Image

Άνθρακες ο θησαυρός του “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου” στη Μάδυτο

2
λεπτά ανάγνωσης

Μέσα στην οχλοβοή του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, απορρίφθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ από κοινού με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την υλοποίηση “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου” στη Μάδυτο, αν και ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος ΕΣΠΑ διπλασιάστηκε λόγω της ζήτησης.

Με αυτή τη χρηματοδότηση, που υπολογιζόταν σε 2 εκατ. Ευρώ, ο δήμος θα υλοποιούσε ενέργειες “αναβάθμισης δημόσιου χώρου”, “προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων έξυπνης πόλης” και “προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας” και το Επιμελητήριο ενέργειες “ανάδειξης ταυτότητας εμπορικής περιοχής” ώστε να δημιουργηθεί “ένα αναβαθμισμένο εμπορικό τρίγωνο που θα περικλείεται από τις οδούς Πίνδου και Δεκελείας και θα περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις με στόχο την αύξηση της προσβασιμότητας και της επισκεψιμότητας στα καταστήματα της περιοχής, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής”, όπως έγραφε ο παραδημοτικός “Πολίτης” τις μέρες που ψηνόταν η πρόταση, το περασμένο φθινόπωρο.

Σκεφτήκαμε ότι κανείς αρμόδιος δε θα σας έλεγε τα νέα μέσα στην αναμπουμπούλα, κι είπαμε να τα μεταφέρουμε εμείς στην κοινή γνώμη της μικρής μας πόλης· θα προσθέσουμε εδώ το σχόλιο ότι όλο και κάποιοι θα ζορίζονταν με την πιθανότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών εμπορικών καταστημάτων σε γειτονιές της πόλης, κι αυτό ίσως εξηγεί την απόρριψη της χρηματοδότησης. Οπότε η εξυπνοποίηση αναβάλλεται, για την ώρα θα παραμείνουμε χαζοί.

Από την άλλη, αφού η βελτίωση της εμπορικότητας σημαίνει χειροτέρευση των βιοτικών συνθηκών των κατοίκων όταν δεν υπάρχει ισορροπία στις χρήσεις, μάλλον τυχερή είναι η περιοχή που δε θα … πάθει τις πεζοδρομήσεις που έπαθε το κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού στις αρχές της περασμένης δεκαετίας…

π.