Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .3

2
λεπτά ανάγνωσης

Και για τον Χρυσόστομο Θεοδωρίδη, όσο και να ψάξει κανείς στα περιεχόμενα των 22 προθηκών του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου” δεν πρόκειται κάτι να βρει.

Ο Χρυσόστομος Θεοδωρίδης, έγραψε ο εκ των σημαντικών Σμυρναιογράφων μας Χρήστος Σ. Σολομωνίδης, “απομεινάρι της φλόγας και του μαχαιριού – όλους τους δικούς του εξόντωσαν οι Τούρκοι – κατέφυγε κι αυτός στην Αθήνα, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την ωραία, στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα γενέτειρά του, το Ναζλή (της Μικρασίας)”.

Και συνεχίζει ο Χρήστος Σ. Σολομωνίδης: “Αν και νεώτατος την εποχή εκείνη, παράλληλα με τις πανεπιστημιακές του σπουδές, εργάστηκε με ζήλο κι αφοσίωση για την προώθηση των ζωτικών προσφυγικών ζητημάτων. Ιδρύει την “Ένωσιν των Προσφύγων Φοιτητών” κι εκλέγεται Πρόεδρός της, ως και την “Ομοσπονδίαν των Προσφύγων Φοιτητών”. Επίσης εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της “Παμπροσφυγικής Οργανώσεως Δικαιούχων Ανταλλαξίμων” (Π.Ο.Α.Δ.Α.) καθώς και πολλών άλλων προσφυγικών κοινωνικών και πνευματικών σωματείων και συλλόγων”.

Ο γιατρός Χρυσόστομος Θεοδωρίδης πρόσφερε, μετέχοντας ενεργά και στη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του Συνοικισμού Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Συνοικισμού και των κατοίκων, τα πρώτα κυρίως χρόνια.

Ο γιατρός Χρυσόστομος Θεοδωρίδης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΔΕΣ· συνελήφθη, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με απόφαση του Γερμανικού Στρατοδικείου Αθηνών.

Ο γιατρός Χρυσόστομος Θεοδωρίδης διηύθυνε κρατικά νοσοκομεία και διετέλεσε καθηγητής Ειδικής Σχολής Διοικήσεως Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Έργο του επίσης σοβαρό η δια σχετικών βιβλίων προβολή των Μικρασιατών προσφύγων που διέπρεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text