Image

Λαθροχειρίες στη ΜΠΕ της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου

Στις 28 Ιουλίου 2017, ο Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας δημοσίευσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, όπως περιλαμβανόταν ήδη στο παράρτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της “Αγιά Σοφιάς”. Επισημάναμε εκείνη τη μέρα το γνωστό πρόβλημα της ασυμβατότητας της ΜΠΕ με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Ένας μήνας έχει περάσει, και κανένα αρμόδιο αφτί δεν έχει ιδρώσει, παρά το γεγονός ότι η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου 2017.

Σήμερα αναδεικνύουμε μια σοβαρή λαθροχειρία της υπό διαβούλευση ΜΠΕ, η οποία προσπαθεί να εξαφανίσει από προσώπου γης το ρέμα του Γιαμπουρλά, του οποίου η ανοιχτή φυσική κοίτη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σχεδιαζόμενο έργο. Τόσο στο Χάρτη Χρήσεων Γης, όσο και στην Τεχνική Έκθεση, η περιοχή της ανοιχτής κοίτης του ρέματος Γιαμπουρλά, χαρακτηρίζεται μαζί με την έκταση της “Μπριτάννια” και του “Τεγόπουλου” ως “εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες”. Στον δε χάρτη, η ανοιχτή κοίτη απεικονίζεται σε λάθος θέση και σε μεγαλύτερη απόσταση από την υπογειοποίηση. Δίπλα στην ανοιχτή κοίτη χωροθετείται εργοτάξιο. Το εγκιβωτισμένο τμήμα του Γιαμπουρλά κατά μήκος της Πατριάρχου Κωνσταντίνου δεν αναφέρεται καν.

Τι ισχύει κανονικά στην περιοχή που η ΜΠΕ ορίζει ως “εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες”; Μα αυτό που ορίζει το ΦΕΚ 738Δ/14-07-2003: Η ανοιχτή κοίτη είναι δασική έκταση, ενώ μέρος των παρακείμενων εκτάσεων έχουν χωροθετηθεί για δημόσια σχολεία και χώρους άθλησης.

Η σημείωση που συνοδεύει το επίσημο σχέδιο δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων:

ΥΓ1. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, η Δικέφαλος ΑΕ είχε ζητήσει απ’ την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας να της παράσχει τα υψόμετρα “του συστήματος των πεζοδρόμων που προβλέπονται στην από το 2003 Πολεοδομική Μελέτη “Θέση Μπριτάνια Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας“, ΦΕΚ 738Δ/14-07-2003, μεταξύ των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Ιωνίας, Λυκούργου και της δυτικής όχθης του ρέματος Γιαμπουρλά”, για να σχεδιάσει, λέει, τους περιβάλλοντες χώρους της “Αγιά Σοφιάς” – που φτάνουν, έτσι, μέχρι πολύ μακρύτερα απ’ το “χωράφι μας” του Μελισσανίδη. Ότι η Δικέφαλος ΑΕ ξέρει τι κάνει, δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, καταλαβαίνουμε ότι και η δημοτική αρχή ξέρει τι κάνει, μη αμφισβητώντας αυτές τις προφανείς λαθροχειρίες που θίγουν άμεσα συμφέροντα του δήμου. Συγχαρητήρια στους αγωνιζόμενους!

ΥΓ2. Μ’ αφορμή την “αντιπλημμυρική” παρέμβαση της Περιφέρειας που εξελίσσεται νοτιότερα στο ρέμα του Ποδονίφτη, πριν λίγες βδομάδες έγινε μια δημόσια αντιπαράθεση του δημάρχου με τοπικά μέσα ενημέρωσης που ενδιαφέρθηκαν για τα ρέματα και την τύχη τους. Ελπίζουμε το ενδιαφέρον για τα ρέματα να συνεχιστεί. Η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου θέτει σε άμεσο κίνδυνο ένα ανοιχτό ποτάμι μέσα στην πόλη μας.

ΥΓ3. Οι νέοι ριζοσπάστες αριστεροί μηχανικοί που συνεργάζονται με το δήμο για προγράμματα “αστικής βιώσιμης κινητικότητας”, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί αν ισχύουν οι προγραμματικές τους δηλώσεις…

π.

4 Comments Text
  • απλα μια ενημερωση: η σααυκοφαντικη δυσφημιση και η διασπορα ΨΕΥΔΩΝ ειδησεων μεσω του τυπου η ιστοσελιδων τιμωρειται απο τον νομο.καλη σας ορεξη και σε αναμονη