Image

Προς μετασχηματισμό του υπάρχοντος Μουσείου στο ΠΠΙΕΔ σε Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού ΝΦ-ΝΧ .4

2
λεπτά ανάγνωσης

Και για τον “νονό” της Νέας Φιλαδέλφειας Πάνο Διαμαντόπουλο, όσο και να ψάξει κανείς στα περιεχόμενα των 22 προθηκών του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου” δεν πρόκειται να βρει αναφορά.

Ο Πάνος Διαμαντόπουλος, εκ Φιλαδελφείας Μικράς Ασίας, είχε εκλεγεί πληρεξούσιος Θεσσαλονίκης στη Συντακτική Συνέλευση των Ελλήνων τον Δεκέμβριο του 1923 και βουλευτής Πειραιώς στις βουλευτικές εκλογές του 1926. Υπήρξε και εκπρόσωπος των Μικρασιατών προσφύγων της Μητρόπολης Φιλαδελφείας Μικράς Ασίας.

Ο Πάνος Διαμαντόπουλος διετέλεσε μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί των προσφυγικών ζητημάτων και δι’ αυτής συνετέλεσε να πάρει ο Συνοικισμός μας την ονομασία Νέα Φιλαδέλφεια εις ανάμνησιν της Φιλαδέλφειας Μικράς Ασίας. Ενόψει και της απόσπασης των μικρασιατοπροσφυγικών συνοικισμών από τον Δήμο Αθηναίων, ο Πάνος Διαμαντόπουλος πρότεινε, προφανώς και σε σύναξη των κατοίκων, όπως μαρτυρεί ο Μανώλης Μακρής, την ονομασία Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία έγινε δεκτή και από τους κατοίκους και από την Πολιτεία.

Τον πατέρα του Πάνου Διαμαντόπουλου Τζώρτζη τον είχαν κρεμάσει οι Τούρκοι στην είσοδο της Φιλαδέλφειας Μικράς Ασίας.

Ο Πάνος Διαμαντόπουλος κατοικούσε επί της λεωφόρου Δεκελείας, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Πατριάρχου προς την Αθήνα, είχε διατελέσει και Πρόεδρος του Ιωνικού Αθλητικού Συλλόγου. Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1971.

Κώστας Π. Παντελόγλου