Image

Οι πρόσφυγες, οι εξώσεις, η Χρηστίνα Ανδρέου και η εκμετάλλευση

Η κυρία Χρηστίνα Ανδρέου, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου ΝΦ-ΝΧ, μας απέστειλε ένα email σε σχέση με τα δημοσιεύματά μας για το ζήτημα του προγράμματος ESTIA. Μια που η κυρία Ανδρέου το κοινοποίησε ήδη στα κοινωνικά δίκτυα, μπορείτε να το διαβάσετε μετά την απάντησή μας. Εικονογραφούμε τη δημοσίευση με μια εικόνα που ανάρτησε η κυρία Ανδρέου στο Facebook, η οποία δεν είναι άσχετη με το θέμα της συζήτησης, μια που προέρχεται από ημερίδα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 17 Ιανουαρίου για το εθνικό σχέδιο ένταξης μεταναστών και προσφύγων.

    1. Δεν καταλάβατε ότι δε σας κατηγόρησε κανείς που η δημοτική αρχή παρεξέκλινε της συνήθειάς της να απαντά χωρίς ευπρέπεια από ανεπίσημες οδούς. Αντιθέτως, το σχολιάσαμε θετικά. Είναι πολύ καλύτερο από την εποχή που εσείς η ίδια σχολιάζατε σε τρίτες ιστοσελίδες (παραπλανητικά και για δημιουργία εντυπώσεων ή από άγνοια για την οποία δεν απολογηθήκατε) άλλο σημαντικό ζήτημα που είχαμε αναδείξει – και που τελικά η δημοτική σας αρχή το υιοθέτησε ως αίτημα. Όμως τι απέγινε με το αίτημα του δήμου για την παραχώρηση των 70 στρεμμάτων του Άλσους από την ΕΤΑΔ ΑΕ; Πάει ένας χρόνος από την τελευταία ανεπίσημη ενημέρωση του παραδημοτικού “Πολίτη” με παραπλανητικό τίτλο.
    2. Καλά κάνατε και συναντήσατε τον αρμόδιο ΓΓ. Δεν μας είπατε όμως πότε συνέβη αυτό, παρά τον χορό των δελτίων τύπου που εκδίδετε επισήμως και των ανεπίσημων δημοσιευμάτων του παραδημοτικού “Πολίτη”. Ελπίζουμε να εννοείτε μετά τις 17 Ιανουαρίου. Πάντως θα έπρεπε να μας ευχαριστείτε που αναδείξαμε το ζήτημα, γιατί πώς αλλιώς θα είχε μάθει η πόλη ότι διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική ένταξης; Χάρη σας κάναμε.
    3. Και για να σοβαρευτούμε: Το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση της οποίας είστε πρόεδρος, συνιστά το 50% του τζίρου της και έχει ύψος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος περιλαμβάνονται και οι αμφιλεγόμενες απευθείας αναθέσεις προμηθειών σε εταιρεία συμφερόντων της άμεσης οικογένειας του δημάρχου, οι οποίες και δεν ανακλήθηκαν παρά την κατακραυγή. Η κριτική μας, επομένως, αφορά τη χρήση της εξουσίας που διαθέτει η δημοτική σας αρχή και εσείς προσωπικά πάνω σε δημόσιους πόρους.
    4. Τέλος, δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα του προηγούμενου σχετικού δημοσιεύματός μας, οπότε και τα επαναλαμβάνουμε, μιας και αποτελούν πυρήνα του ανθρωπιστικού και όχι του διαχειριστικού σκέλους του προβλήματος και είναι σημαντικό να τα απαντήσετε με τη θεσμική σας ιδιότητα:
      • Πόσοι είναι σήμερα οι ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA;
      • Πόσοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες;
      • Πόσοι εξαιρέθηκαν από την έξωση λόγω των ανθρωπιστικών κριτηρίων;
      • Πόσοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς;

π.

Ακολουθεί το email της κυρίας Ανδρέου:

“Η Δημοτική αρχή απάντησε στο δημοσίευμα σας μέσω της επίσημης οδού δηλαδή του γραφείου τύπου, δεδομένου ότι αφορά ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες από τον Δήμο μας να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Απαντήσαμε, έχοντας συνεργαστεί με την αρμόδια δομή, προσθέτοντας την πολιτική διάσταση και αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Αν δινόταν μια υπηρεσιακή απάντηση, θα μας κατηγορούσατε ότι υπεκφεύγουμε. Σε κάθε περίπτωση ήταν αναμενόμενο ότι κάτι αρνητικό θα βρίσκατε να σχολιάσετε.

Επί της ουσίας τώρα:

Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων σας είναι παραπλανητικοί και για δημιουργία εντυπώσεων. Προς το παρόν κανένας από τους φιλοξενούμενους στο Δήμο δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα έξωσης. Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται για έξωση αλλά για έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα γνωστό εξ αρχής, αφού το πρόγραμμα δεν αποτελεί δια βίου υποστήριξη των οικογενειών, αλλά φιλοξενία ώσπου να διεκπεραιωθεί το αίτημα ασύλου και ένα διάστημα προσαρμογής.

Στερείται κάθε σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι η απάντηση “αντιγράφει στα σημαντικά της σημεία τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης”, καθώς η αναφορά στο τι προβλέπεται στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ συνιστά ενημέρωση και μόνο.

Προφανώς δε θέλει πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι μετά την αποδοχή του αιτήματος ασύλου, οι πρόσφυγες θα βρεθούν κάποια στιγμή στην ανάγκη να αναλάβουν μόνοι τους τη διαβίωσή τους με τα όποια προνοιακά προγράμματα αντιστοιχούν σε όλους τους πολίτες της χώρας. Και προφανώς η Δημοτική Αρχή δεν υιοθετεί την απάντηση της κυβέρνησης αλλά αντίθετα εκφράζει τη διαφωνία της με αυτή. Κάθε καλόπιστος αναγνώστης το αντιλαμβάνεται αυτό, όταν διαβάζει για τη συνάντηση με τον αρμόδιο Γ.Γ. για να εκφραστεί η ανησυχία της δημοτικής αρχής για την καθυστέρηση υλοποίησης των διάδοχων ενταξιακών προγραμμάτων, καθώς δεν έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα προσαρμογής, κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, ώστε να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Η δημοτική αρχή έκανε, κάνει και θα κάνει ότι μπορεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της για να στηρίξει τους πρόσφυγες, δε μπορεί όμως να υποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Καταλαβαίνω την ανάγκη σας να διαφοροποιηθείτε από τη Δημοτική αρχή, ακόμα και αν συμφωνείτε, αλλά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση.

Υ.Γ Τέτοιου τύπου κριτική εν τέλει δικαιώνει αυτούς που δεν έσκυψαν έμπρακτα στο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά έμειναν στις διακηρύξεις και δυστυχώς υπάρχουν μεταξύ τους και πολλές αριστερές δημοτικές αρχές.

Ανδρέου Χρηστίνα
Δημ.Σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ν.Φ-Ν.Χ”