Image

Η δημοτική αρχή Βούρου, αλλά και εκείνη του Αριστείδη Βασιλόπουλου, σχετικά με τη δημοσιότητα στα δημοτικά ζητήματα

3
λεπτά ανάγνωσης

Ένα από τα ζητήματα σημασίας είναι η δημοσιότητα στα δημοτικά ζητήματα· και τούτο διότι όταν οι άνθρωποι είναι ενημερωμένοι, και βρίσκουν τις λύσεις για τα προβλήματά τους και φτάνουν σε αυτές με τις προσπάθειες και τους αγώνες τους.

Γι’ αυτό τα ζητήματα της πόλης και των ανθρώπων της, τα διαβήματα, η αλληλογραφία και οι αποφάσεις, χρειάζεται να περάσουν από τους διαδρόμους και τα αρχεία του Δήμου, της Περιφέρειας, των Υπουργείων, των Οργανισμών και άλλων Υπηρεσιών, στο σπίτι κάθε δημότη.

Την δημοσιότητα στα δημοτικά ζητήματα είχα πάντα κατά νουν:

  1. Και όταν έγραφα στα Νειάτα, που εκπορεύτηκαν από τη Νέα Φιλαδέλφεια τον Μάιο του 1964 (21χρονος σπουδαστής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου) το κείμενο “Οι δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στις δημοτικές εκλογές (της 5ης Ιουλίου 1964)”. (μέρος α’, μέρος β’)
  2. Και όταν συνέτασσα την εργασία μου με θέμα: “Επισήμανση και αντιμετώπιση δημοτικών ζητημάτων. Μια καταγραφή συζητήσεων και προβληματισμών στις αρχές του 1975” (Νέα Φιλαδέλφεια, 2/1975, Δακτυλογράφηση-επιμέλεια Αθανασία συζ. Κώστα Παντελόγλου, 34 σελ.), όπου συν τοις άλλοις και κεφάλαιο “Για μια πολιτική ενημέρωσης στα δημοτικά ζητήματα”, εργασία που κυκλοφόρησε και πέραν της Νέας Φιλαδέλφειας την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου 1975.
  3. Και όταν μιλούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων για τα δημοαθηναϊκά ζητήματα, βλ. και το κείμενό μου με τίτλο “Δημοσιότητα στα Δημο-αθηναϊκά ζητήματα!”, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, το επίσημο όργανο των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, έκδοση της ΚΕΔΚΕ από το 1927 (βλ. τεύχος Ιουνίου 1977, σελ. 803-821).
  4. Και όταν αναδημοσίευα το υπ’ αριθμ. 3 κείμενό μου εμπλουτισμένο στη σειρά φυλλαδίων Δημοτικά Ζητήματα, που ξεκίνησα να συντάσσω ενόσω ήμουν ακόμη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων προς ενημέρωσιν επί των Δημο-αθηναϊκών ζητημάτων, και εφόσον είχα συναντήσει τοίχο στον Δήμο Αθηναίων, στην ΚΕΔΚΕ (από ένα σημείο και μετά), στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στον Ριζοσπάστη, την Κομ-επ, τον Οδηγητή… (βλ. Δημοτικά Ζητήματα, Φυλλάδιο 3, 25 Σεπτεμβρίου 1978, σελ. 11-29).
  5. Και όταν έγραφα το κείμενο με τίτλο “Σημειώσεις για ζητήματα σημασίας σχετικά με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα”, στις 2 Μαρτίου 1978, που απετέλεσε και το πρώτο φυλλάδιο της σειράς Δημοτικά Ζητήματα (Βλ. φυλλάδιο 1, 20 Ιουνίου 1978, σελ. 1-17).

Αλλά ας μην το κουράζω άλλο – ας σημειώσω μόνο ότι τη δημοτική αρχή του συνονθυλεύματος Βούρου το τελευταίο που την απασχολεί είναι η αληθινή ενημέρωση περί των προβλημάτων της πόλεως και των κατοίκων της, ενώ και η μείζων αντιπολίτευση (;), την οποία διαδέχτηκε, ποσώς ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα – και όταν προεκλογικά έβγαλε τρία φύλλα Δημοτική Ενημέρωση και καλά, μόνο αυτό δεν ήταν

Ας είναι! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ώστε να έρθουν στα συγκαλά τους δημοτικές παρατάξεις και κόμματα στην πόλη μας – Καλό κουράγιο!

ΥΓ. Εδώ πέρασε ο οδοστρωτήρας της “Αγιά Σοφιάς” χωρίς κανείς, μα κανείς, να δώσει αληθινή, με βάση τα πράγματα, ενημέρωση – το επιχειρήσαμε και το επιχειρούμε μόνο εμείς εδώ, στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Κώστας Π. Παντελόγλου