Image

Η Ακρόπολη και τα φουστάνια (δια χειρός Κώστα Βάρναλη)

Όσα ακολουθούν είναι απόσπασμα χρονογραφήματος του Κώστα Βάρναλη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η Αυγή στις 2 Οκτωβρίου 1954, και περιλαμβάνεται και στον τρίτο τόμο των χρονογραφημάτων του Βάρναλη που με τίτλο Λόγια που καίνε (1953-1957) κυκλοφόρησε η Αυγή στις 3 Ιουλίου 2021. Ο τίτλος σε όσα ακολουθούν μπήκε από μένα:

“[…] άνοιξε τα γκαβά σου να ιδείς τους … αστέρες.

-Ποιους αστέρες;

-Της οθόνης, κωθώνι! … Τη βλέπεις την Ακρόπολη;

-Ολημερίς τη βλέπω.

-Ε, λοιπόν. Υπό την σκιάν της το πάλαια ήνθησεν το ωραίον. Και υπό την σκιάν της τώρα έρχεται το παγκόσμιον πνεύμα να επιδείξει ό,τι ωραιότερον έχει κατορθώσει τελευταία: Φουστάνια!

-Φουστάνια;

-Ναι! Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας της Ευρώπης θα έρθουν εδώ να κάνουν έκθεση των … δημιουργιών τους.

-Και οι αστέρες;

-Οι αστέρες θα τρέξουν να προμηθευθούνε τα νέα αριστουργήματα του πνευματικού μας πολιτισμού … Και θα βλέπεις την Μαρτίν Καρόλ με σορτς στους δρόμους και την Μέριλιν Μονρόε με μπικίνι! Και θα σου φύγει το τσερβέλο!

-Μακάρι. Δεν μου χρειάζεται πια! … Μα θαρρώ πως δεν μπορεί να σταματήσει σ’ αυτά τα ολίγα δείγματα τιμής προς την χώρα μας η παγκόσμια αναγνώρισή της. Να περιμένεις πως κι άλλοι πολλοί φωστήρες του πολιτισμού θα τρέξουν εδώ να … φωτιστούνε. Και δεν αποκλείεται να μας κάνουνε και την έσχατη τιμή να δοκιμάσουνε στην χώρα μας τις υδρογονικές τους βόμβες … γιατί κάτι τέτοια κουφέτα, που τα φοβούνται οι άλλοι, εμείς τα … μασάμε! …

-Μπράβο! Άρχισες να προσαρμόζεσαι!

-Μπάτε, ξένοι, αλέστε! …”

Κώστας Π. Παντελόγλου