Image

Άλλο ένα βήμα προς την καταστροφή του Άλσους ΝΦ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24/2/2021, η “δημοτική αρχή” Βούρου-Κωνσταντινίδη επιχείρησε να θέσει προς “συζήτηση” και το θέμα της “Έγκρισης τροποποίησης διαχειριστικής μελέτης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας”. Δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι να διαβάσει κανείς την εισήγηση. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την καταστροφή του Άλσους ΝΦ. Την ευθύνη γι’ αυτό θα έχουν όσοι υπερψηφίσουν τα περιγραφόμενα έργα, όταν αυτά φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ξεχωριστή ευθύνη βέβαια θα φέρουν αυτοί που θέτουν τις υπογραφές τους στην εισήγηση: οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι Σπύρος Γραμμένος και Σωτήρης Κοσκολέτος, των οποίων τα ονόματα θα γραφούν με … χρυσά γράμματα στα μαύρα κιτάπια της ιστορίας. Εξηγούμαστε:

  • Δεν υφίσταται υπηρεσιακή εισήγηση για τροποποίηση της διαχειριστικής μελέτης. Η εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, είτε μας αρέσει είτε όχι, ήταν ένα κείμενο 111 σελίδων με συγκεκριμένη υπηρεσιακή υπογραφή από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου. Βασιζόταν δε σε παλαιότερη εκτεταμένη μελέτη του 2009, η οποία είχε κι αυτή τις επιστημονικές της υπογραφές. Η τροποποίηση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα πατσαβούρι τριών σελίδων στο οποίο δεν αναγράφεται καμία αιτιολόγηση για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Το πατσαβούρι υπογράφει ο Σπύρος Γραμμένος, αναφερόμενος σε ένα έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στις εισηγήσεις που μοιράστηκαν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει ταυτόσημο περιεχόμενο, χωρίς καμία υπηρεσιακή, επιστημονική ή άλλη αιτιολόγηση των τροποποιήσεων που επιδιώκονται.
  • Ο βασικός λόγος της τροποποίησης δεν είναι, βέβαια, “να ανοίξει ο δρόμος για τον νέο Κένταυρο”, όπως προσπαθεί να πείσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Βούρου, χωρίς αντίλογο μάλιστα. Ο νέος Κένταυρος (όπως επίσης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το λυόμενο θέατρο και οι τουαλέτες) υπήρχαν ήδη στην ισχύουσα τη διαχειριστική μελέτη του 2016 και είναι εξειδικεύσεις τεχνικού χαρακτήρα οι όποιες αλλαγές υπονοούνται στο πατσαβούρι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου που ήρθε ως εισήγηση της πλάκας στο ΔΣ. Το ίδιο ισχύει και για την απομάκρυνση του Φιλοζωϊκού και του τένις, ενώ και η δεξαμενή πυρόσβεσης προβλεπόταν από το 2016 (η έλλειψή της είχε επισημανθεί απ’ τη μελέτη του 2009).
  • Η τροποποίηση της διαχειριστικής απαιτείται μόνο για να εξυπηρετήσει την OPAP Arena του Δημήτρη Μελισσανίδη. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν οι παράνομες εγκαταστάσεις της καθαριότητας, και όχι μόνο, σκάβεται και μετατρέπεται σε αναβαθμούς, σε σκαλιά προς το γήπεδο δηλαδή. Βλέπετε πρέπει να λυθεί εκείνο το … προβληματάκι με τη βόρεια και την ανατολική τάφρο του γηπέδου, που είχαμε επισημάνει με αφορμή άλλη φέτα του σαλαμιού, που είχε φέρει στο ΔΣ ο προηγούμενος έμμισθος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δημήτρης Κανταρέλης: το γήπεδο δεν πρέπει να γίνει Χέιζελ. Πόσα ακόμη δασικά στρέμματα χρειάζονται για να αποκτήσει αυλή και άρα ασφάλεια το γήπεδο; Κανείς εκ των υπογραφόντων κυρίων δεν έχει το θάρρος να πει το νούμερο. “Ζώνη 10 μ.” με πλάτος γηπέδου περίπου 300 μ., σημαίνει άλλα τρία στρέμματα για τους αναβαθμούς μόνο στη βορινή πλευρά του γηπέδου – κι αν δούμε το σχέδιο, υπάρχουν αναβαθμοί και ανατολικά, παρά το γεγονός ότι η υψομετρική διαφορά είναι μικρότερη. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που δεν νοιάστηκαν ο τότε άμισθος αντιδήμαρχος πρασίνου και ο έμμισθος αντιδήμαρχος οικονομικών για τη ζημιά που έκανε ο εργολάβος που την περασμένη άνοιξη έκοβε δήθεν τα ξερόχορτα. Τα νέα δεντράκια της αναδάσωσης στην περιοχή των πρώην παράνομων εγκαταστάσεων της καθαριότητας, έτσι κι αλλιώς πάνε για κόψιμο – το γράψαμε κι αυτό από τότε.
  2. Το έργο συνεχίζεται και πέραν των αναβαθμών. Το γήπεδο δεν πρέπει ούτε να πνιγεί: Εμφανίζεται επομένως ένα έργο “απορροής ομβρίων υδάτων”, που θα έχει στόχο την ανατροπή της φυσικής κλίσης του εδάφους προς τα δυτικά (τη Νέα Φιλαδέλφεια), ώστε τα νερά της βροχής να μην πέφτουν προς τη μεριά του γηπέδου, αλλά προς την υπογειοποίηση. Δύο είναι οι λόγοι. Ο ένας είναι ότι ήδη τα όμβρια του γηπέδου είναι ένα πρόβλημα. Είχαμε γράψει και γι’ αυτό το θέμα όταν επισημάναμε το ζήτημα της τάφρου. Δείτε την εικόνα για να καταλάβατε πού πρέπει να φτάσει το πράγμα για να μην πνιγεί ο ελέφαντας που πάνε να χωρέσουν σ’ ένα καρυδότσουφλο. Ο άλλος βασίζεται σε κάτι που φαίνεται εν πρώτοις παράλογο: Τι να το κάνουμε το μεγάλο έργο των ομβρίων, αφού το Άλσος έχει ωραίο χωματάκι που απορροφά το νερό της βροχής; Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε.
  3. Μετατοπίζεται η είσοδος της οδού Ατταλείας ώστε να μην ενοχλεί το γήπεδο. Ταυτόχρονα, συνδέεται με τον δρόμο που φτάνει ως την πύλη απέναντι στη Σχολή της Αστυνομίας, προς την πλευρά της Νέας Ιωνίας. Επόμενο βήμα της σαλαμοποίησης του Άλσους, που θα το δείτε να ‘ρχεται σε λίγο καιρό, θα είναι η πλήρης ασφαλτόστρωση αυτού του δρόμου και η χρήση του για εξυπηρέτηση των εισόδων της βόρειας πλευράς του γηπέδου. Πρακτικά, όλο το κομμάτι του Άλσους ανάμεσα σ’ αυτόν τον εσωτερικό δρόμο και την Πατριάρχου Κωνσταντίνου θα αποκοπεί απ’ το υπόλοιπο δασικό σύνολο. Ξεχάσατε άραγε ότι στο ξεκίνημα του έργου της υπογειοποίησης ο εργολάβος κάπου εκεί μέσα έβαλε την περίφραξή του; Το όνειρο της ΑΕΚ για άλλα 27 στρέμματα παραχώρησης, αυτά που τα έδωσε η Χούντα και τα πήρε πίσω η μεταδικτατορική δεξιά ακούγοντας τις διαμαρτυρίες των υποστηρικτών της, δρομολογείται για υλοποίηση στο διπλάσιο. Η έκταση μεταξύ γηπέδου, εσωτερικού δρόμου και οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου είναι 48 περίπου στρέμματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου επιτρέπει και τη δημιουργία πάρκινγκ 2,5 στρεμμάτων στο Άλσος.

Αυτό είναι λοιπόν το σοβαρό πλάνο για το οποίο δεν πρέπει να μάθουμε τίποτα.

Από εκεί και μετά, αρχίζει ο εσωτερικός δημοτικός τραγέλαφος. Οι ανώνυμοι εισηγητές της τεχνικής υπηρεσίας (ο Σωτήρης “τακτοποιήσεις αυθαιρέτων” Κοσκολέτος δηλαδή) σε άλλα σημεία που αναφέρονται στο πατσαβούρι, κατεβάζουν λίγο παρακάτω την μπάρα που απαγορεύει την είσοδο οχημάτων προς τον Κένταυρο (αυτό θα το ζήτησε η μητρόπολη για να μην παρκάρουν ως τα σκαλιά της εκκλησίας οι πιστοί και χαλάνε το ντεκόρ των τελετών) και κλείνει κι ένα σωρό μικρές πύλες του Άλσους που εξυπηρετούν σήμερα την απλή πρόσβαση πεζών περιοίκων για να κάνουν τη βόλτα τους – ειδικά μέσα στην πανδημία (αυτό για να καθοδηγηθεί πλήθος σε συγκεκριμένα σημεία και επειδή ο κ. Κοσκολέτος είναι οπαδός του υγιή ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά). Τέλος, μπερδεύει τις περιγραφές με τις θέσεις των εισόδων: στο χάρτη η είσοδος Ε5 σημειώνεται έναντι της οδού Ικαρίας στη συνέχεια του δρόμου του Κένταυρου, ενώ στο κείμενο ονομάζεται “διαβατήρια” (προφανώς από την υπηρεσία διαβατηρίων που στεγάζεται στην παλιά Σχολή της Αστυνομίας). Τι να θέλει να πει ο ποιητής;

Ο δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλής σε “ενημερωτική συνάντηση” τη Δευτέρα 22/2, όχι επειδή χρειάζεται να εξασφαλίσει τη συναίνεση, όπως έγραψαν ορισμένα τοπικά μέσα – οι επικεφαλής που ανταποκρίθηκαν, έτσι κι αλλιώς ήδη προσφέρουν τη συναίνεσή τους είτε απλόχερα είτε δια της απραξίας τους, όχι στον Βούρο και τους τοπικούς συνεργούς του, αλλά στο μεγάλο αφεντικό που έχει επισημάνει εξαρχής το ρόλο του Άλσους στην επιτυχία του επιχειρηματικού σχεδίου του. Το πολιτικό-νομοθετικό πλαίσιο έχει στρωθεί από το 2014. Η “ενημερωτική συνάντηση” έγινε για να μη συζητηθούν καθόλου τα παραπάνω δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο – ειδικά μάλιστα τώρα που μεταδίδεται διαδικτυακώς (εκτός αν το καταπιούνε πάλι) και οι εικόνες μένουν διαθέσιμες…

Αποτέλεσμα της συνάντησης, σύμφωνα με ένα χθεσινοβραδινό ήπιο δημοσίευμα του “Πολίτη”, που ελέγχει η Δύναμη Πολιτών του Αριστείδη Βασιλόπουλου, είναι η απόσυρση του πατσαβουριού για την ώρα. Μην ανησυχείτε όμως: αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια διαδικασία με την οποία, όταν το πράγμα έρθει τελικά στο ΔΣ, κανείς να μην μπορεί να διαφωνήσει – “διαπαραταξιακή επιτροπή”, λέει. Επί ποίας υπηρεσιακής εισήγησης θα σκεφτεί αυτή η επιτροπή; Δεν θέλει και ρώτημα: επί των προεκτάσεων των προβλεπομένων στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του γηπέδου, δηλαδή επί των όποιων χαρτιών θα πασάρει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος στον κ. Κοσκολέτο. Τα ‘χουμε πει απ’ το 2017

Δημοσίως, οι παρατάξεις δεν θα τσακωθούν ούτε καν για τη δρομολογημένη από το 2016 έξωση του Φιλοζωϊκού και για το ποιος εξασφάλισε το πατάρι του νέου Κένταυρου (μια που το ισόγειο το καρπώνεται ο Αριστείδης Βασιλόπουλος). Με τη “διαπαραταξιακή επιτροπή”, αυτό το … λίκνο της δημοκρατικής λειτουργίας, θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του μέσου Φιλαδελφειώτη, που δείχνει να βρίσκεται σε λήθαργο.

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση. Όπως γράφουμε χρόνια τώρα, η κυριαρχία της βίας ως μεθόδου επιβολής των εξελίξεων στη Νέα Φιλαδέλφεια, της βίας που δεν αντιμετωπίστηκε στην ώρα της, παρά από μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων με ανεπαρκείς δυνάμεις και ορισμένες αδυναμίες, έχει οδηγήσει στην κατάργηση της ουσιώδους πολιτικής αντιπαράθεσης. Την τοπική εξουσία διεκδικούν και κερδίζουν άνθρωποι μικρότεροι των περιστάσεων. Όμως οι εξουσίες εφαρμόζουν πολιτικές κι αυτές οι πολιτικές έχουν συνέπειες. Τις συνέπειες τις πληρώνουν οι πολλοί – τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι λίγοι. Εν προκειμένω, ούτε καν αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές…

π.

1 Comments Text