Image

Στο δρόμο οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται και στη Νέα Φιλαδέλφεια;

Όπως διαβάζουμε σε κείμενο του Βασίλη Παπαστεργίου, δικηγόρου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το οποίο δημοσιεύτηκε στο VICE, “Με βάση ενημέρωση και οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Ύπατη Αρμοστεία και τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος ESTIA, οι πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί πριν την 31-7-2017, οφείλουν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους άμεσα, την 31 Μαρτίου 2019. Θα ακολουθήσουν άλλες κατηγορίες προσφύγων, ανάλογα με τον χρόνο της έκδοσης της απόφασης αναγνώρισής τους ως προσφύγων”.

Σωστά παρατηρεί ο Βασίλης Παπαστεργίου ότι “Είναι προφανές ότι μια πολιτική εξόδου των προσφύγων από την παρούσα προστατευτική συνθήκη, προϋποθέτει όχι μόνο να εξαγγελθούν, αλλά και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές ένταξης. Πολιτικές για την εκπαίδευση, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την εργασία, τη δημιουργία πραγματικών δεσμών με την κοινότητα. Αλλά και μια πολιτική για τη στέγη. Το υπουργείο δηλώνει ότι οι επωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA θα βρουν σύντομα καταφύγιο σε ένα νέο πρόγραμμα, το HELIOS. Αυτό είναι σίγουρα θετικό και ευκταίο. Ωστόσο, με βάση τις εξαγγελίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα στις 31-3-2019. Πού θα στεγαστούν, όμως; Πώς θα ζήσουν;”.

Η πόλη μας φιλοξενεί πρόσφυγες με το πρόγραμμα ESTIA εδώ και λίγο παραπάνω από έναν χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2017, στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο δήμαρχος Αριστείδης Βασιλόπουλος έλεγε: “Είμαστε περήφανοι και ταυτόχρονα συγκινημένοι που σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τη σειρά μας πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο και να συνεχίσουν τις ζωές τους”.

Δεν αισθάνεται η δημοτική αρχή την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες αν ο Δήμος και η Ύπατη Αρμοστεία έλαβαν πράγματι εντολή από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να κάνει έξωση σε πρόσφυγες φιλοξενούμενους στην περιοχή μας τις επόμενες μέρες; Αν ναι, τι σκοπεύει να κάνει για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη;

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση (πρόεδρος Χριστίνα Ανδρέου), ενώ το σχεδιασμό και την προετοιμασία του προγράμματος είχε αναλάβει απ’ τη μεριά του Δήμου η επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Δέσποινα Σπανούδη.

π.