Image

Ζούμε ή ζήσαμε πολιτισμό και η “Στρούγκα”

2
λεπτά ανάγνωσης

Πριν λίγες μέρες μια διελκυστίνδα εξελίχθηκε γύρω από το αν ζούμε ή ζήσαμε πολιτισμό – από τη μια οι επί Βούρου υποστηρίζοντες ότι ζούμε πολιτισμό, από την άλλη οι υποστηρίζοντες ότι άλλοτε ζούσαμε πολιτισμό, και σε βάθος χρόνου μάλιστα λίγων δεκαετιών, επί άλλων δημοτικών αρχών, μάλιστα και με προσωπική εσάνς.

Επίκειται μας λένε οι ειδήσεις η κατεδάφιση της “Στρούγκας”, έτσι στεγνά – μα εγώ θυμάμαι ότι τότε ήταν που ζούσαμε πολιτισμό και όχι μόνο, αλλά και ενδιαφέρον για την πόλη και τον πνεύμονά της, το Δάσος μας, καθώς και συνολικά για τη ζωή των κατοίκων.

Οι ζούμε ή ζήσαμε πολιτισμό κάνουν πως ξεχνούν τη “Στρούγκα”, το πολύμορφο έργο της, έργο πολιτισμού.

Το έργο αυτό διάρκεσε χρόνια, εξελισσόμενο μετ’ εμποδίων, έως ότου η επιχειρηματική κλωτσοπατινάδα με τη βία, χωρίς αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου, εγκαταστάθηκε Δεκελείας 116, απέναντι από το Δημαρχείο, στις 25 Φεβρουαρίου 2017.

Κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, συναυλίες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, αναγνώσματα (διαβά-ζουμε), συλλογικές κουζίνες, παιδικά εργαστήρια, χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια, εβδομαδιαίες συνελεύσεις κά. – και φυσικά το Χαμπέρι (μια άλλη εφημερίδα για τη Νέα Φιλαδέλφεια, έργο της “Στρούγκας” κι αυτό) πήραν τέλος στη ζωή.

Όχι όμως στην Ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου και έχει η “Στρούγκα” και το έργο της καταγραφεί σε θέση περίοπτη – αυτό ας μην το λησμονούν οι ζούμε ή ζήσαμε πολιτισμό χρονικού βάθους λίγων δεκαετιών.

Κώστας Π. Παντελόγλου