Image

Βιβλιογραφικά παράδοξα και κενά του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ. Δεκαετία του ’40 /2

3
λεπτά ανάγνωσης

Λεηλατήθηκε κυριολεκτικά η επανέκδοση, το 2016 από τον βόρειο τομέα της κομματικής οργάνωσης Αττικής του κομμουνιστικού κόμματος, του λευκώματος του 8ου τομέα του ΕΑΜ με τίτλο Για την Ανεξαρτησία: Δεκέμβρης 1944, ακόμα και στα παροράματά της, έκδοση που παρουσιάστηκε στο ΠΠΙΕΔ στις 5 Μαρτίου 2016.

Κι ενώ λεηλατήθηκε, στη βιβλιογραφία του βιβλίου που κυκλοφόρησε από το ΠΠΙΕΔ δεν καταγράφεται (!), η πλημμελής αναφορά στις σημειώσεις δεν καλύπτει το βαρύ ατόπημα.

Από εκεί και πέρα η αγνόηση του πολυσέλιδου Αφιερώματος της εφημερίδας Αναζήτησις του Γεωργίου Κ. Κακάτσου με θέμα “50 χρόνια Ν. Φιλαδέλφεια 1927-1977” στερεί το βιβλίο που κυκλοφόρησε από το ΠΠΙΕΔ από ψηφίδες και του παζλ “Δεκαετία του ’40 στη Νέα Φιλαδέλφεια”.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει εν προκειμένω και η αγνόηση:

  1. Της έκδοσης 60 χρόνια Οδηγισμός στη Νέα Φιλαδέλφεια (1998)
  2. Του βιβλίου της Μελίτας Διαμαντοπούλου-Αδάμ Γιαγιά Μέλη (1998)
  3. Της έκδοσης του Νίκου Τρυπιά Αλεξάνδρου Νίκος Τρυπιάς Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Πρόεδρος της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (2006)
  4. Του βιβλίου του Δημήτριου Βασιλειάδη Πριν από 70 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, έκδοση μάλιστα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (2004), το οποίο σε συνέχειες είχε δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα Επιτέλους του Γιώργου Λιόση.
  5. Της εκπομπής της ΕΡΤ2 “Μονόγραμμα” του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, της αφιερωμένης στον Παντελή Ραπτάρχη (10.1.1986)
  6. Της δημοσιεύσεως του Θεοφύλακτου Χατζηθεοδωρίδη, που διετέλεσε Διευθυντής του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, με θέμα “Μέριμνα και προστασία απόρων και ενδεών (από την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας) την Κατοχή”(βλ. Τοπικό Magazino, Τεύχος 6, Σεπτέμβριος 1997)
  7. Της εφημερίδας Ευκαιρίες και Προσφορές, έργο κυρίως του Βασίλη Αποστολίδη, που κυκλοφόρησε στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα τα χρόνια 1987-1991, περιέχουσα και υλικό ιστορίας της δεκαετίας του ’40.

Αλλά ας μην το κουράζω άλλο· και ο εαμικός τύπος αγνοήθηκε, και ο άλλος, και σχετικά βιβλία, που ορισμένα περιλάμβάνονται στη βιβλιογραφία του βιβλίου μου Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας (2017) – ας μου επιτραπεί από αυτά τα τελευταία να σημειώσω δύο:

  1. Καίτη Ζεύγου, Με τον Γιάννη Ζέβγο στο Επαναστατικό Κίνημα, Εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 1980
  2. Σπύρος Κωτσάκης, Δεκέμβρης 1944 στην Αθήνα, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1986

Και κάτι ακόμα, όχι χωρίς σημασία: την Πλατεία Πατριάρχου, έκδοση του υπ’ εμού δημιουργηθέντος Κέντρου Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας, την καταγράφει η συγγραφική ομάδα στη βιβλιογραφία του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ· όμως στις 455 σημειώσεις του δεν υπάρχει ούτε μία (!) που να παραπέμπει στην Πλατεία Πατριάρχου, ενώ αγνοήθηκαν ένα πλήθος εργασιών και δημοσιευμάτων μου σχετικών με τη Νέα Φιλαδέλφεια, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια των τελευταίων 55 χρόνων (1964-2019).

Κώστας Π. Παντελόγλου