Image

Αποσιωπήσεις στα “βιβλία ιστορίας” της Μαΐλειας πλευράς .1 (β)

Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, καθισμένος στο κέντρο. Περιστοιχίζεται από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές του 1958. Πίσω του, όρθιος, ο Ηλίας Ηλιου (φωτ.: Κ.Γ. Μεγαλοκονόμου - Εκδοτική Αθηνών).
Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, καθισμένος στο κέντρο. Περιστοιχίζεται από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές του 1958. Πίσω του, όρθιος, ο Ηλίας Ηλιου (φωτ.: Κ.Γ. Μεγαλοκονόμου – Εκδοτική Αθηνών).

Καταχωρώ σήμερα το δεύτερο μέρος του εξαιρετικά σημαντικού άρθρου του Προέδρου της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη, ο οποίος με αυτό, εν μέσω αντικομμουνιστικής θυέλλης που είχε ξεσπάσει μ’ αφορμή την “υπόθεση των ασυρμάτων”, υπεράσπισε την νομιμότητα της ΕΔΑ και διεκδίκησε την νομιμοποίηση του ΚΚΕ (18.11.1951):

“Για την ΕΔΑ είναι ακατανόητο γιατί οι τελευταίες ανακαλύψεις έδωσαν τόση άφθονη τροφή στις σκοτεινές δυνάμεις, που είναι ενάντια στην ειρήνευση της χώρας μας. Γιατί αυτές είναι οι δυνάμεις εκείνες που με την στάση τους δημιουργούν την πολιτική ανωμαλία. Το ίδιο όμως γίνεται δυστυχώς και με τις δυνάμεις αυτές, που πίσω από το “ταμπλώ” της λεγόμενης Δημοκρατίας, ισοπολιτείας και ισονομίας κρύβουν το άλλο “ταμπλώ” της καταπιέσεως, της πολιτικής εξουθενώσεως και της μισαλλοδοξίας.

Αυτό λέγει η “κρύπτη”.

Η “κρύπτη” δεν μπορεί να κρίνει την πολιτική της ΕΔΑ. Κρίνει όμως την πολιτική της Δεξιάς, βάζει τον δάκτυλον στον “τύπον των ήλων”. Θίγει ένα από τα βασικά ζητήματα, που εμποδίζουν την ελεύθερη δημοκρατική ζωή της χώρας μας, την αβίαστη πρόοδο των δημοκρατικών θεσμών. Εάν από την “κρύπτη” ο ασύρματος μετέδιδε στις ξένες χώρες μυστικά του Κράτους, αυτό είναι ζήτημα που θα το κρίνη η Δικαιοσύνη. Αυτό είναι έργο της. Το θέμα όμως που πρέπει να απασχολήσει όλους μας είναι καθαρά πολιτικό. Η εμμονή στην διατήρηση του Αστυνομικού καθεστώτος, η άρνηση της χορηγήσεως γενικής πολιτικής αμνηστίας και η θέση εκτός νόμος μιας μερίδας του πολιτικού κόσμου οδηγεί στις “κρύπτες” και στην πολιτική ανωμαλία.

“Κρύπτες” και “καταπακτές” και “κατακόμωες” κάνουν μόνον οι διωκόμενοι. Αυτά μας διδάσκει η Ιστορία από το παρελθόν και από το παρόν.

Τα πολιτικά και θρησκευτικά κινήματα δεν χτυπιούνται με την δίωξη και με την θέση εκτός νόμου. Αποτέλεσμα των Νερωνικών βαναυσοτήτων είναι ο ηρωισμός των χριστιανών και οι κατακόμβες.

Η στέρηση της νόμιμης ζωής του χριστιανικού κόσμου γέμισε φως στα έγκατα της γης. Και η ιστορία των λαών είναι γεμάτη από κατακόμβες αμυντικών θέσεων. Γιατί στην Αγγλία, στην Ιταλία, την Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν “κρύπτες”; Γιατί εκεί λειτουργούν ελεύθερα οι πολιτικοί θεσμοί και όλα τα πολιτικά κόμματα είναι νόμιμα και δρουν και ενεργούν δημοκρατικά.

Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που φροντίζει με τον θόρυβο να θολώσει μια μερίδα του τύπου με ακατανόητες προκλήσεις προς την ΕΔΑ. Αν αληθινά όπως ισχυρίζονται η ελευθερία θα υπάρξη για όλου, ας φροντίσουν να αποκαταστήσουν ελεύθερο πολιτικό βίο σ’ όλο τον Ελληνικό Λαό. Τότε να είναι βέβαιοι πως δεν θα υπάρχουν ούτε “κρύπτες” ούτε κρυπτόμενοι, ούτε κατακόμβες, ούτε καταπακτές.

Εάν λοιπόν αληθινά πιστεύουν όσα διακηρύττουν, αν δεν θέλουν να αγνοούν την Ιστορία, αλλά και την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ας αφήσουν την πολιτική της “θολούρας” και της “εξυπνάδας” και ας διακηρύξουν όπως και εμείς διαλαλούμε ότι για να ειρηνεύσει ο τόπος πρέπει γενική αμνηστία για να τερματισθή η περίοδος των πολιτικών ανωμαλιών.

Με την πολιτική του Φαρισαϊσμού και της “θολούρας” η ΕΔΑ δεν μπορεί να έχει καμμία σχέση. Ο δρόμος της είναι δρόμος προς την αληθινή Δημοκρατία, που θα φέρει την ειρήνευση του Ελληνικού Λαού.

SAPIENTI SATIS. Για τον σοφό είναι αρκετό”.

Ολοκληρώνεται στο σημείο αυτό το πρώτο γραφτό (σε δυο μέρη) της σειράς των γραφτών μου με τίτλο “Αποσιωπήσεις στα “βιβλία ιστορίας” της Μαΐλειας πλευράς” – και έπεται συνέχεια…

Κώστας Π. Παντελόγλου