Image

Ο Μητροπολίτης έχει υπερβεί όρια και περιθώρια

2
λεπτά ανάγνωσης

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της είδησης ότι ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας συνόδευσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο εργοτάξιο της “Αγιά Σοφιάς”, απλώθηκε το μελάνι μιας νέας είδησης: Άγιασε, λέει, ο Γαβριήλ, τη νέα σεζόν της Ποδοσφαιρικής Ανωνύμου Εταιρείας ΑΕΚ, συνοδεύοντας τον αγιασμό με ένα λογύδριο που κακοποιεί την ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σήμα κατατεθέν της Νέας Φιλαδέλφειας δεν ήταν το Γήπεδο, ακόμα και την εποχή της μη μεταλλαγμένης ΑΕΚ του καιρού μας· πολύ περισσότερο σύμβολο του Μικρασιατοπροσφυγικού Ελληνισμού.

Σήματα κατατεθέντα της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν το Δάσος της και το Σχολείο το Μεγάλο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο δηλαδή, έργα εκλεκτών Ελλήνων στην πόλη μας – ας εντρυφήσει στην ιστορία τους και στην ιστορία της πόλης μας για να μη λέει ανοησίες που υπερβαίνουν όρια και περιθώρια της αποστολής του, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.

Και να σέβεται την καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, την πλατεία Πατριάρχου (Κωσταντίνου του ΣΤ’), που όλοι και όλες έτσι την αποκαλούμε εδώ και πάνω από 90 χρόνια, παρά που άλλη είναι η επίσημη ονομασία της δεκαετίες ολόκληρες, και έχει κακοποιηθεί τόσο στη μορφή της, όσο και στη λειτουργία της. Σ’ αυτή την πλατεία δέσποζε το σπίτι του Πατριάρχη, σήμα κατατεθέν κι αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο βομβάρδισε η Αγγλική Αεροπορία κατά τα Δεκεμβριανά του 1944…

Κώστας Π. Παντελόγλου