Οι δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στις δημοτικές εκλογές .2

Καταχωρώ σήμερα το δεύτερο μέρος του κειμένου μου, που δημοσιεύθηκε στα “Νειάτα” τον Μάιο του 1964, με το θέμα του τίτλου. Το μέρος αυτό αναφέρεται στην προγραμματική βάση των ενωμένων προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων μπροστά στις δημοτικές εκλογές – χτες δημοσίευσα το πρώτο μέρος αυτού του κειμένου, και εισαγωγικά μερικά κατατοπιστικά σχετικά μ’ αυτό το κείμενο:

“Αυτονόητη λοιπόν η ανάγκη ν’ αποκατασταθεί, ν’ αναπλασθεί, να προκόψει, να πάρει το αληθινό νόημά της (η Τοπική Αυτοδιοίκηση), να γίνει ανθοκήπιο δημοκρατικής ζωής και λαϊκού φρονηματισμού.

Οι δημοτικές εκλογές του Ιουλίου θα είναι ένας σταθμός στην αναγέννηση της (Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Μια νέα κατάκτηση λαϊκή. Ένα συντριπτικό κτύπημα κατά της νεοφασιστικής Δεξιάς και κάθε δεξιάς πολιτικής.

Βαρύ το φορτίο, τιμητικός ο κλήρος στις ενωμένες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, στο ενωτικό δημοκρατικό ψηφοδέλτιο.

(Το Δημοτικό Πρόγραμμα)

Ας δούμε τώρα, σε χοντρές τουλάχιστον γραμμές, πού πρέπει να εκφρασθεί και να εκδηλωθεί η δραστηριότητα των ενωμένων προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων, του ενωτικού δημοκρατικού ψηφοδελτίου. Ποιο πρέπει να είναι το θετικό, δημιουργικό, δημοτικό πρόγραμμα.

Αρμοδιότητες-Οικονομικά

Πρέπει

  • Να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες (συγκοινωνία, αποχέτευση…) και οι πόροι που αφαιρέθηκαν κατά καιρούς (50% φόρου καπνού, 10λεπτο εισιτηρίων, φόρος δημοσίων θεαμάτων…).
  • Να καταργηθούν οι υποχρεωτικές εισφορές.
  • Να επιχορηγηθούν από το Κράτος οι Δήμοι και οι Κοινότητες για την ανάπτυξη των οικονομικών δυνατοτήτων με την ίδρυση και ανάπτυξη των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα άλλωστε και προς το άρθρο 214 του Δημοτικού (και Κοινοτικού) Κώδικα.

Σχέσεις με το Κράτος και τον Λαό

Πρέπει

  • Να περιορισθεί η εποπτεύουσα αρχή στον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων, καταργουμένου ολοσχερώς του ελέγχου σκοπιμότητας.
  • Να καταργηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος των άρθρων 130 και 132 του Δημοτικού (και Κοινοτικού) Κώδικα, ο οποίος καταντά στον παραμερισμό της λαϊκής θέλησης.
  • Να αναπτυχθεί η τακτική λογοδοσία των (Δημοτικών και Κοινοτικών) Αρχόντων προς τον λαό, που είναι σύμφωνη και με τον τρόπο ανάδειξής τους και να θεσπισθεί ο θεσμός της ανάκλησής τους από τον λαό, εφ’ όσον συντρέχει λόγος.
  • Να καταργηθεί το διοριζόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να θεσπισθεί ο 2ος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κριτήριο την άμεση καθολική και μυστική εκλογή και των Οργάνων τούτων, καθεριουμένων ανεξαρτήτων και ασχέτων προς τον (διορισμένο) Νομάρχη.

(Η δραστηριότητα των ενωμένων προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να εκφρασθεί και να εκδηλωθεί και:)

Στην Αντιμετώπιση 

όλων των μεγάλων εθνικών και πολιτικών θεμάτων που απασχολούν την Πατρίδα μας (ειρήνη, Κυπριακό, δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη…)

Στην Λύση

  • Των μικρών και μεγάλων λαϊκών και δημοτικών προβλημάτων.
  • Για την οδοποιΐα, την καθαριότητα, την ύδρευση, την αποχέτευση, τον ηλεκτρισμό, τις συγκοινωνίες, τις δημοτικές αγορές, την δημιουργία και ενίσχυση των δημοτικών ιδρυμάτων, παιδικών σταθμών, κλπ.
  • Για την κοινωνική πρόνοια, τα λαϊκά ιατρεία, τις κατασκηνώσεις, τις παιδικές χαρές…
  • Για τον εκπολιτισμό (φιλαρμονική, χορωδίες, λέσχη, ενίσχυση πρωτοβουλιών, θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, συναυλίες, γιορτές, βιβλιοθήκη…)

Στην Διοίκηση

Για εξασφάλιση χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης του δημοτικού χρήματος, την αποφυγή φορολογιών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αμεροληψία στην διοίκηση και εξέταση των ζητημάτων των πολιτών, την αποφυγή απολύσεων των εργαζομένων, την οικονομική ενίσχυση όπου είναι δυνατόν κλπ.

Βλέπουμε πως η καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Χώρα μας απαιτεί ποιοτικά καλύτερη δουλειά, δημιουργικότητα, συνέπεια και δημοκρατική σταθερότητα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι υπεύθυνοι παράγοντες στους Δήμους και στις Κοινότητες πρέπει να εκλεγούν πρόσωπα που να χαίρουν γενικής εκτίμησης, δραστήρια, χρηστά και αγαπητά στον λαό, ικανά να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που να περιέχει τα παραπάνω στοιχεία.

Τα πρόσωπα αυτά εμείς από την θέση μας θα τα υποδείξουμε και θα τα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Θα είναι οι άνθρωποι των ενωμένων προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων. Οι άνθρωποι του ενωτικού δημοκρατικού ψηφοδελτίου”.

________

(*) Οι εκλογικές μάχες που είχαν προηγηθεί των δημοτικών εκλογών της 5ης Ιουλίου 1964 ήταν εκείνες των βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 1963 και της 16ης Φεβρουαρίου 1964, για τις οποίες θα κάνω λόγο μια άλλη φορά.

Κώστας Π. Παντελόγλου

2 Comments Text