Image

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Αναζήτηση αγοράς” τον Ιανουάριο του 2011 για το Γήπεδο της ΑΕΚ και το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας

aekΕίχε εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 Δήμαρχος της Πόλης μας η Έφη Γαϊτανά-Αποστολάκη, είχε πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση της Διοίκησης της ΑΕΚ με την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή, συνάντηση την οποία ακολούθησαν δηλώσεις κατά τις οποίες “η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι η αιχμή του δόρατος στην κατασκευή του νέου Γηπέδου” – τότε ήταν που ακολούθησε το δημοσίευμα, δισέλιδο σε έκταση στο “σαλόνι” της εφημερίδας “Αναζήτηση αγοράς” (Ιανουάριος 2011), Σελ. 8-9), το οποίο επικαλούμαι και από το οποίο καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” ένα απόσπασμα. Το δημοσίευμα αυτό φέρει την υπογραφή του Γιώργου Καραγιάννη, που πρώτα-πρώτα έσπευσε να ξεκαθαρίσει: “Ξεκινώντας την γραφή του κειμένου και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από διάφορους καλοθελητές, διευκρινίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι αντίθετος στην κατασκευή του νέου Γηπέδου της αγαπημένης μας ομάδας στον ιστορικό χώρο που υπήρχε μέχρι το 2003, πριν κατεδαφιστεί από τους τότε διοικούντες”.

Ας διαβαστεί όμως τώρα το από εμέ καταχωρούμενο απόσπασμα του παραπάνω δημοσιεύματος:

“… το πρόβλημα “Γήπεδο ΑΕΚ” σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόβλημα του Δήμου, αλλά καθαρά της ΑΕΚ. Είτε ΠΑΕ λέγεται, είτε Ερασιτεχνική, είτε Ομάδα επενδυτών. Πρόβλημα του Δήμου θα γίνει αν τυχόν η λύση για την ανέγερση που θα προκριθεί, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά του και των δημοτών ή παραβιάζει εμφανέστατα την όποια σχετική Νομοθεσία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την προσπάθεια που κατέβαλε η Διοίκηση Γρανίτσα το 2003. Τότε που από κοινού Δήμος και δημότες απέτρεψαν την ανέγερση του εκτρώματος με ολίγον από Γήπεδο που στηρίχθηκε στον πασιφανέστατα αντισυνταγματικό Νόμο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι ονομαζόμενοι “131” δεν έκαναν κάτι παράνομο ή παράλογο, άλλωστε γι’ αυτό δικαιώθηκαν στην προσφυγή τους (στο Συμβούλιο της Επικρατείας), αφού διεκδίκησαν απλά την τήρηση και την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων τους σαν πολίτες αυτής της χώρας. Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα, άσχετα αν αυτό ματαίωσε την τότε προσπάθεια για την κατασκευή του Γηπέδου με τα όποια προβλήματα δημιούργησε στην Ομάδα όλα αυτά τα χρόνια της “άτυπης προσφυγιάς”. Όπως πρέπει να καταλάβουμε ότι θα δικαιωθεί εκ νέου ο καθένας που θα αντιδράσει σε κάθε παραβλέπουσα τον Νόμο λύση που τυχόν θα προκριθεί και σήμερα.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Το αδιαμφισβήτητο δεδομένο είναι ότι η ΑΕΚ έχει μία συγκεκριμένη ιδιόκτητη έκταση που της ανήκει με την διαδικασία των παραχωρητηρίων, είναι αποτυπωμένη σε τοπογραφικό σχέδιο και σε αυτή μπορεί να κάνει άμεσα τις όποιες νόμιμες ενέργειες για την κατασκευή του Γηπέδου. Αν εξασφαλίσει τα χρήματα, από την Νομοθεσία είναι καθορισμένες όλες οι παράμετροι που μπορεί να οικοδομήσει. Συντελεστής δόμησης, κάλυψη, ύψος και ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται. Τα προβλήματα αρχίζουν, αν επιλέξει να οδηγηθεί σε λύσεις που περιέχουν παραχώρηση εκτάσεως του Άλσους (Νέας Φιλαδέλφειας), χρήσης μέρους ή όλου του οικοπέδου της Μπριτάνια και ό,τι άλλο έχει ακουστεί κατά καιρούς.

Αν για την περίπτωση του Άλσους τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν νομίζω να υπάρξει σώφρων πολιτικός, είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο του Δήμου, που να προκρίνει κάτι παρόμοιο θνησιγενές με την σκέψη και μόνο, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τα στοιχεία που καθιστούν αδύνατη και την σκέψη για χρήση του χώρου της Μπριτάνια, που έχει κατά καιρούς ακουστεί. …”.

Δεν λείπουν στην Πόλη αυτή οι ορθοτομούντες τα πράγματα, ανήκοντες μάλιστα σε όλο το πολιτικό φάσμα – ας το λάβουν αυτό υπόψη τους και οι κυβερνώντες την Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Πόλη μας· ας το λάβουν αυτό καλά υπόψη τους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδύονται τον μανδύα της ΑΕΚ καθώς και εκείνοι εκ των οπαδών της που νομίζουν ότι λοιδωρούντες, υβρίζοντες, απειλούντες και τραμπουκίζοντες θα επιβάλλουν τα “έτσι θέλω” τους!

Η Νέα Φιλαδέλφεια κατά την επί δεκαετίες διαδρομή της υπεράσπισε πάντα το σωστό και το δίκαιο – το ίδιο θα πράξει και τώρα!

Κώστας Π. Παντελόγλου