Image

Μια δωρεά του Φιλαδελφειώτη λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη στο Ε.Λ.Ι.Α.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), που ψυχή του είχε τον Μάνο Χαριτάτο, στα προσκτήματά του του πρώτου εξαμήνου του 1999, είχε και μια δωρεά του Φιλαδελφειώτη λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη.

Ο Τάσος Αθανασιάδης, κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας κοντά στην Αγία Τριάδα απ’ αρχής του συνοικισμού (1927) μέχρι το 1963 που ωστόσο δεν διέκοψε ποτέ τη σχέση του με την πόλη μας, ήταν μέλος της Ομάδας των Δώδεκα, εκείνης της ομάδας λογοτεχνών που με επίκεντρο το ζεύγος Κώστα και Ελένης Ουράνη ανέλαβαν την πρωτοβουλία της απονομής ετήσιου βραβείου πεζογραφίας και αργότερα και άλλων βραβείων.

Δεν ήταν δε μόνο μέλος της Ομάδας των Δώδεκα ο Τάσος Αθανασιάδης, αλλά εκτελούσε άτυπα και καθήκοντα γραμματέα της Ομάδας. Το σημειώνω ιδιαίτερα αυτό γιατί έχει να κάνει με τη δωρεά του προς το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), η οποία ήταν ένας φάκελος, που περιλαμβάνει σε δακτυλόγραφο κυρίως μορφή έγγραφα που παρακολουθούν τη συγκρότηση, τη δραστηριότητα και κάποιες μεταβολές της Ομάδας των Δώδεκα, αλλά και τα βραβεία που απένειμε. Επίσης την αλληλογραφία της Ομάδας κυρίως με τους αθλοθέτες και τα μέλη της – και όλα αυτά από το 1951 έως το 1971.

Τα σχετικά με την εν λόγω δωρεά του Φιλαδελφειώτη λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη έχουν καταχωρηθεί στα Νέα του ΕΛΙΑ, αρ. 54, θερινό αρχειοστάσιο 1999, σελ. 5 – ας έχει ωστόσο ο αναγνώστης υπόψη του ότι το Ε.Λ.Ι.Α. συνυπάρχει από χρόνια με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.).

Κώστας Π. Παντελόγλου