Image

Βούρος, Άλσος, Βασιλόπουλος

Γράφαμε τον Μάιο του 2018 για τις πιέσεις που έχει δεχτεί και δέχεται το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, το Δάσος μας, από εμπορικές και άλλες βλαπτικές χρήσεις που έχουν προωθηθεί κατά καιρούς από τις δημοτικές αρχές:

“Η δημοτική αρχή τη δεκαετία του ’80 συνέχιζε μια παράδοση που είχαν και παλιότερες, αλλά τήρησαν και επόμενες δημοτικές αρχές. Έβλεπαν στο Άλσος, στο δάσος αυτό των 480 στρεμμάτων, ένα χώρο προς εκμετάλλευση, που μπορούσε να παράξει έσοδα για το δήμο. Αντί να προσπαθήσουν να φέρουν τον κόσμο μέσα στο άλσος με χρήσεις φυσικές και δωρεάν, ενθαρρύνοντας αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στους ελεύθερους πράσινους χώρους όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, προτίμησαν να ενθαρρύνουν τη δημιουργία μικρών προνομιακών εμπορικών φέουδων, όπως ο Κένταυρος. Να θυμίσουμε ότι το κλασικότερο επιχείρημα υπέρ του Κενταύρου ήταν και παραμένει τα νοίκια που θα άφηνε στο δήμο. (…)

Η ευθύνη των διοικήσεων της δεκαετίας του ’90 για τη γιγάντωση του Κενταύρου και της εκκλησιαστικής μηχανής που κόβει δολάρια (λέγε με Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής) είναι δεδομένη. Ευθύνη έχουν και για τις εμπορικές χρήσεις σε χώρους που με πολλές αντιφάσεις εξυπηρετούσαν μη εμπορικούς σκοπούς – κι εννοούμε το Στέκι Νεολαίας που μετατράπηκε σε πιτσαρία και τσιπουράδικο πριν ξαναπεράσει σε δημόσια χρήση ως ΚΑΠΗ. Οι χρήσεις τελικά απαξίωσαν το σύνολο Άλσος, στο βαθμό που ο ίδιος ο δήμος ως διαχειριστής κι εν μέρει ιδιοκτήτης του έστελνε τους χρήστες του χώρου σε δυο-τρία σημεία του για να καταναλώσουν κι όχι σε όλη του την έκταση για να κάνουν πικνίκ, να αθληθούν, να ξεκουραστούν από το θόρυβο της πόλης, και, γιατί όχι, να αναδασώσουν, να φυτέψουν τα κολοκυθάκια τους, να κοινωνικοποιηθούν κλπ. (…)

Με δεδομένο ότι η κρατική πολιτική στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαχρονικά μειώνει την εξουσία των τοπικών αρχών με άμεσους κι έμμεσους τρόπους, δεν είναι εντυπωσιακό που οι δημοτικές αρχές της Νέας Φιλαδέλφειας δεν έβρισκαν τα εργαλεία για να ασκήσουν μια άλλη πολιτική. Αλλά το βασικό πρόβλημα δεν ήταν τα εργαλεία. Ήταν ότι οι πιο πολλές δημοτικές αρχές (…) δεν έδειξαν κάποια πολιτική βούληση για ένα άλλο Άλσος, κι αυτό δεν είναι θέμα εργαλείων ή κρατικών περιορισμών. Πρόκειται για προβληματική αντίληψη αυτών των δημοτικών αρχών (και των αντιπολιτεύσεών τους) για το τι συνιστά κεφάλαιο για την πόλη μας και υπό ποια έννοια το Άλσος είναι κεφάλαιο”.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του, καθώς ξετυλίγεται εδώ και λίγους μήνες η πολιτική των Βούρου και Σία, στη σκιά, πάντοτε, του σχεδίου “Μόντε Κάρλο” – κι αυτό πρέπει να επισημανθεί, καθώς η ενασχόληση με τα μικρά αποτρέπει την κοινή γνώμη απ’ το να κοιτάξει κατάματα τα μεγάλα.

Πιο πρόσφατο επεισόδιο που σχετίζεται με το Άλσος είναι αυτό του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Η κοινή γνώμη της πόλης θα μπορούσε να συζητήσει σοβαρά γι’ αυτό το θέμα αν η “Συμμαχία των Τεσσάρων” και ο Λύσανδρος Γεωργαμλής απ’ τη θεσμική θέση του προέδρου του ΔΣ δεν έκρυβαν συνειδητά τις εισηγήσεις προς το ανώτατο όργανο του δήμου.

Με δεδομένη την αντιδημοκρατική επιλογή της διοίκησης (που συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων), μόνη πηγή πληροφόρησης είναι η αντιπολίτευση, όμως κι εκείνη δε δημοσιεύει τις εισηγήσεις που λαμβάνει ως έχουν. Έτσι υποβοηθά την απόκρυψη της διοίκησης κι εξασφαλίζει ότι αν στο μέλλον επανεκλεγεί θα συνεχιστεί το ίδιο τροπάρι, η καταδίκη της κοινής γνώμης να περιορίζεται στις παραπληρωματικές “συμπολιτευτικές” και “αντιπολιτευτικές” ερμηνείες των πραγμάτων, αντί στα ίδια τα χαρτιά με όσα αυτά λένε.

Οι “αντιπολιτευτικές” ερμηνείες έχουν τα κουσούρια τους. Βασικότερο κουσούρι, ότι η ίδια η Δύναμη Πολιτών ως δημοτική αρχή εφάρμοσε παρόμοιες μεθόδους με το σημερινό θίασο σε ανάλογα θέματα, σπρώχνοντας μάλιστα δημοτικό χρήμα σε αμφίβολης προέλευσης και σκοπιμότητας εκδηλώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η εκδήλωση για τη νεολαία “Generation FX”, μια προφανής απευθείας ανάθεση χωρίς … πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την απουσία της οποίας εξανίσταται σήμερα το δημιούργημα του παραδημοτικού μηχανισμού του Αριστείδη Βασιλόπουλου (κόστισε περίπου 10.000 Ευρώ, συν τα λειτουργικά έξοδα του Ιωνικού που παραχωρήθηκε δωρεάν).

Δεν ήταν όμως η μόνη απευθείας ανάθεση: ουδέποτε δημοσιεύτηκε επί Δύναμης Πολιτών πρόσκληση ενδιαφέροντος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για επιμορφωτικές εκδηλώσεις, για περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, για εκδόσεις· όλα τα μάθαμε κατόπιν εορτής, από το λογαριασμό…

Παρομοίως, η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να μπορεί να χτίσει στο Άλσος κτίριο κατάλληλο για εμπορικές χρήσεις.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι αθωώνεται η διοίκηση Βούρου; Όχι βέβαια: το σύμπλεγμα του τοπικού παλαιοδικομματισμού και επιχειρηματικών συμφερόντων χρησιμοποιεί τις θεσμικές δυνατότητες που του δίνει η ισχύουσα “αυτοδιοικητική” νομοθεσία για να κάνει τη δουλειά του και εμείς είμαστε σταθερά απέναντί του. Αλλά πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να δημιουργηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα ουσιαστική αντιπολίτευση…

ΥΓ. Μια που γίνεται κουβέντα και για τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο των καταστημάτων, ένα μικρό κουίζ για δυνατούς λύτες: ποιος γνωστός επιχειρηματίας της πόλης κατόρθωσε επί Δύναμης Πολιτών μέσα σε λίγες εβδομάδες να ενοικιάσει δημοτικό χώρο με χαμηλό ενοίκιο, να μειώσει δραστικά τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί για παράνομα τραπεζοκαθίσματα και να αρχίσει να εισπράττει νοίκι από την κοινωφελή επιχείρηση για ακίνητό του;

π.

1 Comments Text