό. Η ανακρίβεια; Η λύση των κυκλικών κόμβων έχει απορριφθεί ως σενάριο στην κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και γιατί “δημιουργεί σχετικές δυσκολίες στις κινήσεις των πεζών που θα πρέπει να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τις σημερινές” (Μελέτη ΝΑΜΑ ΑΕ, Τελική έκθεση Β’ Φάσης, σελ. 57). Το χωρατό; “Η δική μας [λύση] ήταν η πιο ακριβή και [ο δήμος] δεν το ήθελε. […] εμείς προτείναμε να καλύψουμε την πιο ακριβή μέσα στη δαπάνη για την υπογειοποίηση”. Και για πες μας ρε κουμπάρε, ποιος είπαμε ότι θα πληρώσει την υπογειοποίηση;

Στις πολύ πιθανές αρνητικές εξελίξεις για τη Νέα Φιλαδέλφεια, το άλσος της και τον προσφυγικό της συνοικισμό, λερωμένα θα έχουν τα χέρια τους πρόσωπα όπως ο Γιώργος Αράπογλου, ο Λύσανδρος Γεωργαμλής και ο Απόστολος Κόντος, που δεν έχασαν την ευκαιρία να στηρίξουν με την παρουσία και το λόγο τους την άποψη Μελισσανίδη. Αλλά αυτούς δεν αργεί ο καιρός που θα τους κρίνουν οι Φιλαδελφειώτες και οι Φιλαδελφειώτισσες και με την ψήφο τους…

π.